Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 4. 2024,
13.43

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

evropske volitve desnica Evropa Nemčija

Nedelja, 7. 4. 2024, 13.43

3 tedne, 1 dan

Scholz svari pred vzponom desničarskih populistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Nemški kancler Olaf Scholz | "Desničarski populisti v svojih volilnih kampanjah nasprotujejo naši združeni Evropi in njenim vrednotam. Pripravljeni so uničiti to, kar smo gradili desetletja," je opozoril Olaf Scholz. | Foto Reuters

"Desničarski populisti v svojih volilnih kampanjah nasprotujejo naši združeni Evropi in njenim vrednotam. Pripravljeni so uničiti to, kar smo gradili desetletja," je opozoril Olaf Scholz.

Foto: Reuters

Nemški kancler Olaf Scholz je v soboto na konferenci evropskih socialdemokratov (PES) v Bukarešti posvaril pred vzponom desničarskih populistov na prihajajočih evropskih volitvah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Desničarski populisti v svojih volilnih kampanjah nasprotujejo naši združeni Evropi in njenim vrednotam. Pripravljeni so uničiti to, kar smo gradili desetletja," je opozoril. Dodal je, da podžigajo odpor do beguncev in manjšin ter ogrožajo blaginjo evropskih državljanov, ki temelji na skupnem trgu.

Podprl je tudi vodilnega kandidata PES za evropske volitve, sedanjega evropskega komisarja za delo Nicolasa Schmita. Kot je poudaril Scholz, ljudje v času krize potrebujejo socialno Evropo in Schmit se zavzema za to.

Glede na javnomnenjske raziskave se Evropskemu parlamentu po tokratnih volitvah obeta premik v desno, kar bi lahko zamajalo ravnovesje med političnimi skupinami in vplivalo na evropske politike na več področjih, vključno z evropskim zelenim dogovorom in podporo Ukrajini.

Vzpon desnice

Študija evropskega think-tanka Evropski svet za zunanje odnose (ECFR), objavljena konec januarja, ugotavlja, da bo na volitvah močno narasla podpora desnim strankam, zaradi česar bi se v Evropskem parlamentu okrepili skrajno desna skupina Identiteta in demokracija (ID) ter desni Evropski konservativci in reformisti (ECR). Največje politične skupine Evropska ljudska stranka (EPP), socialisti in demokrati (S&D) ter predvsem liberalna Renew Europe naj bi medtem zabeležile upad podpore.

Olaf Scholz, Rober Golob
Novice V Slovenijo prvič prispel Olaf Scholz #video
Letalo tornado in manevrirni izstrelek taurus
Novice Razkrita skrivnost, zakaj Nemci Ukrajincem nočejo dati uničujočega orožja
Nemški kancler Olaf Scholz
Novice Scholz v Jordaniji pozval k prekinitvi ognja v Gazi
Olaf Scholz
Novice Na protestih proti skrajni desnici v Berlinu 150.000 ljudi #video
Olaf Scholz, protest
Novice Proti skrajni desnici protestiral tudi Olaf Scholz #video
Ne spreglejte