Aleksander Kolednik

Sreda,
7. 6. 2017,
8.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,65

3

Natisni članek

napad noad streljanje Iran

Sreda, 7. 6. 2017, 8.35

6 let, 7 mesecev

Strelski napad v iranskem parlamentu in Homeinijevi grobnici

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,65

3

iran, napad | Foto Reuters

Foto: Reuters

Več oboroženih islamistov je danes zjutraj vstopilo v iranski parlament v prestolnici Teheran in začelo streljati. Po zadnjih podatkih je bilo ubitih 12 ljudi, 43 pa ranjenih. Napad se je zgodil tudi v svetišču, posvečenem pokojnemu verskemu in političnemu voditelju ajatoli Homeiniju. 

Napadalci so v parlamentu po zadnjih podatkih ubili 12 oseb, 43 so jih poškodovali. Po navedbah iranskega notranjega ministrstva so v parlament vdrli štirje v ženske preoblečeni napadalci, ki so streljali, eden od njih pa se je razstrelil. Druge tri so ubile varnostne sile.

Na notranjem ministrstvu pa so zapisali še, da imajo varnostne sile po napadih, ki so trajali več ur, razmere pod nadzorom.

Napad tudi v Homeinijevem mavzoleju

V mavzoleju ajatole Homeinija in pred bližnjo policijsko postajo v predmestju Teherana se je medtem zgodil strelski in samomorilski napad dveh moških in dveh žensk. Napadalci so domnevno ubili dve osebi, deset pa poškodovali.

Ena od napadalk se je razstrelila pred policijsko postajo, drugo napadalko pa je policija prijela. Eden od napadalcev je naredil samomor s kapsulo cianida, drugega so ubili policisti. 

Odgovornost za napada na obeh lokacijah je prevzela teroristična organizacija Islamska država, ki je sporočila, da je v napadih sodelovalo pet njenih borcev. Pri tem ni sporočila, koliko jih je bilo v katerem napadu, zapisala pa je, da so uporabili strelno orožje, ročne granate in eksploziv. Gre sicer za prve potrjene napade te teroristične skupine v Iranu.

Iranske oblasti so sporočile, da so islamisti pripravljali še tretji napad, ki pa jim ga je uspelo preprečiti.

Iranski predsednik pozval k globalni enotnosti

Iranski predsednik Hasan Rohani je po današnjih napadih pozval k "regionalnemu in mednarodnemu sodelovanju ter enotnosti". Medtem je iranska revolucionarna garda ZDA in Savdsko Arabijo obtožila vpletenosti v napada in napovedala maščevanje.

"Sporočilo Irana je kot vedno, da je terorizem globalni problem. Enotnost ter regionalno in mednarodno sodelovanje v boju proti ekstremizmu, nasilju in terorizmu pa je najpomembnejša potreba današnjega sveta," je povedal Rohani.

Poudaril je, da bodo "današnji teroristični incidenti v Teheranu nedvomno okrepili odločenost Irana v boju proti regionalnemu terorizmu, ekstremizmu in nasilju". "Iran bo vnovič dokazal, da bo zlomil vse zarote in spletke s še več enotnosti in s svojo mogočno varnostno strukturo," je dodal.

Predsednik iranskega parlamenta Ali Laridžani je napad na parlament označil za manjši incident, ki pa kaže, da teroristi še naprej povzročajo težave. "Kot veste, se je nekaj strahopetnih teroristov vtihotapilo v eno od zgradb madžlisa (parlamenta), a smo se jim resno zoperstavili," je dejal.

Vrhovni verski vodja Irana ajatola Ali Hamenej je medtem dejal, da napad ne bo vplival na odločenost Irancev. "Iranski narod gre naprej in ta ognjemet ne bo imel niti najmanjšega vpliva na odločenost ljudi," je dejal v nagovoru študentom v prestolnici.

"V napad sta vpleteni Savdska Arabija in ZDA"

Iranska revolucionarna garda je medtem ZDA in Savdsko Arabijo obtožila vpletenosti v današnja napada, za katera je odgovornost prevzela skrajna Islamska država (IS).

"To teroristično dejanje en teden po srečanju ameriškega predsednika z vodjo ene od nazadnjaških vlad v regiji (...) kaže, da so vpleteni v to divjaško dejanje," so zapisali. Pri tem so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP mislili na Savdsko Arabijo.

V ločeni izjavi je vodja obveščevalne službe garde Mohamad Hosein Nedžat Washington in Rijad obtožil, da sta "svojim marionetam" naročili izvedbo teh napadov, je poročala iranska tiskovna agencija Fars.

Elitna enota iranske vojske pa je ob tem napovedala tudi maščevanje. "Revolucionarna garda je vedno dokazovala, da ne bo nikoli odpustila prelivanja krvi brez maščevanja," so zapisali v izjavi za javnost. STA

Napade so obsodili tako tuji zavezniki kot nasprotniki Irana

"Moskva odločno obsoja tovrstne teroristične napade," je poudaril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Rusija, tesna zaveznica Irana, je ob tem tudi pozvala k usklajenemu boju proti terorizmu, še posebej proti skrajni Islamski državi, ki je prevzela odgovornost za napade v Teheranu.

Napada je obsodil tudi Washington. "V mirnem in civiliziranem svetu ni prostora za izprijenost terorizma," je povedala tiskovna predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Heather Nauert. ZDA so izrazile tudi sožalje vsem žrtvam in njihovim družinam.

"Obsojamo te ostudne napade in želimo Alahovo usmiljenje vsem, ki so izgubili življenje. Sožalje izražamo Irancem, še posebno sorodnikom tistih, ki so izgubili življenje, in tudi iranski vladi. Poškodovanim pa želimo čim hitrejše okrevanje," so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili s turškega zunanjega ministrstva.

Kljub napetostim z Iranom so napad obsodili tudi Združeni arabski emirati. "Ne glede na to, v kateri prestolnici se zgodi, emirati obsojajo vsak teroristični napad proti nedolžnim," so sporočili.

Napad je obsodila tudi EU. Visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini je izrazila sožalje žrtvam. "Znova še en zelo žalosten dan. Vsakič, ko se nekje v svetu zgodi teroristični napad, pozorno spremljamo razmere," je dejala ter napovedala, da bo govorila z iranskim kolegom.

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani pa je na Twitterju izrazil solidarnost s predsednikom iranskega parlamenta in iranskim ljudstvom, poroča dpa.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je prav tako ostro obsodil napad. "Žalujemo z ljudmi Irana," je zapisal ter izrazil sožalje svojcem. "Znova so brezobzirni kriminalci ubili mnogo nedolžnih ljudi," je poudaril. STA