Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 1. 2023,
21.50

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

2

Natisni članek

Evropski bančni organ ECB banka

Četrtek, 19. 1. 2023, 21.50

1 leto, 4 mesece

V EU se je povečalo število bankirjev, katerih letni prihodki presegajo milijon evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

2

Evropska centralna banka, ECB | Največ najbolje plačanih bankirjev ima Nemčija, kaže poročilo EBA. | Foto Unsplash

Največ najbolje plačanih bankirjev ima Nemčija, kaže poročilo EBA.

Foto: Unsplash

Število bankirjev v EU z letnimi zaslužki nad milijon evrov je v letu 2021 poskočilo za več kot 40 odstotkov, poroča Evropski bančni organ (EBA). Razlog sta selitev osebja iz Londona po brexitu in intenzivnejše trgovanje, poroča Reuters.

Po podatkih EBA se je število bankirjev v EU (E27/EEA), ki zaslužijo več kot milijon evrov na leto, leta 2021 povečalo za 41,5 odstotka. Takšnih je skupno 1.957, kar je največ od začetka zbiranja teh podatkov leta 2010. 

Največ bančnikov z visokimi dohodki, teh je 1.516, je prejelo zneske v razponu od enega do dveh milijonov evrov, pri čemer najvišji plačni razred dosega razpon od 14 do 15 milijonov evrov, kažejo podatki EBA.

Izjema je le Liechtenstein

Z izjemo Liechtensteina so v vseh članicah zabeležili porast števila bankirjev z visokimi dohodki, medtem ko za Hrvaško, Islandijo, Latvijo in Litvo ni podatkov, da bi kdo od bankirjev v zadnjih letih dosegel to raven.

V izjavi EBA so zapisali, da je navedena rast povezana s splošnimi dobrimi rezultati institucij, predvsem na področju investicijskega bančništva ter trgovanja in prodaje, s premeščanjem zaposlenih iz Velike Britanije v EU in splošnim dvigom ravni plač.  

Porast na račun Italije, Francije in Španije

Več kot 70 odstotkov rasti lahko pripišemo povečanju števila bankirjev z visokimi dohodki v Italiji, Franciji in Španiji, poudarjajo v EBA, in kot enega od razlogov navajajo inflacijo. V primerjavi z letom 2020 se je njihovo število v Italiji povečalo za 88 odstotkov, v Franciji za 63, v Španiji pa za 73 odstotkov, izhaja iz poročila EBA.

Nemčija z največ najbolje plačanimi bankirji

Nemčija ima še vedno največ najbolje plačanih bankirjev, kar 589, kar je približno tretjina vseh najbolje plačanih. Sledita Francija in Italija s 371 oziroma 351 visoko plačanimi bankirji, kar predstavlja 19- oziroma 18-odstotni delež.

Pred odhodom Velike Britanije iz Evropske unije so morale številne banke, ki so imele v Londonu do takrat sedeže za podporo strankam iz Unije, odpreti podružnice v drugih državah Unije, denimo v Nemčiji, Franciji in Irski. H kadrovski okrepitvi podružnic je banke pozvala tudi Evropska centralna banka (ECB), s čimer bi se izognili motnjam pri storitvah za stranke, poroča Reuters. 

Denar evri
Novice V Francijo se po brexitu steka na desetine milijard evrov
škotska zastava neodvisnost
Novice Posledice Brexita: Bo Škotska že naslednje leto postala neodvisna?
Ne spreglejte