Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 12. 2017,
6.42

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

5

Natisni članek

neodvisnost volitve Španija Barcelona Katalonija

Petek, 22. 12. 2017, 6.42

6 let, 4 mesece

Puigdemont: Španija je bila poražena #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

5

Carles Puigdemont | Foto Reuters

Foto: Reuters

Odstavljeni katalonski voditelj Carles Puigdemont je po zmagi tabora za neodvisnost na regionalnih katalonskih volitvah španskega premierja Mariana Rajoyja pozval na pogovore, a zunaj Španije, kar pa je Rajoy že zavrnil.

"(Španski premier Mariano) Rajoy in njegovi zavezniki so izgubili," je Puigdemont sporočil privržencem v Belgiji, kamor se je zatekel po enostranski razglasitvi neodvisnosti Katalonije v začetku oktobra. Poudaril je, da je bila španska država na volitvah poražena. Španija je za Puigdemontom razpisala tiralico, ker naj bi z razglasitvijo neodvisnosti Katalonije storil dejanje upora in zlorabe javnih sredstev. Če bi se vrnil v Španijo, bi ga verjetno takoj priprli.

Po 99,9 odstotka preštetih glasov so stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost Katalonije, skupaj osvojile 70 od 135 sedežev v regionalnem parlamentu. Za absolutno večino zadostuje 68 sedežev. Volilna udeležba je bila rekordna, skoraj 82-odstotna.


Preberite še:
Taboru za neodvisnost se nasmiha absolutna večina #video


Rajoy je v odzivu na volilni izid zavrnil Puigdemontov poziv in dejal, bi se moral srečati z voditeljico stranke Ciudadanos, ki je zasedla največ sedežev v parlamentu. Uspehu strank za neodvisnost ni pripisal večjega pomena.

Puigdemontova lista Skupaj za Katalonijo je osvojila 34 poslanskih sedežev, republikanska levica (ERC) priprtega Oriola Junquerasa 32, leva stranka CUP, ki prav tako podpira odcepitev, pa štiri.

Največjo podporo med strankami je osvojila sredinska Ciudadanos, ki se tako kot socialisti in Ljudska stranka zavzema za ohranitev enotnosti Španije. Osvojila je 37 sedežev. Socialistom je glede na delne izide pripadlo 17 poslanskih sedežev, Ljudski stranki pa štirje.

Za zdaj zaradi tesnega izida med obema blokoma ni jasno, kateri bo prvi dobil priložnost za oblikovanje vlade. Madrid je po oktobrskem referendumu uvedel direktno vladavino v Kataloniji in je upal, da bodo regionalne volitve prinesle stabilnost v to najbogatejšo regijo v Španiji. Rajoyeva Ljudska stranka je na volitvah dosegla svoj najslabši rezultat. Stranka je osvojila le tri glasove, osem manj kot na zadnjih volitvah.

Volilna udeležba je bila rekordna, skoraj 82-odstotna. | Foto: Reuters Volilna udeležba je bila rekordna, skoraj 82-odstotna. Foto: Reuters

Voditeljica stranke Ciudadanos (Državljani) Ines Arrimadas je za BBC povedala, da bo oblikovanje koalicije težko, a bo kljub temu poskusila.

Razmere so zrele za pogajanja z Madridom

Enostranska odcepitev ne bo več na programu strank, ki jo zagovarjajo in so na četrtkovih volitvah osvojile absolutno večino glasov v regionalnem parlamentu, pričakuje nekdanji veleposlanik v Španiji Franco Juri. Pogojev za neodvisnost po njegovih besedah namreč objektivno ni.

"Razmere so zrele za pogajanja z Madridom iz udobne pozicije večinske opcije in ne le političnih, temveč tudi moralnih zmagovalcev," je povedal. "Še bolj kot prej so zato legitimne zahteve po prenehanju pregona zoper katalonske politike in aktiviste, po izpustitvi političnih zapornikov in možnosti, da se Puigdemont vrne."

Klofuta Rajoyju

Glavni zmagovalec volitev v Kataloniji je nedvomno Puigdemont, čigar stranka je nepričakovano postala najmočnejša sila znotraj bloka za neodvisnost, največja poraženca pa sta Ljudska stranka, ki se je znašla skoraj na pragu parlamenta, in Rajoy. "Gre za klofuto Rajoyu," ocenjuje Luka Lisjak Gabrijelčič, poznavalec razmer v Kataloniji.

Zunanji minister Karl Erjavec je dejal, da rezultati kažejo na razklanost Katalonije. Zmago zagovornikov neodvisnosti, ki so osvojili večino v parlamentu, pa je označil za "zelo pičlo".

Ne spreglejte