Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2024,
6.44

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,72

Natisni članek

elektrarna vojna Ukrajina Rusija eksplozija

Sreda, 6. 3. 2024, 6.44

1 mesec, 3 tedne

742. DAN VOJNE V UKRAJINI

Strahovi so se uresničili: se Kremelj tako maščuje za petek?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,72

Potem ko je precej uporabnikov družbenih omrežij prejšnji petek pohvalilo pogum ljudi, ki so se v Moskvi v velikem številu zbrali na shodu ob pogrebu opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, a hkrati izrazilo strah, da bi bili zaradi tega žrtve političnega pregona, se je ta teden izkazalo, da so bile skrbi upravičene. Od ponedeljka je bilo namreč aretiranih več oseb, ki so jih ruske oblasti kot udeležence pogrebnega shoda prepoznale s pomočjo tehnologije za prepoznavanje obrazov. V Rusiji so po smrti Navalnega sicer pridržali že več kot 400 njegovih podpornikov.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

18.06 Ruske oblasti s tehnologijo za prepoznavanje obrazov identificirajo prisotne na pogrebu Alekseja Navalnega
17.44 Ruske sile med obiskom Micotakisa napadle Odeso
15.35 Rusija legendarnega šahista Kasparova dodala na seznam skrajnežev
15.29 IAEA svari Rusijo pred ponovnim zagonom nuklearke v Zaporožju
12.18 Navalna poziva k izrazom protesta na dan ruskih predsedniških volitev
12.08 Rusija in Ukrajina izvedli nove napade z droni
6.45 Velika eksplozija v ruski elektrarni: več pogrešanih in ranjenih 

18.06 Ruske oblasti s tehnologijo za prepoznavanje obrazov identificirajo prisotne na pogrebu Alekseja Navalnega

Potem ko je precej uporabnikov družbenih omrežij prejšnji teden pohvalilo pogum ljudi, ki so se v Moskvi v velikem številu zbrali na shodu ob pogrebu opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, a hkrati izrazilo strah, da bi bili zaradi tega žrtve političnega pregona, se je ta teden izkazalo, da so bile skrbi upravičene. Ta teden je bilo namreč aretiranih več oseb, ki so jih ruske oblasti kot udeležence pogrebnega shoda prepoznale s pomočjo tehnologije za prepoznavanje obrazov. 

Pravoslavna pogrebna slovesnost v cerkvi: 

Spletni portal Semafor namreč navaja ugotovitve neodvisne organizacije za zaščito človekovih pravic OVD-Info, ene največjih v Rusiji, ki je do zdaj naštela najmanj pet aretacij udeležencev petkovega pogrebnega shoda, kot glavni razlog za njihove aretacije oziroma pridržanja pa so v organizaciji navedli predvsem prisostvovanje shodu oziroma javno izkazovanje podpore Navalnemu.

Eno od oseb, žensko, naj bi policija aretirala zato, ker je med potekom pogrebnega shoda skandirala "slava herojem", besede, ki veljajo za proukrajinski slogan. Žensko naj bi po aretaciji oglobili in nato izpustiti na prostost. Kaj ruske oblasti očitajo drugim osebam, ki so jih po mnenju OVD-Info skoraj zagotovo identificirali s pomočjo tehnologije za prepoznavanje obrazov, še ni znano. 

Po smrti Navalnega je bilo po celotni Rusiji sicer pridržanih več kot 400 oseb, so ocenili v organizaciji OVD-Info.

