Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 3. 2017,
13.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

2

Natisni članek

delovna mesta trg dela zaposlitev Moja služba

Sreda, 29. 3. 2017, 13.32

6 let, 7 mesecev

Nasvet za kadrovske menedžerje

Te nasvete si morajo prebrati vsi delodajalci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

2

delo vprašaj | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

"Če hočemo že jutri imeti v podjetju ustrezno usposobljene kadre, je treba ukrepati takoj. Starejše delavce motivirajte, vlagajte v njihovo izobraževanje, dokvalificirajte jih. Začnite razmišljati tudi, kako boste v podjetje privabili mlade iskalce zaposlitve," kadrovskim menedžerjem v podjetjih svetuje Saša Boštjančič, direktorica podjetja Moja zaposlitev.

V Sloveniji se vsako leto upokoji okoli 30 tisoč ljudi, na trg dela pa pride le 20 tisoč mladih. Že čez nekaj let bo tako vsak četrti Slovenec na delovnem mestu starejši od 55 let, je bilo slišati na poslovnem zajtrku, ki ga je pred kratkim pripravil zaposlitveni portal Mojazaposlitev.si

Pozno na trg dela, hitro v pokoj

Naši državljani v primerjavi z nekaterimi sosednjimi državami prav tako zelo pozno vstopijo na trg dela, hkrati pa se v povprečju precej hitreje umaknemo s trga delovne sile kot v nekaterih drugih evropskih državah. Kar 35 odstotkov upokojencev se na primer dve leti pred doseženimi pogoji za upokojitev prijavi na zavodu za zaposlovanje.

Delodajalci - pravočasno se pripravite na spremenjen trg dela

Da bodo delodajalci zato ostali privlačni jutri, morajo že danes postati konkurenčni. Saša Boštjančič, direktorica podjetja Moja zaposlitev, kadrovskim menedžerjem zato svetuje, na kaj morajo ob prihajajočih spremembah na trgu dela biti pozorni in kako se na te spremembe odzvati:

Okrepite v podjetju kadrovsko funkcijo, izobražujte se, postanite strokovnjaki za razvoj kadrov in si tudi na ta način zagotovite konkurenčno prednost, svetuje Saša Boštjančič, direktorica podjetja Moja zaposlitev. | Foto: Moja zaposlitev Okrepite v podjetju kadrovsko funkcijo, izobražujte se, postanite strokovnjaki za razvoj kadrov in si tudi na ta način zagotovite konkurenčno prednost, svetuje Saša Boštjančič, direktorica podjetja Moja zaposlitev. Foto: Moja zaposlitev Dejstvo je, da se bo trg dela v prihodnosti korenito spremenil. Dejavniki, ki bodo krojili usodo iskalcev zaposlitve in zaposlovalcev so pogojeni s porušeno demografsko sliko, staranjem prebivalstva, ter naglimi tehnološkimi spremembami in vseprisotno digitalizacijo. Že trenutno stanje na trgu dela kaže na pomanjkanje nekaterih kadrov. 

Premalo je mladih iskalcev z ustreznimi izkušnjami, primanjkuje tudi kadra z naravoslovno in tehnično izobrazbo. Ob zavedanju, da se nekatere posledice omenjenih dejavnikov na trgu dela kažejo že danes, je potrebno takojšnje ukrepanje in razmišljanje delodajalcev v smeri pridobivanja kadra in to ne samo mladega. Delodajalci oz. kadroviki začnite razmišljati, kako boste v podjetje privabili mlade talente.

Vemo, da najboljši talenti izbirajo najboljša podjetja. Posvetite se vprašanju motivacije mladih. Generacija Y je nujna po načinu razmišljanja in delovanja. Finančna nagrada zanje ni glavni faktor motivacije. Ponudite jim še druge motivatorje, npr. zagotovite jim dobro počutje na delovnem mestu, fleksibilnost, možnost soodločanja, možnost kariernega napredovanja tudi v tujini, tehnološko napredno delovno okolje, kjer bodo lahko izživeli svoje cilje. Da boste zanje privlačni "jutri", morate postati konkurenčni "danes". 

V tem kontekstu vidim, da kadrovski menedžment postaja vse pomembnejši. Kadroviki imate ključno vlogo pri razvoju kadrov. Okrepite v podjetju kadrovsko funkcijo, izobražujte se, postanite strokovnjaki za razvoj kadrov in si tudi na ta način zagotovite konkurenčno prednost.

Raziskave kažejo, da porušena demografska slika kaže na to, da bo čez 5 let že četrtina zaposlenih v Sloveniji starejša od 55 let. In če hočemo že jutri imeti v podjetju ustrezno usposobljene kadre, je treba ukrepati takoj. Vemo, da se starejši zaposleni počutijo nekompetentne v primerjavi z mlajšim kadrom. Predvsem nekako zaostajajo v tehnoloških in računalniških znanjih. Delovno okolje pogosto doživljajo kot stresno tudi zaradi slabe organizacije dela in nekateri vidijo odrešitev le v upokojitvi. 

Naloga vodstva je, da ne pusti starejših v "zimskem spanju" na delovnem mestu. Motivirajte jih, vlagajte v njihovo izobraževanje, dokvalificirajte jih. Omogočite jim, da prenašajo svoja bogata znanja na mlajše sodelavce in obratno. Če imate možnost, jih usposobite za mentorje mlajšim. Opolnomočite jih. Podelite starejšim vrednost, ki jo imajo. So namreč neprecenljiv vir znanj, ki jih lahko prenesejo na mlajšo generacijo. Tako bodo tudi sami, nase začeli gledati kot na nekoga z dodano vrednostjo in na delu se bodo počutili koristne. Ne nazadnje poskrbite tudi za zdrava in prilagojena delovna mesta. Poskušajte ohranjati starejšo generacijo čim bolj zdravo. Aktivni odmori postajajo v organizacijah vse bolj priljubljeni.

Trg dela je živ sistem, ki ga sestavljamo ljudje. Ta sistem se nenehno spreminja in le s pogovorom, pretokom informacij tudi v vertikalni smeri, slišanjem drug drugega ga lahko uspešno obvladujemo.

Ob zavedanju omenjene problematike, ki že počasi pronica na trg dela, je tudi država pripravila ustrezne finančne ukrepe za spodbujanje daljšega ostajanja starejših v zaposlitvi, ter spodbujanje zaposlovanja starejših. Izkoristite jih.


Koristne povezave:

Ukrepi aktivne politike zaposlovanja, ki zajema tudi finančne spodbude za zaposlovanje starejših

Akcijski načrt starejši in trg dela


 

Ne spreglejte