Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 2. 2024,
11.05

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

Slovenija Nemčija Evropska unija preiskava DDV goljufije

Četrtek, 29. 2. 2024, 11.05

1 mesec, 4 tedne

Tudi Slovenci v preiskavi evropskih tožilcev zaradi goljufij z DDV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58
Specialci, posebna enota policije, SWAT | Domnevna kriminalna združba naj bi za prikritje svojih kriminalnih dejavnosti med drugim ustanovila več slamnatih podjetij in izmišljenih identitet. | Foto Reuters

Domnevna kriminalna združba naj bi za prikritje svojih kriminalnih dejavnosti med drugim ustanovila več slamnatih podjetij in izmišljenih identitet.

Foto: Reuters

Evropsko javno tožilstvo (EPPO) je v sredo izvedlo 180 preiskav v 17 državah EU, vključno s Slovenijo, in aretiralo 14 ljudi zaradi suma goljufije pri plačilu davka na dodano vrednost (DDV) v višini 195 milijonov evrov, so sporočili iz Luksemburga. Podjetja naj bi pri prodaji več artiklov uporabljala nižji DDV in na ta račun kovala dobiček.

EPPO je v Münchnu in Kölnu izvedel akcijo proti domnevni hudodelski združbi, za katero domneva, da je s prodajo pametnih telefonov, majhnih elektronskih naprav in zaščitnih obraznih mask z goljufijami z DDV ustvarila 195 milijonov evrov dobička, je objavilo tožilstvo.

Zasegli telefone in gotovino ter več luksuznih predmetov

Med preiskavami, ki so potekale v Albaniji, Avstriji, na Hrvaškem, Cipru, Češkem, v Estoniji, Nemčiji, na Madžarskem, v Italiji, na Malti, Nizozemskem, Poljskem, Portugalskem, Slovaškem, v Sloveniji, na Švedskem in v Združenem kraljestvu, so organi pregona zasegli pametne telefone v vrednosti več kot 15,3 milijona evrov, jahto v vrednosti 3 milijone evrov ter 1,2 milijona evrov v gotovini in kriptovalutah. Poleg tega so zasegli tudi več avtomobilov, na domovih osumljencev pa so našli tudi nakit, luksuzne ure in 2,5 kilograma zlata.

Gre za domnevno goljufijo, ki izkorišča pravila EU o čezmejnih transakcijah med državami članicami, saj so te oproščene DDV, so pojasnili.

Dogajalo se je v nemški trgovini 

Organi pregona, ki so dve leti in pol povezovali navidezno posamezna kazniva dejanja, domnevajo, da je nemško posredniško podjetje od leta 2017 vodilo različne goljufije v trgovini z majhnimi elektronskimi napravami, vključno s pametnimi telefoni, pri čemer ni izpolnilo davčnih obveznosti, še poroča STA.

Leta 2020 naj bi isto podjetje vstopilo na trg zaščitnih obraznih mask, po katerih je bilo med pandemijo covid-19 veliko povpraševanja. Na papirju je imelo podjetje za prodajo mask sedež v Hongkongu, vendar so bile dejansko v skladišču v Nemčiji vse do takrat, ko jih je nemško zvezno ministrstvo za zdravje kupilo od podjetja z domnevnim sedežem v Hongkongu. Po ugotovitvah preiskave niti podjetje na začetku dobavne verige niti podjetje s sedežem v Hongkongu ob prodaji mask ministrstvu nista povrnila DDV.

Policija, Slovenija, policist
Novice 23-letnik za 85 tisoč evrov ogoljufal mariborsko podjetje
Prevara, goljuf, heker
Novice Nova goljufija v Sloveniji, z računa ukradli 165 tisoč evrov
Prevara, goljufija
Novice Lani rekordno število kriptoinvesticijskih prevar
Kari Wahlroos, Ruja Ignatova
Novice "Piramidaš", ki so ga plačevali tudi Slovenci, je služil tri tisoč evrov na uro
Ne spreglejte