Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 1. 2024,
14.11

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

phishing SI-CERT kripto-prevare goljufije spletna varnost

Ponedeljek, 15. 1. 2024, 14.11

3 mesece, 2 tedna

Lani rekordno število kriptoinvesticijskih prevar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Prevara, goljufija | "V letu 2023 smo obravnavali do zdaj najvišje število investicijskih prevar, pri katerih so žrtve na različne načine privabljali v lažne investicije v kriptovalute," so v centru SI-CERT zapisali v sporočilu za javnost. | Foto Shutterstock

"V letu 2023 smo obravnavali do zdaj najvišje število investicijskih prevar, pri katerih so žrtve na različne načine privabljali v lažne investicije v kriptovalute," so v centru SI-CERT zapisali v sporočilu za javnost.

Foto: Shutterstock

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je lani obravnaval okoli 150 investicijskih prevar, pri katerih so goljufi žrtve na različne načine privabljali v lažne investicije v kriptovalute. Gre za najvišje število obravnavanih tovrstnih prevar do zdaj. Največja škoda je pri tem znašala 140 tisoč evrov, povprečna pa 40 tisoč.

V centru SI-CERT so lani zabeležili 4.280 kibernetskih incidentov, kar je štiri odstotke več kot leta 2022, ko je bilo tovrstnih incidentov 4.123. Leta 2020 so obravnavali 2.775 kibernetskih incidentov.

Lani so največkrat obravnavali primere ribarjenja (phishinga) in goljufij, in sicer 1.657 in 1.665.

Do finančnih podatkov prek SMS-sporočil

Med kibernetskimi grožnjami, ki ciljajo na fizične osebe, so posebej izpostavili kriptoprevare in SMS-sporočila, namenjena ribarjenju za finančnimi podatki (t. i. smishing). "V letu 2023 smo obravnavali do zdaj najvišje število investicijskih prevar, pri katerih so žrtve na različne načine privabljali v lažne investicije v kriptovalute," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kibernetska varnost
Novice Računalniških incidentov je tudi v Sloveniji vedno več

Gre za prevaro, ki je po pojasnilih centra izstopala tako po številčnosti kot tudi po višini oškodovanja, saj je najvišja sporočena škoda znašala 140 tisoč evrov, povprečna pa 40 tisoč evrov.

Najvišje oškodovanje pri t. i. ljubezenski prevari je znašalo 20 tisoč evrov, povprečno oškodovanje pri spletnem nakupovanju pa 1.030 evrov.

V lanskem letu so zabeležili tudi porast potvorjenih SMS-sporočil, ki želijo pod krinko logističnih podjetij ali bank pridobiti finančne podatke uporabnikov.

Nekaj storilcev aretiranih

Ob tem so v SI-CERT izpostavili, da je poleti prišlo do aretacij storilcev, ki so z uporabo predplačniških SIM-kartic pošiljali povezave na lažna NLB Pay spletna mesta.

Google Chrome
Novice Lažne poštne dostave in lažni mobilni brskalnik plenijo številke kreditnih kartic

Podjetja so bila lani še vedno tarča t. i. direktorske prevare in napadov z vrivanjem v poslovno komunikacijo, pri čemer je glavni cilj napadalcev preusmeriti nakazilo na drug bančni račun. Povprečno oškodovanje pri vrivanju v poslovno komunikacijo je znašalo 30 tisoč evrov, povprečno oškodovanje v direktorski prevari pa 42 tisoč evrov.

Oškodovanci finančno škodo ob prijavi incidenta podajo prostovoljno. Kot navajajo na centru, žrtve napadov z izsiljevalskim virusom tako pogosto ne želijo razkriti višine zahtevane odkupnine za podatke in ali so odkupnino plačale. Zato se teh podatkov ne more vedno jemati kot statistično relevantne, vseeno pa podajo uvid v razpon oškodovanj pri določenih incidentih, poudarjajo.

Kot ugotavljajo v SI-CERT, pa sta uvedbi specializiranih linij za obravnavo prvolinijskih prijav in phishinga prinesli prve rezultate. Odzivni čas SI-CERT se je namreč v primerjavi z letom 2022 izboljšal in večji delež odgovorov je bil poslan v prvi in drugi uri od prijave, so še zapisali.

Spletno ribarjenje, phishing
Novice Dramatična rast števila kibernetskih varnostnih incidentov
Prevara.
Novice SI-CERT: Pazljivo, če iščete počitnice prek Bookinga!
phishing, Unicredit, zloraba
Novice Slovenske banke opozarjajo: z lažnimi sporočili zadnje dni spet okrepljeno prežijo na vaš denar!
Kibernetska varnost
Novice Kibernetske grožnje, na katere moramo biti letos posebej pozorni
Spletno ribarjenje, phishing
Novice Ne nasedajte in ne odpirajte priponke - banka vam ne bi nikoli poslala takšnega sporočila
Ne spreglejte