Po pravoslavni pogrebni slovesnosti v cerkvi, pred katero se je kljub svarilom Kremlja pred protesti in ob grožnji aretacij zbralo več tisoč ljudi, so se od Alekseja Navalnega poslovili na pokopališču Borisov. Slišati je bilo tudi vzklike proti predsedniku Vladimirju Putinu in vojni, številni žalujoči pa so z namenom, da bi se lahko udeležili procesije proti pokopališču, podrli varnostne ograje. | Foto: Reuters Po pravoslavni pogrebni slovesnosti v cerkvi, pred katero se je kljub svarilom Kremlja pred protesti in ob grožnji aretacij zbralo več tisoč ljudi, so se od Alekseja Navalnega poslovili na pokopališču Borisov. Slišati je bilo tudi vzklike proti predsedniku Vladimirju Putinu in vojni, številni žalujoči pa so z namenom, da bi se lahko udeležili procesije proti pokopališču, podrli varnostne ograje. Foto: Reuters

Ruske oblasti so pred pogrebnim shodom za nekdanjega opozicijskega voditelja Navalnega na območju, kjer je ta potekal, torej tudi v okolici cerkve in pokopališča, sicer namestile več dodatnih nadzornih kamer. 

Uradni Kremelj je bil v preteklih letih sicer večkrat tarča očitkov, da zelo razvejan moskovski sistem nadzornih kamer, ki je bil sprva namenjen boju proti kriminalu oziroma identifikaciji osumljencev kaznivih dejanj s tehnologijo za prepoznavanje obrazov, uporablja za boj proti protestnikom proti Putinovemu režimu oziroma za druga politična obračunavanja. 

17.44 Ruske sile med obiskom Micotakisa napadle Odeso

V Odesi na jugu Ukrajine so danes v bližini konvoja vozil, v katerih sta bila ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in grški premier Kiriakos Micotakis, odjeknile eksplozije, sta sporočila voditelja. Po navedbah grških medijev, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije, so ruske sile med obiskom predsednika grške vlade mesto napadle z droni.

"Slišali smo zvok siren in eksplozije, ki so odjeknile v naši bližini. Nismo imeli časa, da bi prišli v zaklonišče," je na novinarski konferenci povedal Micotakis in izkušnjo označil za "zelo intenzivno". "Res je drugače brati o vojni v časopisih kot slišati jo na lastna ušesa, videti na lastne oči," je dodal.

Napad sta na omrežju X obsodila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "Nihče ni prestrašen nad tem novim poskusom terorja," je ob tem zapisala von der Leyen in ponovila trdno podporo EU Ukrajini. Fotografija je iz septembra 2023. | Foto: X, nekdanji Twitter/@HromadskeUA Napad sta na omrežju X obsodila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "Nihče ni prestrašen nad tem novim poskusom terorja," je ob tem zapisala von der Leyen in ponovila trdno podporo EU Ukrajini. Fotografija je iz septembra 2023. Foto: X, nekdanji Twitter/@HromadskeUA

Po besedah Zelenskega je napad zahteval mrtve in ranjene, a podrobnih podatkov ni imel. "Lahko vidite, s kom imamo opravka. Vseeno jim je, kje napadejo," je poudaril ukrajinski predsednik. Po navedbah grških medijev so sicer eksplozije odjeknile okoli 150 metrov od konvoja vozil, v katerem sta bila voditelja.

15.35 Rusija legendarnega šahista Kasparova dodala na seznam skrajnežev

Šahovskega velemojstra in političnega aktivista Garija Kasparova je Rusija dodala na seznam "teroristov in skrajnežev", po obvestilu ruske finančne obveščevalne službe poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Večkratni svetovni šahovski prvak Kasparov je dolgoletni nasprotnik predsednika Vladimirja Putina in že skoraj desetletje živi v ZDA. Leta 2013 je v strahu pred pravnim postopkom zapustil Rusijo ter iz ZDA še naprej obsoja rusko vladavino in njeno vojno v Ukrajini.

Leta 2022 so ruske oblasti Kasparova že označile za "tujega agenta". Gre za zloglasno oznako, ki jo zdajšnja oblast v Rusiji množično uporablja proti nasprotnikom, novinarjem in borcem za človekove pravice. Večina glavnih nasprotnikov, ki so ostali v Rusiji, je zaprtih, drugi pa so v izgnanstvu, piše francoska tiskovna agencija. | Foto: Guliverimage/AP Leta 2022 so ruske oblasti Kasparova že označile za "tujega agenta". Gre za zloglasno oznako, ki jo zdajšnja oblast v Rusiji množično uporablja proti nasprotnikom, novinarjem in borcem za človekove pravice. Večina glavnih nasprotnikov, ki so ostali v Rusiji, je zaprtih, drugi pa so v izgnanstvu, piše francoska tiskovna agencija. Foto: Guliverimage/AP

