Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2023,
8.58

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,73

92

Natisni članek

Volodimir Zelenski Vladimir Putin vojna Rusija Ukrajina

Sreda, 1. 2. 2023, 8.58

4 mesece

Ukrajinski svetovalec za nacionalno varnost: Rusija načrtuje veliko eskalacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,73

92

Oleksiy Danilov | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

"Rusija načrtuje veliko zaostritev vojne. Ukrajina se zato pripravlja na eskalacijo, ki bi se lahko zgodila v prihodnjih od dveh do treh tednih," je za Sky News povedal Oleksij Danilov, sekretar ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo.

Pomembnejši poudarki dneva: 

18.57 ZDA z dodatnimi sankcijami proti Rusiji
18.44 Švedska: Vera in svoboda govora nista del dogovora s Turčijo
17.50 Rusija posvarila Izrael pred dobavo orožja Ukrajini
15.50 Kremelj pozdravil denarne nagrade za uničenje zahodnih tankov v Ukrajini

12.27 Rusija: Dobava raket dolgega dosega Ukrajini ne bo spremenila naših vojaških ciljev
11.07 Van der Bellen na obisku v Kijevu

8.00 Ukrajinski svetovalec za nacionalno varnost: Rusija načrtuje veliko eskalacijo

18.57 ZDA z dodatnimi sankcijami proti Rusiji

ZDA so danes uvedle dodatne sankcije proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino. Ministrstvo za finance je sankcije uvedlo proti 22 osebam, ki so povezane z omrežjem za izogibanje sankcijam v podporo ruskemu obrambnemu sektorju. Med njimi je znani trgovec z orožjem Igor Vladimirovič Zimenkov.

"ZDA bodo v sodelovanju z našimi zavezniki in partnerji še naprej v celoti uveljavljale sankcije proti ruskemu vojnemu stroju in tistim, ki podpirajo njegova prizadevanja. Ti ukrepi bodo zmanjšali rusko zmožnost vojskovanja in oslabili njen vojaško-industrijski kompleks," je sporočil ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Ruski vojaško-industrijski sektor vse težje oskrbuje vojaški stroj Kremlja, zato se mora zanašati na nevarne dobavitelje, kot sta Iran in Severna Koreja. "Rusija s tem, da uporablja posrednike, dokazuje, da sankcije učinkujejo. Naše delo se bo nadaljevalo," je dodal Blinken. | Foto: Reuters Ruski vojaško-industrijski sektor vse težje oskrbuje vojaški stroj Kremlja, zato se mora zanašati na nevarne dobavitelje, kot sta Iran in Severna Koreja. "Rusija s tem, da uporablja posrednike, dokazuje, da sankcije učinkujejo. Naše delo se bo nadaljevalo," je dodal Blinken. Foto: Reuters

18.44 Švedska: Vera in svoboda govora nista del dogovora s Turčijo

Švedska izvaja začetni dogovor s Turčijo, s katerim ta pogojuje vstop nordijske države v zvezo Nato, je danes izjavil švedski zunanji minister Tobias Billstrom. Vendar pa je ob tem dejal tudi, da kompromisi glede svobode govora niso del dogovora, kot tudi ne vera.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je namreč danes vnovič opozoril, da bi Ankara lahko vstop Finske v zavezništvo potrdila brez Švedske. Ob tem je pristopni proces Finske ocenil kot pozitiven, Švedski pa je sporočil, naj se ne trudi zaman.

17.50 Rusija posvarila Izrael pred dobavo orožja Ukrajini

Ruske oblasti so danes posvarile Izrael pred dobavo orožja Ukrajini in se s tem odzvale na nedavno izjavo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ki je dejal, da premišljuje o dobavi vojaške pomoči Kijevu. Netanjahu je tudi dejal, da je Izrael odprt za posredovanje med Ukrajino in Rusijo.

Marija Zaharova | Foto: Reuters Marija Zaharova Foto: Reuters

"Vse države, ki dobavljajo orožje Ukrajini, morajo razumeti, da bomo to orožje obravnavali kot legitimno tarčo ruskih oboroženih sil," je novinarjem dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

"Vsi poskusi - uresničeni ali zgolj napovedani - za dobavo orožja bodo vodili v stopnjevanje te krize in tega bi se morali zavedati vsi," je še dodala.

15.50 Kremelj pozdravil denarne nagrade za uničenje zahodnih tankov v Ukrajini

Denarne nagrade, ki jih nekateri v Rusiji ponujajo ruskim vojakom za zajetje ali uničenje nemških in ameriških tankov leopard in abrams v Ukrajini, bodo vzpodbudile sodelovanje vojakov v ruski operaciji v tej državi, je danes ocenil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je s tem komentiral pobudo guvernerja Transbajkalske regije Alekandra Osipova, ki je danes podpisal odlok, s katerim je za zajetje omenjenih zahodnih tankov v Ukrajini obljubil denarno nagrado v višini od 10.000 do treh milijonov rubljev oziroma 1400 do 42.800 ameriških dolarjev. Najvišjo nagrado je obljubil za zajetje delujočega tanka leopard. Peskov je dodal, da so tudi nekateri podjetniki dali podobne pobude.

