Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2023,
12.28

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

vohuni Planet 18 Planet TV

Torek, 31. 1. 2023, 12.28

1 leto, 3 mesece

Planet 18

Ruskima vohunoma z argentinskimi dokumenti grozi do osem let zapora #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite pojasnil o tem, kaj prinaša novi družinski zakonik, ki je ravno začel veljati. Kako letos kaže turizmu? In kje je Slovenija ponovno nazadovala in dosegla zgodovinsko dno? Več ob 18. uri na Planetu. 

Planet 18
Planet TV Od Zemljariča do Juga #video

Z odmevnim odkritjem Sove in Nacionalnega preiskovalnega urada v Ljubljani so razkrinkali in tudi priprli tuja državljana, ki ju dolžijo vohunjenja za Rusijo. Gre za moškega in žensko z argentinskim državljanstvom, torej se nista predstavljala kot Rusa. Vohunila sta pod pretvezo trgovanja z umetninami in nepremičninami, poslovno pisarno sta imela na Parmovi v Ljubljani. Imata tudi dva otroka. Osumljencema, ki sta v priporu, za kaznivi dejanji vohunstva in overitve lažne vsebine grozi skupaj do osem let zapora. V informativni oddaji Planet 18 je bil z nami Bogomil Ferfila, politolog in obramboslovec, ki opozarja da je trenutno to "in". 

Na Sovi o tem, kdaj so osebi, osumljeni vohunjenja, zaznali in kako dolgo so spremljali njuno dejavnost, ne razkrivajo. A ko so zbrali dovolj dokazov, ki potrjujejo njuno vpletenost v vohunske dejavnost, so zadevo predali tožilstvu v Ljubljani. Tam so potrdili, da so 8. decembra na preiskovalni oddelek okrožnega sodišča v Ljubljani vložili zahtevo za preiskavo zoper dve privedeni osebi zaradi kaznivega dejanja vohunstva in kaznivih dejanj overitve lažne vsebine. Kazenska preiskava je s sklepom sodišča pravnomočno uvedena in poteka, za oba obdolžena, ki so jima 5. 12. 2022 odvzeli prostost, so predlagali pripor, ki ga je sodišče odredilo. Šlo naj bi za ruska vohuna, čeprav sta se oba predstavljala s ponarejenimi argentinskimi dokumenti. Še več, Gisch je imel prirejen tudi celoten življenjepis.

Klemen Grošelj, evroposlanec in varnostni strokovnjak, pravi: "Uporabljajo se lažne identitete, lažna državljanstva, to je čisto običajen način delovanja obveščevalnih služb. Odvisno, kakšno vlogo sta imela. Verjetno je to povezano z zahodnim Balkanom, vemo, da se tam dogajajo relativno pomembne zadeve in da sta verjetno s tega območja zbirala informacije, kontakte in podobno."

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite pojasnil o tem, kaj prinaša novi družinski zakonik, ki je ravno začel veljati. Kako letos kaže turizmu? In kje je Slovenija ponovno nazadovala in dosegla zgodovinsko dno? Več ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV Začenja se dirka po Savdski Arabiji s prenosom na Planet 2 #video
Planet 18
Planet TV Naprodaj legendarna katrca #video
Planet 18
Planet TV S februarjem dražji vrtci #video
 
Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     
Ne spreglejte