Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 2. 2020,
7.44

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

48

Natisni članek

Koronavirus Italija

Nedelja, 23. 2. 2020, 7.44

4 leta, 1 mesec

V Italiji že tri žrtve koronavirusa, mesta na severu države v karanteni #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

48

V italijanskih deželah Benečija in Lombardija so do danes zabeležili že več kot 100 obolelih za novim koronavirusom iz Kitajske, terjal pa je tudi tretjo smrtno žrtev.  Umrla je bolnica, ki se je zdravila na onkološkem oddelku v mestu Crema v Lombardija. Da bi zajezili širjenje virusa, je italijanska vlada sprejela stroge ukrepe. Število okužb v Lombardiji je medtem preseglo 110, v celotni Italiji pa je okuženih okoli 150 ljudi, poroča italijanski spletni portal Sky TG24.

Več mest v Benečiji in Lobardiji na severu države je v izolaciji. Oblasti so okoli 50 tisoč prebivalcem v enajstih mestih na severu države naročile, naj ostanejo doma in ne zapuščajo mesta.

Šole so zaprte, prireditve odpovedane

Italijanski predsednik vlade Giuseppe Conte je v soboto zvečer sporočil, da je prepovedano zapustiti območja, s katerih so poročali o obolelih, razen v primeru posebnega dovoljenja. Prav tako bodo do nadaljnjega zaprte vse šole, odpovedane so športne prireditve, pustni karnevali in druge prireditve. Za red bo skrbela policija, če pa bo potrebno, bo na pomoč priskočila tudi vojska, poročajo mediji.

Vstop in izstop iz mesta nista dovoljena

"Na območjih, ki veljajo za žarišča, niti vstop niti izstop ne bosta dovoljena brez posebnega dovoljenja," je dejal Conte. Je pa premier zavrnil poziv vodje skrajno desne Lige Mattea Salvinija, da bi vzpostavili nadzor na mejah znotraj schengna, torej tudi na italijansko-slovenski meji. "Želimo omejiti okužbo koliko je le mogoče znotraj določenega območja," pa je, po pisanju STA, izjavil minister za zdravje Roberto Speranza. Zaradi koronavirusa so v italijanski deželi Furlaniji-Julijski krajini, ki meji na Slovenijo, v soboto popoldne razglasili izredne razmere.

Fotogalerija
1 / 5

V Italiji zabeležili tri smrtne žrtvi

Italijanske oblasti se bojijo, da je virus, ki se je v Evropo razširil iz Kitajske, že prenesel na področja izven Benečije in Lobardije. V Italiji so do zdaj potrdili tri smrti, ki sta povezani z virusom.

V petek je na območju Padove umrl 78-letni moški, ki je bil pred tem že deset dni v bolnišnici zaradi nepovezane bolezni. V soboto so italijanski mediji poročali, da je umrla 70-letna ženska v Lombardiji v kraju Codogno. Našli so jo mrtvo na njenem domu, testi pa so pokazali, da je okužena. Danes pa iz mesta Crema v Lombardija prihaja še vest o smrti bolnice, ki se je zdravila na tamkajšnjem onkološkem oddelku in je bila prav tako okužena s koronavirusom, poroča italijanska La Repubblica.

Večerjal s prijateljem, ki se je vrnil iz Kitajske in okužil druge

Za vse nove okužbe v Italiji je značilno, da so posredno ali neposredno povezane z 38-letnim moškim iz kraja Codogno pri Milanu, ki se je okužil, potem ko je na začetku meseca večerjal s prijateljem, ki se je vrnil s Kitajske. V bolnišnici v kraju Codogno, kjer je od srede na intenzivnem oddelku, je okuženih tudi pet zdravnikov in medicinskih sester ter nekaj bolnikov. Prebivalci mesta so povečini ostali doma, ulice so prazne.

V Reki čakajo rezultate za bolnega Italijana

V Reki na Hrvaškem pa so včeraj v bolnišnico sprejeli Italijana, ki ima simptome, podobne bolnikom s koronavirusom. Pacient je v izolaciji.

Ne spreglejte