Ameriški tank Abrams | Foto: Reuters Ameriški tank Abrams Foto: Reuters

"Za vsako uničeno ali zajeto bojno vozilo so ponudili različne denarne nagrade, kar je dodaten dokaz o enotnosti in želji vseh, da neposredno ali posredno prispevajo k doseganju ciljev operacije," je poudaril Peskov.

Spomnil je tudi, da so glede omenjenih tankov, s katerimi bo Zahod pomagal Kijevu v boju proti ruskim silam, že napovedali, da jih bodo ruske sile uničile. S tovrstnimi pobudami se bo to zgodilo še prej, je dodal.

12.27 Rusija: Dobava raket dolgega dosega Ukrajini ne bo spremenila naših vojaških ciljev

Morebitna dobava raket dolgega dosega Ukrajini ne bo spremenila vojaških ciljev Rusije, je danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Priznal pa je, da bo njihova dobava zahtevala več napora na strani ruskih sil in da bo dodatno zaostrila spopade v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemčija, ZDA, Velika Britanija in nekatere druge države so pretekli teden Ukrajini obljubile dobavo bojnih tankov, za katere so v Kijevu dolgo prosili. Kmalu zatem je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahodne zaveznice prosil tudi za rakete dolgega dosega in bojna letala.

"To je neposredna usmeritev h krepitvi napetosti in stopnjevanju spopadov. Od nas bo zahtevalo več napora, vendar pa ne bo spremenilo poteka dogodkov na terenu," je povedal Peskov in se tako odzval na vprašanja novinarjev o morebitni dobavi raket dolgega dosega Ukrajini.

Novinarji so se sicer sklicevali na nepotrjena poročila, ki navajajo, da namerava Washington Ukrajini podariti rakete z dosegom do 150 kilometrov.

Peskov je dodal, da Rusija ne razmišlja o novih pogovorih med ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

Ukrajinske zaveznice trenutno niso pripravljene Kijevu dobaviti raket dolgega dosega in bojnih letal, saj jih skrbi, da bi jih ukrajinske sile lahko uporabile v napadih na cilje v Rusiji, kar pa bi konflikt dodatno zaostrilo.

11.07 Van der Bellen na obisku v Kijevu

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je danes prispel v Kijev, kjer si bo ogledal delo humanitarnih projektov, pri katerih sodeluje Avstrija. To je njegovo prvo potovanje v tujino, odkar je prisegel za drugi predsedniški mandat. Ob obisku se bo v luči priprav na vrh EU-Ukrajina sestal tudi z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim.

"Ukrajini stojimo ob strani in je ne bomo zapustili," je ob prihodu v Kijev dejal Van der Bellen in ponovil, da se država zdaj spoprijema z agresijo brez primere, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vojno v Ukrajini je primerjal s kolonialnimi vojnami iz 19. stoletja in pojasnil, da želi Moskva državo spremeniti v rusko provinco. "Ker se Ukrajinci upirajo, je na primer pristaniško mesto Odesa zdaj videti kot kakšno nemško mesto ob koncu druge svetovne vojne," je dodal.

8.00 Ukrajinski svetovalec za nacionalno varnost: Rusija načrtuje veliko eskalacijo

Oleksij Danilov, sekretar ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo, je dejal, da najtežji boji šele prihajajo: "Seveda smo prestali zelo težko obdobje, vendar se zavedam, da glavni boji šele prihajajo in da se bodo zgodili letos, v od dveh do treh mesecih. To bodo odločilni meseci v vojni." Zahodne zaveznike je pozval, naj Ukrajini pošljejo več orožja. 

"Rusija se pripravlja na največjo eskalacijo. Izbira vse mogoče, izvaja vaje in trenira," je Danilov dejal v intervjuju. Ob tem ni izključil možnosti, da bi ruski predsednik Vladimir Putin poskusil s še enim napadom s severa, juga in vzhoda, kot se je zgodilo 24. februarja 2022. "Vse je mogoče. Lahko rečem, da ne izključujemo nobenega scenarija," je opozoril Danilov.

Dokazov o tem, da bi Putin na obletnico vojne pripravljal kaj posebnega, sicer nimajo. "Še naprej bomo pozorno spremljali vsak njegov korak," je dejal Danilov. 

Novice Je to nov Putinov dvojnik?
Boris Johnson
Novice Boris Johnson: Putin mi je grozil z raketnim napadom
Petr Pavel
Novice Novi češki predsednik svari pred Rusi
Novice Nekdanji poveljnik Wagnerja o svojem bivšem šefu: On je hudič
Vladimir Putin
Novice Nekdanji pisec Putinovih govorov: državni udar v Rusiji je vse bolj verjeten

 

Ne spreglejte