Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
24. 12. 2013,
12.36

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Femen

Torek, 24. 12. 2013, 12.36

8 let, 1 mesec

Žalostna usoda gole ikone revolucije

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Egipčanka Alija Elmahdi je postala simbol arabske pomladi, ko je na blogu objavila svojo golo fotografijo. Zaradi groženj s smrtjo je odšla v tujino, sporočilo fotografije pa je medtem zbledelo.

Zadnji dve leti 22-letno Alijo Magdo Al Elmahdi preganja slika, na kateri je oblečena zgolj v nogavice in obuta v rdeče čevlje, ki jo je objavila v protest proti režimu med arabsko pomladjo in postala simbol revolucije. V dneh po objavi si je sliko ogledalo milijon ljudi. S publiciteto so prišle tudi grožnje s smrtjo, zato je v strahu pred napadom pobegnila iz domovine. Svojo zgodbo je zaupala Der Spieglu.

Odraščala je v Kairu. Njeni starši niso bili pretirano religiozni in niso hodili v džamijo. Pravi, da jo je oče pretepal, odkar ve zase. Včasih zgolj zato, ker ni nosila naglavne rute, drugič zato, ker je jezikala. Hodila je v zasebno šolo, ko pa se je vrnila domov, sta jo starša zaklepala. Bala sta se, da bo izgubila nedolžnost, če je ne bi, sta ji govorila.

Upor proti staršem Po gimnaziji se je vpisala na univerzo. Starša sta jo vsak dan po predavanjih čakala, odpeljala domov in zaklepala. V nekem trenutku ji je bilo tega dovolj. Ustnice si je pobarvala z rdečilom, v lase dala cvet in oblekla nogavice ter se slikala. Pravi, da so bile gole fotografije oblika tihega protesta proti ravnanju staršev. Na fotografije je kmalu pozabila.

Pri 19 letih je pobegnila od doma. Bilo je leta 2011, ko je izbruhnila arabska pomlad. Tedaj je našla svoje gole fotografije in jih objavila na svojem profilu na Facebooku. Po nekaj urah jih je administrator zbrisal, zato jih je objavila na svojem blogu.

Brez doma Fotografija je pozneje obšla svet. Pojavila se je v novicah v Švici, Italiji, Belgiji, na Danskem. V Nemčiji jo je objavil Der Spiegel. Predstavljala je simbol revolucije in osvoboditve Egipta izpod dolgoletne vladavine Hosnija Mubaraka.

S statusom simbola pa so prišle tudi težave. Kmalu so začele na njen naslov prihajati žalitve, tudi grožnje s smrtjo. Sledil je poskus ugrabitve. Tedaj je doumela posledice objave gole fotografije. Marca 2012 je pobegnila na Švedsko, kjer se skriva vse od tedaj. Več mesecev ni zapustila svojega stanovanja. Bala se je, da jo bodo našli tisti, ki so ji grozili s smrtjo. V tuji deželi je brez družine, brez službe ali doma, kamor bi se lahko vrnila.

Rušenje tabujev Njen fant, ki ga vidi poredko, je na Norveškem. Odločila se je, da se pridruži skupini Femen. "Ljudje so postali bolj hrabri in izražajo svoje občutke. Bistvo je v tem, da se rušijo tabuji," odgovarja na vprašanja o tem, kaj je dosegla s svojim protestom.

Bistvo njenega življenja pa je postal beg pred preteklostjo. Moč sporočila, ki ga je poslala z golo fotografijo, je sčasoma zbledel. Spremenila ni ničesar, niti islama, niti Egipta, niti njenih staršev.

Ne spreglejte