Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 3. 2016,
13.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Idrija

Petek, 11. 3. 2016, 13.53

6 let, 7 mesecev

Bitka za Idrijo končana: Svetlik in Petrič podpisala ustavitev ognja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pod težo dolgov in pritiska bank se je lastnik Hidrie Edvard Svetlik umaknil z dvorišča svojega največjega poslovnega tekmeca Stojana Petriča, ključnega moža Kolektorja.

Dobrih osem let po izbruhu najbolj srdite epizode rivalstva v idrijski dolini med Edvardom Svetlikom in Stojanom Petričem je Svetlikovih skoraj 39 odstotkov družbe FMR, prek katere menedžerji obvladujejo Kolektor, prešlo pod nadzor Petričevih. FMR je lani med drugim kupil časopisno hišo Delo.

To je del dogovora med družbama H&R in FMR ter Gorenjsko banko, s katerim sta Petrič in Svetlik za zdaj rešila vsak svoj lastniški problem.

Kako so se zapletli? Gorenjska banka je v zadnjih mesecih iskala kupca za odkup desetih milijonov evrov vrednega posojila, danega menedžerski družbi H&R, ki je večinska lastnica Hidrie. S tem posojilom je Gorenjska banka pred leti prek H&R Edvarda Svetlika financirala Merfin, podjetje v lasti Merkurjevih menedžerjev, za propadli prevzem Merkurja.

Ko je Merfin končal v stečaju, je Gorenjska banka zahtevala vračilo posojila. V H&R so se temu uprli. Začel se je nekajletni sodni spor, ki ga je Gorenjska banka lani dokončno dobila. Svetlikovi bi ji zato morali vrniti posojilo skupaj s pripadajočimi obrestmi, skupaj okrog 14 milijonov evrov.

Kaj predvidevata dogovora s Svetlikom in Petričem? Na razpis za prodajo terjatev do H&R je Gorenjska banka po naših informacijah prejela dve ponudbi. Eno od njih je oddal Petričev FMR. Prav to je Svetlika očitno prisililo v ureditev odnosov z Gorenjsko banko. V torek je tako z banko podpisal sporazum, po katerem je H&R dolg do Gorenjske banke poravnal z deležem v družbi FMR. Tega je Svetlik konec leta 2007 odkupil od države in s tem postavil temelje za sovražni prevzem Kolektorja.

Gorenjska banka ni dolgo ostala lastnica deleža v FMR. Že včeraj ga je prodala podjetju FMR Holding, menedžerski družbi, prek katere Stojan Petrič in njegovi menedžerji obvladujejo Kolektor.

Kaj bo pridobil Svetlik? Edvard Svetlik je z omenjenim dogovorom zaprl pomembno fronto. Po eni strani se je rešil tožb, ki jih je proti njemu vložila Gorenjska banka. Njihov izid bo imel vpliv tudi na kazenske postopke zoper nekdanje vodilne v banki. Te so kriminalisti leta 2013 sprožili z ovadbami zaradi domnevnega oškodovanja v poslih s H&R.

Na drugi strani so Svetlikovi neporavnani računi z Gorenjsko banko ogrožali izvedbo finančne sanacije Skupine Hidria. Gorenjska banka se je namreč želela vključiti v konzorcij bank upnic, vendar v to niso privolili v NLB. Preostale banke so zaman opozarjale tudi na nevarnost, da bi lahko Gorenjska banka ali zasegla delež H&R v Hidrii ali postala lastnica katere od njenih hčerinskih družb.

Petrič bi lahko sprožil stečaj H&R To bi se zelo verjetno zgodilo tudi, če bi terjatve do H&R prišle v roke Petriču. Ta bi jih skušal unovčiti tako, da bi se dokopal ali do lastništva katere od Svetlikovih družb ali pa sprožil postopke za stečaj H&R.

V vsakem primeru bi Svetlik izgubil svoj vpliv v Hidrii. Morebitni stečaj H&R bi bil velik udarec tudi za Hidrio, saj gre za finančno močno prepleteni družbi. H&R je na zadnji dan leta 2014 družbam iz Skupine Hidria dolgoval več kot 13 milijonov evrov.

Kaj bo pridobil Petrič? Z odkupom skoraj 39-odstotnega deleža v FMR je Petrič dokončno zaprl največjo fronto v svojem boju s Svetlikom. Čeprav je Hidria ostala "zaklenjena" v lastništvu naložbe, ki ji prav tako ni zagotavljala dividend, je Svetlikova noga med vrata v Skupino Kolektor njegovim menedžerjem povzročala nemalo težav. V lastništvu idrijskega koncerna tako po novem ni več lastnika, ki ga ne bi obvladovali njegovi menedžerji in zaposleni.

Konec bitke, vojne pa še ne Kljub temu še zdaleč ne gre pričakovati, da bo zadnji dogovor pomenil konec rivalstva med Petričem in Svetlikom. Ravno nasprotno, poslovno sovraštvo med njima na vseh ravneh ne bo nič manjše.

"Pred štiridesetimi leti je šel za direktorja v Spodnjo Idrijo (kjer je sedež Hidrie, op.a.) človek iz Kolektorja. Takrat smo še sodelovali. Ko je prišel tja novi direktor iz Cerknega (Svetlik, op.a.), ni bilo več tako. Razlog je v različnem pristopu do vodenja podjetja, več pa o tem ne želim govoriti," je pred dvema letoma svoj odnos s Svetlikom komentiral Petrič.

Kolektor in Hidria enkrat združena Pri tem ne gre dvomiti, da bo Kolektor skušal izkoristiti prvo naslednjo priložnost za uresničitev sanj o združitvi Kolektorja in Hidrie pod isto – seveda Petričevo – streho. Tudi sam Petrič je namreč javno večkrat priznal, da njuno rivalstvo ni dobro za Idrijo.

Ne spreglejte