Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 10. 2021,
7.36

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

22

Natisni članek

strežniki Mark Zuckerberg Facebook

Torek, 5. 10. 2021, 7.36

2 leti, 7 mesecev

Zuckerberg zaradi razkritja dokumentov in izpada izgubil najmanj pet milijard evrov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

22

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je zaradi objav Haugnove in zaradi izpada v ponedeljek popoldne izgubil najmanj šest milijard dolarjev premoženja (dobrih pet milijard evrov). Družbeno omrežje Facebook je po približno šestih urah izpada uspelo postopoma obnoviti storitve za milijone uporabnikov aplikacij Facebook, Instagram in WhatsApp po svetu. 

Že pred tem je imel Facebook težave zaradi razkritij žvižgačice Frances Haugen, ki je časopisu Wall Street Journal predala interne dokumente. Ti dokazujejo, da se je vodstvo podjetja zavedalo škode, ki jo povzročajo njihovi produkti in odločitve. Haugenova je to v nedeljo povedala tudi na televiziji CBS, danes pa bo zaslišana v kongresu.

Zavedajo se širjenja dezinformacij, a pomemben je le dobiček

Vmes je Haugnova sama prijavila Facebook, češ da so notranje raziskave podjetja pokazale, da širi sovraštvo in dezinformacije, dodatno polarizira družbo, še posebej Instagram pa lahko škoduje duševnemu zdravju najstnic.

Vodstvo naj bi se vsega tega dobro zavedalo, a naj bi ga zanimala le rast števila uporabnikov in dobiček. Wall Street Journal na podlagi informacij Haugnove že od 13. septembra objavlja vrsto člankov z naslovom Dosje Facebook.

Cena delnic padla

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je zaradi objav Haugenove in zaradi izpada v ponedeljek popoldne izgubil najmanj šest milijard dolarjev (dobrih pet milijard evrov) od skupno 140 milijard dolarjev premoženja.

Bloomberg ga zdaj s 121,6 milijarde dolarjev (slabih 105 milijard evrov) premoženja uvršča na 5. mesto najbogatejših na svetu za Billom Gatesom. Delnice Facebooka so se v ponedeljek pocenile za skoraj pet odstotkov, od sredine septembra pa do zdaj že za skupaj 15 odstotkov.

Kot razlog za do zdaj največji in najdlje trajajoči izpad je Facebook navedel težave, povezane s spremembami konfiguracije strežnikov. Podjetje se je opravičilo za izpad in se zahvalilo uporabnikom za potrpežljivost. Izpadi so se začeli v ponedeljek okrog 17.40 po srednjeevropskem času, odpravili so jih okrog 2. ure zjutraj, obnova storitev pa je potekala postopoma.

Facebook je več ur po izpadih delovanja aplikacij sporočil le, da imajo nekateri uporabniki težave z dostopom do aplikacije Facebook in da si prizadevajo za obnovo storitev. Izpad se je zgodil tudi na notranjem omrežju, ki ga uporabljajo le zaposleni pri podjetju.

Sportal 30.000-krat hvala, da nas spremljate tudi na Facebooku!
Novice 24,4 milijona evrov za Facebookove virtualne dobrine?
Novice 200 tisoč evrov za boj proti Facebooku bi zbiral na spletu
Novice 19 dni zapora zaradi fotografije na Facebooku
Novice 18-letni Hrvatici samomor napovedali na Facebooku (foto)
Novice 16-letnik mater obtožil obrekovanja po Facebooku
Novice 15-letnica zaradi trpinčenja na Facebooku skočila z mostu
Novice 13 nasvetov, s katerimi boste postali mojster Facebooka
Ne spreglejte