Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
30. 9. 2022,
17.24

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74

9

Natisni članek

Rusija Ukrajina twitter

Petek, 30. 9. 2022, 17.24

1 leto, 7 mesecev

Ženska, ki je trn v peti Kremlju: so jo poskusili utišati?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74

9

Julia Davis | V Kijevu rojena Julia Davis je v zadnjem letu dni skoraj podvojila število sledilcev na Twitterju, kjer so njeni izseki iz ruskih televizijskih oddaj postali nepogrešljiv vir informacij za številne poročevalce in politične ter vojne analitike. Njen moto je: Gledam rusko državno televizijo, da je vam ni treba. | Foto YouTube / Posnetek zaslona

V Kijevu rojena Julia Davis je v zadnjem letu dni skoraj podvojila število sledilcev na Twitterju, kjer so njeni izseki iz ruskih televizijskih oddaj postali nepogrešljiv vir informacij za številne poročevalce in politične ter vojne analitike. Njen moto je: Gledam rusko državno televizijo, da je vam ni treba.

Foto: YouTube / Posnetek zaslona

Julia Davis, preiskovalna novinarka ter nekdanja agentka ameriških zveznih uradov za domovinsko varnost in imigracije, prek svojega projekta Russian Media Monitor od začetka vojne v Ukrajini vsem, ki ne razumejo rusko, omogoča zelo dober vpogled v jedro kremeljskega propagandizma na največjih televizijskih postajah v Rusiji. Predvsem po zaslugi njenih prevodov ruskih pogovornih oddaj je v zadnjih sedmih mesecih postalo bolj jasno, kakšno predstavo o dogajanju v tujini imajo milijoni Rusov, za katere je televizija glavni ali edini vir informacij. Davisova je prepričana, da je zaradi tega postala tarča sabotaže, s katero je nekdo želel vzbuditi dvome o verodostojnosti njenih objav.

Julia Davis vsak dan objavlja prevedene izseke iz nekaterih najbolj gledanih televizijskih oddaj v Rusiji, kot je oddaja 60 minut na državni TV-postaji Rusija 1, ki jo vodita zakonca Olga Skabejeva in Evgenij Popov, najbrž dva od najbolj prepoznavnih ruskih propagandistov, in v kateri v zadnjih sedmih mesecih ni manjkalo pozivanja k popolnemu uničenju Ukrajine in iztrebljenju ukrajinske kulture ter k jedrskim napadom na države Zahoda.

Propagandistka Olga Skabejeva je prejšnji teden izrazila obžalovanje, da Rusija ni izvedla jedrskega napada na britansko prestolnico London med pogrebom kraljice Elizabete II., na katerem so bili številni svetovni voditelji. Konec aprila se je v etru medtem poigravala s preračunavanjem, koliko sekund bi potrebovala ruska jedrska raketa Satan, da bi dosegla prestolnice Velike Britanije, Nemčije in Francije, držav, ki dobavljajo orožje Ukrajini. Julija je Skabejeva Ukrajino označila za državo, ki to sploh ni, ki ne obstaja.  | Foto: Twitter / Posnetek zaslona Propagandistka Olga Skabejeva je prejšnji teden izrazila obžalovanje, da Rusija ni izvedla jedrskega napada na britansko prestolnico London med pogrebom kraljice Elizabete II., na katerem so bili številni svetovni voditelji. Konec aprila se je v etru medtem poigravala s preračunavanjem, koliko sekund bi potrebovala ruska jedrska raketa Satan, da bi dosegla prestolnice Velike Britanije, Nemčije in Francije, držav, ki dobavljajo orožje Ukrajini. Julija je Skabejeva Ukrajino označila za državo, ki to sploh ni, ki ne obstaja. Foto: Twitter / Posnetek zaslona

V četrtek zvečer je Davisova opozorila, da nekateri uporabniki družbenih omrežij delijo njene videoposnetke, predelane z lažnimi podnapisi, ki ne sledijo besedam, izrečenim na televiziji. Po njenem mnenju je razlog za to jasen: njen projekt približanja kremeljske propagande vsem, ki ne razumejo rusko, je bil tarča (uspešne) sabotaže.

Kakšne so bile posledice? Svetovno znana tiskovna agencija Reuters oziroma njena veja za preverjanje podatkov je objavila vest, da po spletu krožijo posnetki ruskih televizijskih voditeljev z lažnimi podnapisi. Facebook (oziroma njegovo krovno podjetje Meta) je objave Julie Davis, ki vsebujejo prave podnapise, nato začel označevati kot zavajajoče.

Po objavi Davisove je podjetje Meta na družbenem omrežju Twitter precej uporabnikov ogorčeno pozvalo, naj razmislijo, na čigavo stran so se postavili, če so zadovoljni z omogočanjem širjenja kremeljske propagande oziroma, ali jim je sploh mar, kaj počnejo.

Če sklepamo po tem, da objave Davisove na Facebooku od danes zjutraj niso več označene kot zavajajoče (misleading), se zdi, da je Meta že ukrepala. 

Preberite tudi:

Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Pogajali se bomo z novim predsednikom, ne s Putinom
Črnogorska policija
Novice V Črni gori aretirali več ljudi, ki naj bi delali za rusko obveščevalno agencijo
Ruski vojak
Novice "Poslali so nas v klavnico. Napadi so zastali. Izgubljamo vojno."
Daljnovod, elektrika
Novice Rusija naj bi pripravljala napad, kot ga še ni bilo. Poskusni je že mimo.

 

 

Ne spreglejte