Leta 2022 so ruske oblasti Kasparova že označile za "tujega agenta". Gre za zloglasno oznako, ki jo zdajšnja oblast v Rusiji množično uporablja proti nasprotnikom, novinarjem in borcem za človekove pravice. Večina glavnih nasprotnikov, ki so ostali v Rusiji, je zaprtih, drugi pa so v izgnanstvu, piše francoska tiskovna agencija.

Kasparov, rojen leta 1963 v Azerbajdžanu, velja za enega največjih šahistov na svetu. Svetovni prvak Mednarodne šahovske zveze Fide je bil med letoma 1985 in 1993, do leta 2000 pa je bil nato še svetovni prvak Zveze poklicnih šahistov, ki jo je Kasparov ustvaril skupaj z Nigelom Shortom.

Po klasični metodi Fideja je Kasparov eden od treh šahistov s šestimi naslovi svetovnega prvaka. Ob njem sta to še Emanuel Lasker (1894–1921) in Anatolij Karpov (1993–1999).

Kasparov in Karpov sta znana po svojih medsebojnih dvobojih v prejšnjem stoletju. Karpov je kasneje podprl Putina in postal namestnik v stranki ruskega predsednika, dodaja AFP.

15.29 IAEA svari Rusijo pred ponovnim zagonom nuklearke v Zaporožju

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je danes na obisku v Rusiji posvaril pred ponovnim zagonom jedrske elektrarne v Zaporožju na jugu Ukrajine, ki jo zasedajo ruske sile. Zaradi nenehnih napadov nuklearka ne deluje že od leta 2022.

Vsakršen ponovni zagon jedrske elektrarne, največje v Evropi, bi terjal tehten premislek, je v pogovorih ruskim sogovornikom danes dejal Grossi. "Gre za dejavno bojno območje, tega ne gre pozabiti. Poleg tega ta elektrarna že dlje časa ne obratuje," je opozoril.

Ni izključil možnosti, da bi nekoč v prihodnosti elektrarno znova priključili na omrežje, a bi to po njegovih besedah zahtevalo številne ukrepe in ocene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja ruske jedrske agencije Rosatom Aleksej Likačev je ruskim tiskovnim agencijam dejal, da se je z Grossijem pogovarjal o ukrepih, s katerimi bi zagotovili varnost nuklearke ne le v času mirovanja, temveč tudi v aktivni fazi.

Grossi je danes na obisku v Rusiji, s katero je po njegovi oceni pomembno nadaljevati dialog. Sestal naj bi se tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s katerim se je srečal že leta 2022. Tudi njega naj bi opozoril na občutljive razmere v Zaporožju.

Ruske sile so nadzor nad tamkajšnjo nuklearko prevzele že marca 2022. Odtlej je bila tarča več napadov, večkrat je tudi ostala brez elektrike in bila odvisna od zasilnih generatorjev. Potrebno je nenehno vzdrževanje, s katerim preprečujejo pregretje.

Grossi kot največji z varnostjo povezani skrbi navaja fizično celovitost elektrarne in morebitno prekinitev zunanjega napajanja, zaradi česar bi bilo lahko ogroženo ustrezno ohlajanje, še piše AFP.

12.18 Navalna poziva k izrazom protesta na dan ruskih predsedniških volitev

Vdova ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega Julija Navalna je danes Ruse pozvala, naj na zadnji dan predsedniških volitev, ki bodo od 15. do 17. marca, uprizorijo proteste proti Vladimirju Putinu, in sicer tako da pred volišči oblikujejo dolge vrste. Obenem naj izberejo kateregakoli kandidata razen Putina.

