Torek,
10. 1. 2017,
7.14

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Donald Trump ZDA

Torek, 10. 1. 2017, 7.14

7 let, 3 mesece

Trump v Belo hišo pripeljal tudi zeta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Ivanka Trump, Donald Trump, Jared Kushner | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je na položaj višjega svetovalca Bele hiše imenoval zeta Jereda Kushnerja. Kushner bo po tastovi inavguraciji 20. januarja tvoril najožjo ekipo svetovalcev skupaj s šefom kabineta Reinceem Priebusom in strategom Stephenom Bannonom.

Trump je možu hčerke Ivanke že do zdaj najbolj zaupal. Vključen je bil v predvolilno kampanjo, aktiven je v času tranzicije, prisoten je pri vseh pomembnih sestankih in pogovorih, Trump pa se ponavadi z njim še dodatno posvetuje ob koncu delovnega dneva.

Pri imenovanju ožjega družinskega člana na visoki vladni položaj gre sicer za vprašanje nepotizma, a njuni odvetniki menijo, da ti zakoni v primeru Bele hiše ne veljajo.

Plače za delo v Beli hiši ne bo prejemal

35-letni Kushner se bo moral ločiti od svojega nepremičninskega podjetja Kushner Companies in medijskega podjetja Observer Media.

Trump je izrazil ponos, da ga bo imel v ključni vlogi v svoji administraciji, in ga opredelil kot izjemno uspešnega v poslu in zdaj še v politiki. Na položaju v zahodnem krilu Bele hiše ne bo prejemal plače.

Kushner izhaja iz demokratske družine, saj je bil njegov oče Charles Kushner velik demokratski donator, ki ga je nekdanji zvezni tožilec New Jerseyja Chris Christie spravil v zapor. Guverner Christie, ki je po odstopu od predsedniške kampanje nemudoma začel podpirati Trumpa, zaradi tega na koncu ni našel prostora v prihodnji Trumpovi vladi. Jared Kushner je postal republikanec tako kot tast za potrebe Trumpove predsedniške kampanje.

Trumpovi kandidati za ministre pred prvo oviro

Ameriški senat bo sicer danes začel zaslišanja za najvišje položaje v prihodnji vladi Donalda Trumpa. Najprej bosta na vrsti kandidata za pravosodnega ministra in ministra za domovinsko varnost. Med njimi ni nobenega demokrata. Demokratski senatorji sicer opozarjajo, da večina Trumpovih kandidatov še ni uspešno prestala pregleda FBI glede morebitnih konfliktov interesov ali ustreznosti za položaje.