Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2024,
13.01

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,01

Natisni članek

Sebastjan Kristovič vzgoja mladi policija

Ponedeljek, 4. 3. 2024, 13.01

1 mesec, 3 tedne

Strokovnjak o sobotnem incidentu: Logično. Vse jim je dovoljeno in nihče jim nič ne more.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,01

"To je logična posledica permisivne vzgoje, ki jo je v Sloveniji sistemsko vpeljala stroka v zadnjih dveh oziroma treh desetletjih. Permisivna vzgoja temelji na brezmejnosti, kar pomeni, vse je dovoljeno in ni nobenih posledic," je sobotni incident v ljubljanski parkirni hiši, ko mlad fant ni upošteval opozoril policije in se ni želel umakniti policijski patrulji, komentiral strokovnjak za vzgojo Sebastjan Kristovič. 

Garažna hiša pri nakupovalnem središču Supernova na ljubljanskem Rudniku se je v soboto zvečer spremenila v dirkališče. Zbrali so se posamezniki, ki so objestno vozili po parkirnih površinah, dogajanje pa je pritegnilo pozornost več sto mladih, ki so vse skupaj posneli in objavljali na družbenih omrežjih. 

Še posebej zgovoren je posnetek prihoda policije na kraj dogajanja. Okoli policijske patrulje se je zbrala večja skupina mladih in vozilu blokirala pot. Vidimo lahko, kako se fant celo usede pred vozilo, sezuje čevelj, ga obuje in zaveže. Njegovo početje je poželo glasno odobravanje prisotnih, spremljali so ga vzkliki, aplavz in smeh. Kljub sireni in opozorilnim znakom policije se mladenič ni želel umakniti, zato so policisti zapeljali vzvratno. 

"Vemo, koliko je agresije, koliko je nasilja, večine tega pa sploh ni v medijih. Tovrstnih dogodkov je ogromno. V medije pride le mikro delček tega, kar se v resnici dogaja," pravi Kristovič.  | Foto: Ana Kovač "Vemo, koliko je agresije, koliko je nasilja, večine tega pa sploh ni v medijih. Tovrstnih dogodkov je ogromno. V medije pride le mikro delček tega, kar se v resnici dogaja," pravi Kristovič. Foto: Ana Kovač

Kristovič: V medije pride mikro delček tega, kar se v resnici dogaja

"To je logična posledica permisivne vzgoje, ki jo je v Sloveniji sistemsko vpeljala stroka v zadnjih dveh oziroma treh desetletjih. Permisivna vzgoja temelji na brezmejnosti, kar pomeni, vse je dovoljeno in ni nobenih posledic. Temeljni rezultat te vzgoje pa je, da mladi ne vidijo in ne spoštujejo prav nobene avtoritete. To pomeni, da tudi ne spoštujejo bližnjega človeka, nimajo razvite empatije, ker so jim ves čas sporočali, počnite, kar hočete, saj vam nihče ničesar ne more. To pomeni, da tudi policije, ki tukaj ni zato, da nas ustrahuje, ampak varuje, ne spoštujejo in ne vidijo kot avtoriteto," je za Siol.net sobotni dogodek komentiral strokovnjak za vzgojo in profesor na univerzi Alma Mater Europaea Sebastjan Kristovič.

Sporočilo, ki ga prejmejo mladi, se po besedah Kristoviča vidi na vseh področjih. "Vemo, koliko je agresije, koliko je nasilja, večine tega pa sploh ni v medijih. Tovrstnih dogodkov je ogromno. V medije pride le mikro delček tega, kar se v resnici dogaja," je še poudaril strokovnjak za vzgojo.

Incident je na današnji novinarski konferenci komentiral vodja oddelka za cestni promet v sektorju uniformirane policije PU Ljubljana Primož Kadunc. "Prva sta na kraj prispela dva policista, tam je bilo okoli 300 udeležencev, med njimi veliko mladoletnikov. Ali bi bilo primerno, da izstopita iz vozila, potegneta pendreke in začneta razganjati množico? Mislim, da sta se pravilno določila, se umaknila in počakala na okrepitve in nato smo na taktično primeren način zoper vse kršitelje ustrezno ukrepali," je pojasnil Kadunc. 

Na kraj je bilo napotenih več policijskih patrulj. Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, so ugotovili več cestnoprometnih kršitev, največ s področja tehnične brezhibnosti vozil in obvezne zimske opreme, zato so kršiteljem izdali plačilne naloge. Skupno so izdali 15 plačilnih nalogov in pet opozoril ter odredili 36 preizkusov z alkotestom, vsi testi pa so bili negativni. 

Obravnavali so tudi prometno nesrečo, saj je eden od voznikov zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo trčil v železne stebričke, nato pa še v betonski steber. V nesreči ni bil poškodovan, je bil pa zoper njega uveden prekrškovni postopek, so še pojasnili na policiji.

"Posebej moteče pri sobotnem dogodku je bilo, da se je vse skupaj dogajalo v času, ko je trgovski center še obratoval in so bili v garaži tudi drugi ljudje. Ti so bili zaradi dirkanja v nevarnosti, prav tako niso mogli zapustiti garažne hiše," je povedal Kadunc.

Policija sicer še preiskuje, kdo je bil organizator sobotnega dogodka. Iskanje tega je po Kadunčevih besedah običajno težko, saj so skupine na družbenih omrežjih, kjer se dogovarjajo zanje, običajno zaprte, njihovi udeleženci pa anonimni.

Supernova
Novice Parkirna hiša kot dirkališče: med udeleženci tudi mladoletniki, policija izdala 15 plačilnih nalogov #video
slovenska policija
Novice Noreli z avti po ljubljanski garažni hiši in se posmehovali policiji #video
Ne spreglejte