Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2024,
11.13

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

incident Kitajska Filipini trčenje ladja

Torek, 5. 3. 2024, 11.13

1 mesec, 3 tedne

Trčenje v Južnokitajskem morju. Zdaj državi krivita druga drugo. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

V bližini atola Second Thomas Shoal v Južnokitajskem morju, ki si ga lastita Peking in Manila, sta trčili kitajska in filipinska ladja, je danes sporočila filipinska obalna straža. Za incident državi krivita druga drugo. Po navedbah Manile naj bi kitajska plovila z vodnim topom poškodovala štiri člane posadke na enem od filipinskih plovil.

Filipinski ladji Unaizah May 4 in Unaizah May 1 sta prevažali vojake in opremo na plitvino Second Thomas Shoal, kjer je filipinska vojaška ladja BRP Sierra Madre. Ta je leta 1999 nasedla na atolu, vendar so jo v plitvini pustili in zdaj služi kot oporišče filipinske mornarice za uveljavljanje suverenosti v Južnokitajskem morju, ki si ga lasti tudi Kitajska.

Manila redno izvaja misije za oskrbo čet na ladji BRP Sierra Madre in menjavo vojakov na dolžnosti. Med tokratno misijo pa se je zgodil nov incident med Kitajsko in Filipini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medsebojno obtoževanje

Štirje člani posadke na ladji Unaizah May 4 so bili ranjeni, ko sta dve ladji kitajske obalne straže uporabili vodni top in razbili vetrobransko steklo. Zaradi dveh trčenj med filipinskimi in kitajskimi ladjami je na plovilih nastala manjša škoda. Unaizah May 4 se je zaradi trčenja obrnila in filipinskim vojakom na BRP Sierra Madre ni dostavila svojega tovora.

Po navedbah Manile so "plovila kitajske obalne straže nadlegovala filipinska plovila, jim blokirala pot, uporabljala vodne topove in izvajala nevarne manevre v še enem poskusu nezakonitega oviranja oziroma preprečevanja rutinske oskrbovalne misije".

Kitajska obalna straža je medtem pojasnila, da je na območju incidenta sprejela "potrebne ukrepe proti nezakonitemu vdoru filipinskih ladij", ki jih je tudi obtožila, da so namerno trčile v kitajsko ladjo.

Tudi tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Mao Ning je obsodila trčenje in dodala, da so filipinske ladje poskušale propadajoči ladji BRP Sierra Madre dostaviti gradbeni material.

Sebastjan Kristovič
Novice Strokovnjak o sobotnem incidentu: Logično. Vse jim je dovoljeno in nihče jim nič ne more.
Carlo Ancelotti
Sportal Kaos v Španiji: "Gre za incident brez primere"
Mura Maribor
Sportal Po incidentu v Murski Soboti kazen doletela tudi Muro
Ne spreglejte