Aleš Žužek

Torek,
17. 9. 2013,
16.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Evropa bogastvo

Torek, 17. 9. 2013, 16.38

8 let

Zakaj so evropski palčki bogatejši od velikanov

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Med šestimi evropskimi najbogatejšimi državami ni nobene države, ki bi imela več kot deset milijonov prebivalcev. Tri najbogatejše države pa imajo precej manj kot milijon prebivalcev. Kje so vzroki?

Štiri najmočnejša evropska gospodarstva so 81-milijonska Nemčija (lanski bruto domači produkt je bil 2.666 milijard evrov), 65,7-milijonska Francija (1.960 milijard evrov), 63,2-milijonska Velika Britanija (1.830 milijard evrov) in 61-milijonska Italija (1.510 milijard evrov). Največji niso tudi najbogatejši Toda to ne pomeni, da so to tudi najbogatejša. Merilo bogastva prebivalcev je namreč bruto domači produkt (BDP) na prebivalca. Tukaj pa je lestvica popolnoma obrnjena na glavo.

Nemčija kot gospodarski velikan, ki je najmočnejše evropsko gospodarstvo in četrto najmočnejše na svetu (za ZDA, Kitajsko in Japonsko), je namreč po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat na lestvici držav EU po višini BDP na prebivalca, ki upošteva primerjavo kupne moči, šele na osmem mestu, če pa upoštevamo vse evropske države, pa šele na 11. mestu.

Majhni, a bogati Še slabše so se po podatkih Eurostata odrezale Velika Britanija (11. mesto v EU, v vsej Evropi na 15. mestu), Francija (12. mesto v EU, v vsej Evropi na 16. mestu) in Italija (13. mesto v EU, v vsej Evropi na 17. mestu).

Katere države pa so najbogatejše? So majhne oziroma z maloštevilnimi prebivalci, večina – če izvzamemo z nafto bogato Norveško – pa je obogatela s tem, da je z ugodnim davčnim okoljem privabila tuja podjetja. So torej davčne oaze oziroma davčni paradiž, kot temu pravijo kritiki. Najbogatejša je alpska žepna državica Liechtenstein Najbogatejša država v Evropi je pičlih 160 kvadratnih kilometrov velika žepna državica Liechtenstein, ki ima 36.800 prebivalcev. Po lastnih statističnih podatkih je imela leta 2010 nominalni BDP na zaposlenega 182 tisoč švicarskih frankov (147.384 evrov), bruto nacionalni dohodek (BND) na prebivalca pa 125 tisoč švicarskih frankov(101.225 evrov).

Po lestvici, ki jo objavlja spletna stran za statistične podatke aneki.com, ta pri izračunu BDP na prebivalca upošteva primerjavo kupne moči, torej koliko dobrin in storitev si lahko prebivalec privošči s svojim denarjem, je alpska kneževina, ki slovi kot davčna oaza, s 67.050 evri BDP na prebivalca na prvem mestu na stari celini.

Veliko vojvodstvo Luksemburg in sredozemska kneževina Monako Sledi ji še ena nekdaj pretežno industrijska država, zdaj davčno ugodna država Luksemburg. Ta majhna država, ki šteje 531 tisoč prebivalcev, ima po anekijevi lestvici 60.525 evrov BDP na prebivalca. Po podatkih, ki jih objavlja nemški zvezni statistični urad Destatis, pa je imel lani Luksemburg nominalno 80.404,5 evra BDP na prebivalca (nominalni BDP ne upošteva primerjave kupne moči oziroma življenjskih stroškov med državami).

Tretja najbogatejša evropska država je majceni Monako, pradavčna oaza, že dolgoletno pribežališče bogatašev, ki ne želijo plačevati davkov v lastnih državah. V 2,02 kvadratnega kilometra veliki mikrokneževini, kjer se na majhnem koščku prostora, stisnjenega med Alpami in Sredozemski morjem, gnete 38 tisoč prebivalcev, je po anekijevi lestvici BDP na prebivalca 53.025 evrov. Po Destatisu je bil lani nominalni BND na prebivalca 140 tisoč evrov.

Norveška obogatela z nafto Četrta najbogatejša država je obenem prva država na lestvici, ki ima več kot milijon prebivalcev. Petmilijonska Norveška ni davčna oaza, ampak je obogatela po odkritju nafte in plina v Severnem morju. Skandinavska država, na katero so njeni vzhodni sosedi Švedi dolga desetletja gledali zviška kot na reveže, ima po anekijevi lestvici zdaj 41.475 evrov BDP na prebivalca. Lanski nominalni BDP na prebivalca je bil po Destatisu 74.596 evrov.

Peta na lestvici je 7,95-milijonska Švica. Alpska konfederacija je obogatela s svojo visoko razvito industrijo, ki izdeluje izdelke z visoko dodano vrednostjo (slovijo zlasti po svojih urah), svoje so pridodale tudi banke, ki imajo že tradicionalni sloves. Po anekijevi lestvici ima Švica 40.950 evrov BDP na prebivalca, po lastnih statističnih podatkih je imela leta 2011 nominalni BDP na prebivalca 73.947 švicarskih frankov (59.882 evrov).

Med srednje velikimi državami najbogatejša Nizozemska, med velikimi Nemčija Med državami, ki štejejo več kot deset milijonov prebivalcev, je najbogatejša Nizozemska. 16,8-milijonska država je na anekijevi lestvici sedma najbogatejša na stari celini, in sicer ima 31.725 evrov BDP na prebivalca. Destatis pa je Nizozemski izračunal, da je imela lani nominalni BDP na prebivalca 34.607 evrov.

Med velikimi evropskimi državami, ki imajo več deset milijonov prebivalcev, je najbogatejša Nemčija, ki je imela lani nominalni BDP na prebivalca 31.115 evrov, na anekijevi lestvici pa se je z 29.325 evri uvstila na 11. mesto.

Kaj pa Slovenija? Je sicer majhna država (2,06 milijona prebivalcev), ni pa je med najbogatejšimi, kamor spadajo številne druge majhne evropske države. Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) je imela lani BDP na prebivalca 17.172 evrov, po Anekiju pa je imela BDP na prebivalca 21.450 evrov, kar zadostuje za skromno 21. mesto na lestvici najbogatejših evropskih držav. Po podatkih Eurostata je imela lani Slovenija 82 odstotkov EU-povprečja BDP-ja na prebivalca in se je uvrstila na 16. mesto med 28 članicami.