Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 2. 2020,
17.01

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

9

Natisni članek

Koronavirus Japonska Diamond Princess

Nedelja, 23. 2. 2020, 17.01

4 leta, 2 meseca

Umrl tretji potnik s križarke Diamond Princess, Južna Koreja razglasila najvišjo stopnjo pripravljenosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

9

Koronavirus zdravniki Kitajska | Foto Reuters

Foto: Reuters

Umrl je tretji potnik z ladje za križarjenje Diamond Princess, ki je že od začetka meseca zaradi novega koronavirusa zasidrana v japonski Jokohami. Vzrok smrti okoli 80 let starega Japonca je bila pljučnica. Za zdaj pa še ni znano, ali je bil okužen z novim koronavirusom. Število potrjenih okužb pri ljudeh z ladje se je povečalo na 691. Tudi v Južni Koreji so danes potrdili dva nova smrtna primera in 123 novih okužb s koronavirusom, zaradi česar so razglasili največjo stopnjo pripravljenosti.

Virus je doslej po svetu zahteval več kot 2400 življenj, okuženih je približno 80 tisoč ljudi, največje žarišče ostaja na Kitajskem.

V mestu Wuhan, epicentru epidemije, so danes zabeležili 82 novih primerov smrti. Vsega skupaj pa je virus na Kitajskem danes zahteval 97 življenj, potrdili pa so 648 novih primerov okužb.

Gripa. Virus. Pljučnica. Maska. Koronavirus.
Novice Skorajda ni dvoma: koronavirus bo prišel tudi k nam

Za Japonca usodna pljučnica

Po današnjih navedbah japonskega ministrstva za zdravje je v bolnišnici za pljučnico umrl Japonec, star okoli 80 let, ki je bil na ladji, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povzema STA. Ali je bil okužen z novim koronavirusom, niso sporočili. Dva starejša potnika, ki sta bila okužena z virusom, sta umrla v četrtek.

Skoraj 1000 potnikov, ki so bili negativni na testiranju za koronavirus, je ta teden zapustilo ladjo. Krepi se zaskrbljenost o zdravstvenem stanju teh ljudi, saj je več potnikov, ki so bili na ladji negativni, zbolelo kasneje. Šele v domovini so okužbo odkrili pri več kot 20 tujcih.

koronavirus
Novice V Slovenijo sta se vrnila potnika z ladje, kjer se je razširil koronavirus
Z ustreznimi preventivnimi ukrepi lahko možnost okužbe z novim koronavirusom občutno zmanjšate ali celo preprečite. Več o tem, kako se obvarovati pred okužbo, preverite TUKAJ.

Neustrezno ukrepanje japonskih oblasti

Okužbo pa so kasneje odkrili tudi pri Japonki, stari okoli 60 let, ki je ladjo zapustila v sredo, v petek pa je dobila vročino. Na testiranju je bila pozitivna v soboto. Japonski minister za zdravje Katsunobu Kato je danes sporočil, da ta primer jemlje resno in napovedal, da bodo okrepili spremljanje potnikov, piše STA.

V soboto je sicer priznal, da so 23 potnikov z ladje izpustili, ne da bi opravili vsa testiranja. "Močno obžalujemo našo napako, ki je povzročila to situacijo," je poudaril.

Danes se je na izredni seji o ukrepanju proti koronavirusu sestala tudi japonska vlada, ki je že pozvala ljudi, naj se izogibajo območjem, kjer je veliko ljudi.

koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Na ladji še vedno ostaja nekaj potnikov

Na ladji ostaja nekaj potnikov, ki čakajo na čarterske polete za vrnitev domov, in okoli 1000 članov posadke. Slednji niso bili v karanteni, saj so morali skrbeti za normalno obratovanje ladje. 14-dnevno karanteno naj bi kmalu začeli tudi člani posadke.

Japonsko ministrstvo za zdravje je ob tem danes sporočilo, da so na ladji zabeležili 57 novih okužb, med njimi je 55 članov posadke in dva potnika. Skupaj so med več kot 3700 ljudmi, ki so bili oziroma so še na ladji, odkrili 691 primerov okužb.

Na ladji je bilo tudi šest Slovencev. Štirje, ki so bili negativni, so že v izolaciji doma, dva, ki sta se okužila z virusom, pa sta v bolnišnici v Jokohami.

Rusija je medtem repatriirala osem ruskih potnikov z ladje, med katerimi so trije okuženi z novim koronavirusom.

Codogno Italija
Novice V Italiji že tri žrtve koronavirusa, mesta na severu države v karanteni #foto #video

Južna Koreja razglasila najvišjo stopnjo pripravljenosti

V Južni Koreji so danes potrdili dva nova smrtna primera in 123 novih okužb s koronavirusom, poroča STA. Število okuženih v tej državi se je od sobote bistveno povečalo. Skupaj je okuženih že 556 ljudi, za covid-19 pa so v tej državi doslej umrli štirje ljudje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zaradi hitrega širjenja okužb so oblasti v Seulu razglasile najvišjo stopnjo pripravljenosti in ukrepov, s katerimi želijo zajeziti širjenje virusa. Južnokorejski predsednik Moon Jae-in je sporočil, da je vlada razglasila "rdeči alarm" in sprejela ostre ukrepe za zajezitev virusa. Tudi lokalne oblasti je pozval, naj storijo vse za zajezitev širjenja virusa, je poročala južnokorejska tiskovna agencija.

Epidemija je "na prelomnici", je dejal Moon po zasedanju vlade. "Vlada bo po priporočilih strokovnjakov dvignila stopnjo alarma na najvišjo raven in drastično okrepila sistem odzivanja," je po poročanju AFP zagotovil južnokorejski predsednik.

koronavirus Kitajska Wuhan | Foto: Reuters Foto: Reuters

Največ okužb na jugu države

Največ okužb so zabeležili v mestu Daegu na jugu države in v pokrajini Severni Gyeongsang, ki ga obkroža. Virus se je razširil med pripadniki verske sekte. Okuženih naj bi bilo 300 pripadnikov ene od južnokorejskih cerkva v mestu Daegu, ki jo pogosto označujejo za kult, več tisoč jih je v karanteni.

Kot je potrdil župan mesta Daegu z 2,5 milijona prebivalci Kwon Young-jin so tam danes zabeležili več kot 90 novih primerov okužb. Župan je vse člane sekte pozval, naj se testirajo. Oblastem namreč še ni uspelo vzpostaviti stika s približno 670 člani cerkve. "Skrivanje ni odgovor. Če se skrijete, lahko škodujete svojemu zdravju, zdravju vaše družine," jih je pozval Kwon.

Italija koronavirus
Novice Zaradi koronavirusa odpovedan znameniti beneški pustni karneval #foto
Ne spreglejte