Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 8. 2012,
16.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 17. 8. 2012, 16.10

8 let

Vodilni madžarski nacist je Žid

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Babica Csanada Szegedija, madžarskega poslanca ultradesničarske stranke Jobbik, je preživela Auschwitz in svoje poreklo skrivala šest desetletij.

Malo nerodno je, da se za politika, ki je svojo kariero zgradil na sovraštvu do Židov, izve, da je tudi sam Žid. Madžarskemu poslancu ultradesničarske stranke Jobbik Csanadu Szegediju se je zgodilo natančno to. Madžarski in evropski poslanec bo po razkritju obiskal Auschwitz in se madžarskim Židom opravičil za svoja dejanja.

A še pred pol leta je bila njegova politična kampanja polna obtoževanja Židov. Med drugim jim je očital, da kupujejo Madžarsko in onečaščajo državne simbole. Tridesetletni politik je vso svojo kariero gradil na nespoštovanju Židov. Leta 2007 je ustanovil neofašistično paravojaško Madžarsko gardo. Njeni člani so paradirali v črnih uniformah medvojnih madžarskih nacistov. Leta 2009 je sodišče prepovedalo Madžarsko gardo, toda Szegedi se ni odrekel svojemu političnemu prepričanju. Kariero je nadaljeval v stranki Jobbik, kjer je bil dolga leta njen podpredsednik, predvsem pa v medijih najbolj prepoznan obraz.

Podkupovanje zapornika Prve govorice o njegovem židovskem poreklu so se pojavile leta 2010, ko je bil posnet pogovor med politikom in nekdanjim zapornikom Zoltanom Ambrusom, ki mu je očital židovsko poreklo. Presenečeni Szegedi je zaporniku v zameno za molk ponudil avtomobil in denar. Organi stranke Jobbik ravno podkupovanje navajajo kot razlog, da so poslanca napodili iz svojih vrst. Trdijo, da se to nikakor ni zgodilo zaradi tega, ker je židovskega porekla. Poleg izključitve iz stranke zahtevajo tudi, da se odreče poslanskemu sedežu, a Szegedi tega ne želi. Prav tako se ne želi odpovedati mestu evropskega parlamentarca. Njegovi sodelavci pa so celo prenehali poslovati z njim: ne želijo več sodelovati pri njegovi internetni strani, kjer prodajajo neonacistične rekvizite.

Szegedi tudi trdi, da je za svoje poreklo res prvič slišal od nekdanjega kaznjenca. Po tem naj bi imel dolg pogovor s svojo babico po materini strani, ki mu je podrobno razložila družinsko preteklost. "Takrat sem doumel, da je moja babica Židinja," je razložil v nedavnem televizijskem intervjuju: "Bila je v Dachauu in Auschwitzu in je edina preživela deportacijo. Vsa širša družina je tam umrla." Stara starša sta se po vojni skrivoma poročila po ortodoksni židovski tradiciji, a sta to tajila pred vso družino.

Skrivanje židovstva v komunističnih državah Po židovskem pojmovanju je Szegedi dejansko Žid, saj se židovstvo prenaša po materini strani. Toda Szegedi je v intervjuju dejal, da ni Žid, da je "Madžar židovskega porekla". Kljub temu se je srečal z rabinom Slomom Kovsom, ki je njun pogovor opisal kot "težaven in stresen". A kot je dejal, je njegova dolžnost, da sprejme vsakogar v osebni krizi, še posebej če gre za Žida, ki je šele odkril svoje poreklo.

Zgodba Csanada Szegedija pa sploh ni tako nenavadna. V času komunistične Madžarske je bil holokavst tako rekoč tabu, mnogi Židi pa so zaradi medvojnih dogodkov, ko je bila Madžarska naklonjena nacistom, raje skrivali svoje poreklo. Tako je bilo tudi z Szegedijevo družino. Vzgajali so ga kot protestanta, stara starša pa sta skrivnost ohranila skoraj šest desetletij.

Podobno se je leta 2001 zgodilo tudi ruskemu desničarju Vladimirju Žirinovskemu – tudi on je zagovarjal antisemitska stališča, dokler ni odkril, da je bil njegov oče Žid.

Ne spreglejte