Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
7. 2. 2014,
20.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 7. 2. 2014, 20.35

8 let

Zakaj lahko Rusi spravijo v težave Srbe

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Države Zahodnega Balkana lahko zaradi plinovoda Južni tok postanejo teren za merjenje moči med Rusijo in EU, podobno, kot je to trenutno Ukrajina.

Kot ugotavlja ljubljanski Inštitut za strateške rešitve (ISR) v svoji študiji Rusija prek Sočija do globalne velesile, je energetika za Rusijo pomembna panoga za doseganje geostrateških načrtov.

Nafta in plin – orožje v Putinovih rokah Rusija ima namreč ogromne zaloge nafte in plina, kar izkorišča tudi zato, da bi si okrepila politično moč in svoj geostrateški položaj v mednarodni skupnosti. To je bilo jasno vidno pri pogajanjih z Ukrajino in se kaže tudi pri gradnji plinovoda Južni tok.

Del plinovoda Južni tok bo potekal tudi prek ozemlja Srbije, ki ima tradicionalno dobre odnose z Rusijo. Poleg tega bodo v Srbiji zgradili dve skladišči za skladiščenje zemeljskega plina, rusko državno podjetje Gazprom pa je tudi večinski lastnik srbskega energetskega podjetja.

Projekt Južni tok bo okrepil ruski vpliv na Zahodnem Balkanu Na ISR menijo, da lahko omenjeno lastništvo postane težava, ko se bo Srbija priključila EU. Rusija, ki ni članica EU, bo namreč takrat večinski lastnik ključnega energetskega koridorja na ozemlju EU.

Nobenega dvoma ni, da bo projekt Južni tok okrepil ruski politični vpliv v regiji Zahodni Balkan. To je za Rusijo zelo pomembno, saj naj bi do leta 2021 tako Črna gora kot Srbija postali polnopravni članici EU.

Balkan med Rusijo in EU Rusiji bo s pomočjo gradnje Južnega toka uspelo okrepiti svoj politični in gospodarski vpliv tako na svojem obrobju kot tudi na Balkanu, kar je strateškega pomena za Moskvo. Kljub temu da balkanske države že več let dobro sodelujejo z Rusijo, so še bolj tesno, predvsem zaradi geografske bližine, povezane z EU.

Hkrati je EU tudi največji tuji vlagatelj v omenjenih državah. Prizadevanje nekdanjih jugoslovanskih republik za poglobitev odnosov z EU bi lahko zato omejilo vzvode Rusije v regiji.

Bo Zahodni Balkan postal nova Ukrajina? Po mnenju ljubljanskega inštituta bo z Južnim tokom Rusiji uspelo doseči več zastavljenih strateških ciljev na političnem področju. Odvisnost Evrope od ruske energije, tudi od ruskega kapitala, se bo močno povečala. Zato lahko države Zahodnega Balkana s plinovodom Južni tok postanejo teren za merjenje moči med Rusijo in EU, podobno, kot je to trenutno Ukrajina.

Prevelika odvisnost od nafte in plina je lahko težava Odvisnost Rusije od izvoza nafte in plina ter nekonkurenčnost drugih gospodarskih panog pa lahko za Rusijo postane težava. Ruska nafta in plin sta predvsem v rokah dveh velikanskih korporacij – Gazproma in največje naftne družbe na svetu Rosnjeft.

Prevlada Gazproma na svetovnem trgu se počasi zmanjšuje. ZDA in Kanada že dalj časa vlagata v novo metodo pridobivanja zemeljskega plina, tako imenovani fracking (hidravlično lomljenje). ZDA so začele z omenjeno metodo pridobivati zemeljski plin iz skrilavca, zato so se zaloge zemeljskega plina povečale.

Poleg ZDA je svojo odvisnost od Gazproma zmanjšala tudi Evropa. Odkar se je začelo pridobivanje zemeljskega plina iz skrilavca, se je vrednost delnic tega ruskega državnega podjetja znižala za polovico, še ugotavlja IRS, ki ga vodi ekonomist Tine Kračun.

Ne spreglejte