Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 4. 2023,
8.52

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

nesreča nesreča fotografiranje selfie Planet 18 Planet TV

Torek, 25. 4. 2023, 8.52

1 leto

Planet 18

Pri ustvarjanju selfijev največ utopitev in padcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Fotografiranje na praznovanju fantovščine se je na znameniti Petrovaradinski trdnjavi v Novem Sadu namesto s spominsko fotografijo končalo tragično. Dva 30-letnika sta med poziranjem namreč padla s tamkajšnjega obzidja. Eden je zaradi poškodb umrl, drugega pa so hudo poškodovanega prepeljali v bolnišnico. Po neuradnih informacijah naj bi bil zanju usoden selfi, ki iz leta v leto zahteva več smrtnih žrtev.

Planet 18
Planet TV Odprava kazni, izrečenih med covidom? #video

Selfi. Ko za večji odziv spletne množice ni več dovolj samo portretna fotografija obraza, ljudje za boljši sebek posežejo po drznih lokacijah in priložnostih, kjer ga posnamejo. A če v 90 odstotkih primerov fotografija uspe brez večjih zapletov, se pri preostalih desetih odstotkih nekje zalomi.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

V nedeljo zjutraj sta po neuradnih informacijah zaradi ustvarjanja sebka z 20 metrov visokega obzidja na trdnjavi v Novem Sadu v globino padla dva tridesetletna moška. Eden je na kraju nesreče umrl, drugi je utrpel hujše poškodbe hrbtenice in notranjih organov. Gre za vse prej kot osamljen primer. Sebke je širša javnost dodobra vzljubila leta 2010, danes si ovekovečenja spominov brez njih ne predstavljamo več.

Statistika pravi, da:
- je dnevno posnetih povprečno 92 milijonov sebkov,
- posamezniki letno za ustvarjanje sebkov porabijo povprečno 54 ur,
- v povprečju največ sebkov posnamejo 24-letniki,
- ženske posnamejo 1,5-krat več sebkov kot moški.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Pretresljiv je tudi podatek, da je od leta 2008 do danes med snemanjem sebka umrlo že več kot 400 ljudi. Tudi v Sloveniji imamo nekaj primerov, prav te dni minevata dve leti od nesreče vplivnice iz Bosne in Hercegovine, ki je zaradi nepremišljenega selfija na Nanosu padla in umrla zaradi poškodb. V največ primerih je vzrok smrti pri snemanju sebkov utopitev, prometna nesreča, padec, nesreča z ognjem ali električnim tokom oziroma napad živali, ki si jo drzni fotografi izberejo za družbo na svoji fotografiji.

Preden se podate na misijo ustvarjanja drznih fotografij, torej presodite, ali je to res vredno za nekaj všečkov in hitro minljive pozornosti, namenjene posneti fotografiji.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: pred poslopjem parlamenta v Ljubljani drugi protestni shod kmetov v zadnjem mesecu. Kakšen je odziv politike? Zakaj UKC Maribor prekinja sodelovanje s študenti? Reportaža naše ekipe iz Černobila ob 37. obletnici. Več ob 18. uri na Planetu. 
Planet 18
Planet TV Rubežniki pri družini Zavašnik #video
Planet 18
Planet TV 24 evrov za dva kozarca vina in sladoled #video
Planet 18
Planet TV Glasne kritike predlagane novele zakona o živalih #video
   Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube.
Ne spreglejte