V posnetku na YouTubu je Navalna podprla pobudo, naj volivci na prihajajočih volitvah, na katerih se Putinu obeta nov šestletni mandat, preobremenijo volišča. Predlog, ki so ga organizatorji poimenovali Poldne proti Putinu, je v enem od svojih zadnjih objav iz zapora, preden je umrl, podprl tudi Aleksej Navalni.

"Moramo na volišča na isti dan ob istem času: 17. marca ob 12. uri. Kaj potem? Lahko izbirate. Lahko glasujete za kateregakoli kandidata razen Putina. Lahko uničite glasovnico. Lahko z velikimi črkami napišete Navalni," je v posnetku dejala Julija Navalna.

Volitve, ki bodo med 15 in 17. marcem, je ob tem označila za farso in menila, da lahko Putin na koncu predstavi kakršenkoli rezultat, ki ga želi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Navalna je po smrti moža, ta je umrl 16. februarja v kazenski koloniji na skrajnem severu Rusije, obljubila nadaljevanje njegovega dela. Danes je sporočila, da ji upanje daje na tisoče ljudi, ki so od pogreba pretekli petek obiskali njegov grob. Označila jih je za najpogumnejše in najbolj poštene ljudi v državi. "Smo številčni in smo močni," je dodala.

Žalujočim za Navalnim v Rusiji ves čas grozi možnost aretacije, saj so kakršnikoli protesti prepovedani. Ob polaganju rož in napisov so od njegove smrti po vsej državi pridržali več sto ljudi. Oblasti so po podatkih nevladne organizacije OVD-Info aretirale tudi pet ljudi, ki so se bodisi udeležili pogreba bodisi obiskali njegov grob.

12.08 Rusija in Ukrajina izvedli nove napade z droni

Rusija je preteklo noč izvedla nove napade z raketami in brezpilotnimi letalniki na cilje po Ukrajini, v katerih je bilo ranjenih najmanj sedem ljudi, so danes sporočile ukrajinske oblasti. O napadih z letalniki poročajo tudi v več ruskih regijah. 

Po navedbah ukrajinske vojske so ruske sile svoje brezpilotne letalnike izstrelile iz oporišč na priključenem polotoku Krim in obmejnih regij. Skupno je Moskva izstrelila pet raket in 42 brezpilotnikov, ukrajinska zračna obramba pa jih je 38 sestrelila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ruskem napadu na regijo Sumi je bilo po navedbah lokalnih oblasti ranjenih sedem ljudi. V regiji Harkov sta bili poškodovani poslopji šole in vrtca, pri čemer o žrtvah ne poročajo. V Odesi so ostanki sestreljenega letalnika poškodovali več stavb in tamkajšnji plinovod, po napadu v regiji Hmelnicki pa je več gospodinjstev ostalo brez elektrike.

Obrambno ministrstvo v Moskvi je medtem sporočilo, da je ruska zračna obramba ponoči nad regijama Belgorod in Voronež sestrelila več ukrajinskih brezpilotnikov.

6.45 Velika eksplozija v ruski elektrarni: več pogrešanih in ranjenih

Ponoči je po navedbah regionalnega voditelja Vladislava Hovaliga eksplodiralo v kotlovnici elektrarne in toplarne Šagonar v oddaljeni sibirski regiji Tuva v Rusiji. Tri osebe so ranjene, 18 je pogrešanih. 

Šest ljudi je v resnem stanju, je Hovalig še zapisal v aplikaciji za sporočanje Telegram. Požar, ki je izbruhnil v objektu, so lokalizirali in obvladali. Vzrok nesreče še ni znan. 

 
Dmitri Medvedjev, Vladimir Putin
Novice Medvedjev: Ukrajina je Rusija, z Zelenskim se ne bomo pogovarjali
Mednarodno kazensko sodišče (ICC), Haag
Novice Mednarodno kazensko sodišče z nalogom za aretacijo dveh visokih častnikov ruske vojske #vŽivo
Sofija
Novice Na ruski tarči: to je država, ki drži Ukrajino nad vodo
Vladimir Putin in Sergej Šojgu
Novice "Rusija je izgubila tretjo svetovno vojno"

Ne spreglejte