Četrtek,
26. 3. 2020,
20.03

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

46

Natisni članek

virus Švica Koronavirus

Četrtek, 26. 3. 2020, 20.03

4 leta, 1 mesec

V Švici že deset tisoč okuženih: "Razmere so zelo resne." #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

46

Ukrepi zaradi novega koronavirusa so v Švici podobni kot v Sloveniji, a kljub temu število okuženih narašča še hitreje kot v Italiji. Pred tednom dni so napovedovali celo razpad enega od najbolje organiziranih zdravstvenih sistemov na svetu, na pomoč so vpoklicali osem tisoč vojakov, državljani bodo v samoizolaciji še vsaj tri tedne. Hud šok je doživelo tudi gospodarstvo. Kakšno je stanje v eni od sicer najbogatejših držav?

koronavirus Avstrija
Novice Koronavirus: hitra rast okuženih pri sosedih Avstrijcih #video

Iz Švice sta se posebej za Planet TV oglasila Slovenca, ki tam živita in delata že pet let. Maja Žarković je ekonomistka in trenutno dela kot asistentka na katedri za Javne finance na Ekonomski fakulteti Univerze v Baslu, Jan Bidovec pa dela kot specializant kirurgije v Kantonalni Bolnišnici Thun v Bernu. Sogovornika pripovedujeta o 12-urnih delovnikih brez možnosti dopusta in o nenehnem stresu zaradi stika z okuženimi. 

Razmere so zelo resne

Švica vsak dan beleži povečanje števila okuženih s koronavirusom, predvidevajo pa, da bo v prihodnjih tednih okuženih še več, je povedal Bidovec, ki tudi sam trenutno zdravi paciente z boleznijo covid-19. "Ukrepe tudi v Švici jemljemo zelo resno. Pri nas opravimo šest tisoč testiranj na dan, kar je tudi zelo veliko, in imamo deset tisoč potrjenih primerov. Te številke so trenutno večje, kot so v Italiji, tako da so razmere v Švici zelo resne," je pojasnil.

Tudi v Švici zdravstveni delavci delajo dolge ure. | Foto: Reuters Tudi v Švici zdravstveni delavci delajo dolge ure. Foto: Reuters

Izredne razmere so razglasili 19. marca, samoizolacija naj bi veljala do 19. aprila, obstaja pa tudi velika možnost podaljšanja. "Trenutno v Švici veljajo zelo podobni ukrepi kot v Sloveniji, gre za prepoved zbiranja na javnih mestih. Če se zbere več kot pet ljudi na istem javnem mestu, jih lahko doleti kazen 100 švicarskih frankov (okoli 94 evrov)," pa je dejala Žarkovićeva.

Zaprti so bari, šole, restavracije, odprte pa le trgovine, pošte in bolnišnice, ki ob začetnem strahu sesutja zdravstvenega sistema že izvajajo ukrepe zajezitve širjenja. "Izobražujemo medicinski kader, uspelo nam je povečati število intenzivnih enot in število pacientov, ki jih lahko sprejmemo na intenzivne enote," je razložil Bidovec.

finance denar varčevanje
Novice Nasvet strokovnjaka: Kako poskrbeti za osebne finance v teh negotovih časih?

Tudi njim primanjkuje zaščitne opreme

Švica čuti velik primanjkljaj zaščitne opreme, močno se je spremenil delovnik zdravstvenih delavcev. "Nimamo dopustov, naš delovnik se je podaljšal z desetih ur na dvanajst ur. V pripravljenosti moramo biti vsak dan. Je pa tudi dodaten stres v bolnišnici, ko smo v stiku s pacienti, ki so okuženi," je o delovnih razmerah pripovedoval Bidovec.

Ne samo v zdravstvu, takojšnje posledice so občutili tudi v gospodarstvu. "Švicarsko borzo je prizadela panika. Imamo seveda tudi težave z dobavno verigo zaradi gospodarskih motenj na Kitajskem," je še razložila Žarkovićeva.

Švica bo za pomoč gospodarstvu namenila skoraj 40 milijard evrov. | Foto: STA , Švica bo za pomoč gospodarstvu namenila skoraj 40 milijard evrov. Foto: STA ,

27 tisoč podjetij in 400 tisoč zaposlenih je že zaprosilo za nadomestilo za brezposelnost. "Švica jamči 42 milijard švicarskih frankov (okoli 39 milijard evrov) gospodarske pomoči, to pomeni približno 25 odstotkov bruto domačega proizvoda. Ta pomoč je namenjena varovanju delovnih mest in tudi pomoči samozaposlenim," je še pojasnila asistentka na tamkajšnji ekonomski fakulteti.

Po besedah Žarkovićeve je recesija po koncu krize neizogibna za vse države, a kljub temu še vedno ostajata pozitivna. "To priložnost bi izkoristil za to, da pozdravim vse kolege in zdravstvene delavce in vse prebivalce v Sloveniji, naj ostanejo hrabri in naj nadaljujejo delo tako kot zdaj. Čeprav se sliši neverjetno, moramo zdaj stopiti skupaj tako, da za nekaj časa stopimo narazen," sta za konec še sklenila sogovornika.

koronavirus oprema zdravstvo
Novice Koronavirus zahteval že šesto smrtno žrtev. Okuženih 562. #video