Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 7. 2013,
20.23

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Femen Francija Francois Hollande

Petek, 19. 7. 2013, 20.23

8 let, 1 mesec

Gola feministka na francoskih znamkah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vodja radikalnih feministk skupine Femen je na francoski znamki upodobljena kot junakinja revolucije Marianne.

Ob prazniku, dnevu Bastilje, je želel francoski predsednik Francois Hollande razveseliti sodržavljane z novo znamko, na kateri je upodobljena ikona francoske revolucije Marianne, francoski narodni simbol, sinonim za svobodo. Dva meseca so skrivaj pripravljali znamko, na kateri je upodobljeno mlado dekle.

Ko so javnosti končno pokazali podobo dekleta, so novinarji začeli ilustratorja Olivierja Ciappa spraševati, kdo je bil model za risbo. Ciappa je skrivnost nedavno razkril na Twitterju: "Vsi me sprašujejo, kdo je bil model za Marianne. Priznati moram, da je skupek različnih žensk, največji navdih pa je bila Inna Ševčenko, ustanoviteljica skupine Femen."

V medijih je završalo. Marianne je gola feministka. Femen je skupina radikalnih feministk, ki protestirajo zgoraj brez. V Ukrajini rojena Ševčenkova se bojuje za enakopravnost med spoloma in tudi proti homofobiji. Skupina ima svoje evropsko središče v Parizu, po Franciji pa je že organizirala številne proteste. Nedavno so članice protestirale proti skrajno desničarki skupini. Ševčenkova je znana tudi po tem, da je med protesti za izpustitev ruskih glasbenic Pussy Riots uničila lesen križ in ji v Ukrajini zato grozi zaporna kazen. V Franciji je zato v začetku junija dobila azil.

Poziv k bojkotu znamke Francoski krščanski demokrati so bili ob objavi novice, da je Marianne gola feministka, ogorčeni. Nekdanja predsednica stranke Christine Boutin je celo pozvala k bojkotu znamke in začela peticijo, ki predsednika Hollanda poziva, naj znamko umakne.

Ni prvič, da je delo Oliverja Ciappa vzbudilo odpor v francoski desnici. Junija so se obregnili ob njegovo fotografijo na razstavi o enakopravnosti porok. Nasprotniki istospolnih porok so posnetek na razstavi uničili.

Umetnik odziva desničarskih politikov ne razume, prav tako se čudi, zakaj na Twitterju dobiva grozilna sporočila. Za HuffPost France je dejal, da je Inno izbral po dnevih in dnevih izbiranja modelov: "Pooseblja vse lastnosti francoske revolucije: svobodo, enakost in bratstvo. Feminizem je del teh vrednot."

Inna Ševčenko je nad novico navdušena. "Femen je na francoskih znamkah! Zdaj bodo homofobi, ekstremisti in fašisti morali polizati mojo rit, če bodo želeli poslati pismo!" je zapisala na Twitterju.

Ne spreglejte