Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 12. 2015,
15.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Cerkno Rogla Bizi.si

Sreda, 16. 12. 2015, 15.19

6 let, 7 mesecev

To so upravljavci slovenskih smučišč, ki zaslužijo največ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Z naskokom največ prihodkov med upravljavci slovenskih smučišč je po podatkih Bizi.si lani ustvarilo podjetje Unior kovaška industrija, ki ima pod svojim okriljem tudi smučišče Rogla.

Povsem na vrhu lestvice prihodkov za leto 2014 s slabimi 160 milijoni evrov kraljuje podjetje Unior kovaška industrija, ki med drugim upravlja Smučarski center Rogla. Največ prihodka je podjetje ustvarilo leta 2013 (166,5 milijona evrov), medtem ko so bili leta 2012 prihodki nekoliko nižji (155,9 milijona evrov).

Po podatkih poslovnega imenika bizi.si Uniorju sledi podjetje Hotel Cerkno gostinsko turistično podjetje, ki je lani ustvarilo slabih 5 milijonov evrov prihodka, kar je manj kot leta 2012 (6,4 milijona evrov) ali leta 2013 (6 milijonov evrov). Direktorica družbe Manuela Božič Badalič ob tem poudarja, da so podatki iz leta 2014 skromnejši zaradi žleda, ki je s Cerknega odgnal številne ljubitelje smučanja in so kot taki neprimerljivi.

Infrastruktura Bled, ki upravlja smučišče Straža Bled, se je po prihodku za lansko leto uvrstila na tretje mesto med upravljavci smučarskih središč. Leto 2014 je sklenilo s 3,6 milijona evrov prihodka, kar je manj kot leta 2013 (3,7 milijona evrov) in 2012 (3,7 milijona evrov).

Delniška družba Unior, ki upravlja smučišče Rogla, se ukvarja s številnimi dejavnostmi. V njenem okviru delujejo štirje programi, med njimi je tudi program Turizem, ki je lani ustvaril 17 milijonov 455 tisoč evrov prihodkov. Od tega so 2,3 milijona evrov prihodka ustvarile žičnice, kar predstavlja 13-odstotni delež njihovega prometa.

Smučišče Rogla je z obratovanjem začelo že konec novembra in je trenutno eno redkih v Sloveniji, ki obratujejo vse dni v tednu. Kot so nam sporočili, so priprave na zimsko sezono potekale v skladu z načrtovanim, pri tem so, glede na to, da večjih investicij v tem letu ne načrtujejo, posebno pozornost namenili vsebini in kakovosti ponudbe. "Gostom in obiskovalcem bomo ponudili različne dogodke, animacijske in 'apres ski' dejavnosti, s katerimi bomo popestrili zimsko športne aktivnosti in omogočili nova, drugačna doživetja," so zapisali v sporočilu.

Ponudbo bodo popestrili z dobrih 2.500 kvadratnimi metri velikim otroškim snežnim parkom, ki bo po načelih ideje "šport za vse" omogočil učenje snežnih športov otrokom, mladostnikom in osebam s posebnimi potrebami (smučarji invalidi). Elementi, ki so predvideni v Otroškem snežnem parku, ta ponuja več didaktičnih prog, dolgih do 40 metrov, so namreč prilagojeni starosti, velikosti ter motoričnemu in psihosomatskemu razvoju otrok, mladostnikov in oseb s posebnimi potrebami.

Na Cerknem bodo vlagali v smučišče in hotelski kompleks

Direktorica družbe Hotel Cerkno gostinsko turistično podjetje Manuela Božič Badalič, ki je to delovno mesto prevzela septembra letos, ocenjuje, da bodo prihodki v letu 2015 znašali okrog 5,9 milijona evrov. To je skoraj milijon evrov več kot v letu 2014. Polovica tega zneska izhaja iz rednega poslovanja, polovica pa je izrednih dohodkov, je pojasnila.

V letu 2015 načrtujejo več naložb v smučišče in hotelski kompleks. "Načrtujemo naložbo v nakup novega sistema kontrole dostopa do smučarskih naprav in prodajo smučarskih vozovnic na smučišču, del hotela bomo preuredili v hostel, vlagali pa bomo tudi v bazenski kompleks, kar naj bi skupaj zneslo okrog 400 tisoč evrov.

Pri tem je najbolj pomembno to, da ohranimo kakovost smučišča (Smučarski center Cerkno je bil trikrat zaporedoma izbran za naj smučišče v Sloveniji, op. a.) ter gostinsko in hotelsko ponudbo v objektu na smučišču – Alpski Perli – in v hotelu v Cerknem," je poudarila Božič Badaličeva.

V Cerknem imajo še veliko rezerve v poletni sezoni, poudarja, kjer stavijo na pohodništvo, kolesarjenje in prirejanje dogodkov, kot so adrenalinski dogodki, glasbene prireditve, srečanja ter organizacija in izvedba porok.

Pri Infrastrukturi Bled glavnina prihodka na račun komunalnih storitev

Kot nam je pojasnil Uroš Ambrožič, se prihodek, ki ga ustvarja podjetje Infrastruktura Bled, deli na dva dela in ni samo rezultat prihodka, ki ga ustvarja smučišče Straža Bled.

Prihodki se delijo na komunalni (zbiranje odpadkov in manipulacija z njimi) in turistični del (upravljanje s turističnimi objekti), ki ustvari med 900 tisoč in milijonom evrov prihodka.

Kar zadeva turistični del, največ prihodka ustvari športna oziroma ledna dvorana, takoj za njo je smučišče Straža Bled, ki s poletnim sankališčem in zimskim smučiščem ustvari med 50 in 60 tisoč evri prihodka. Na zadnjem mestu po prihodku je Grajsko kopališče, ki je obratuje le tri mesece v letu.

Pri Infrastrukturi Bled načrtujejo naložbe v ledni dvorani, kjer bodo po koncu letošnje sezone, predvidoma aprila 2016, začeli menjavati zaščitne ograde (sto tisoč evrov).

Na Grajskem kopališču so letos z lesom prekrili del bazenov, prihodnje leto bodo nadaljevali z drugo polovico (50 tisoč evrov vredna investicija), na Straži Bled pa so zamenjali poletne sani (40 tisoč evrov) in izvedli redna investicijsko vzdrževalna dela.

Med velikimi tudi Vogel, Mariborsko Pohorje, Krvavec in Kranjska Gora
Preostalih sedem družb, ki upravlja tudi s smučarskimi središči na lestvici najuspešnejših (Žičnice Vogel Bohinj za smučišče Vogel, Javno podjetje za mestni potniški promet Marprom za Mariborsko Pohorje, RTC Krvavec, RTC Žičnice Kranjska Gora, Golte, Center Pokljuka in Kope) je lani skupaj ustvarilo 23,5 milijona evrov dohodka. Lestvico desetih najuspešnejših upravljavcev smučarskih središč, vsaj kar zadeva prihodek, končuje Gorsko turistični center Kope, ki je v stečaju. Podjetje je lani ustvarilo 648 tisoč evrov prihodka, kar je manj kot leta 2013 (845 tisoč evrov) in leto prej 1,1 milijona evrov.

Ne spreglejte