Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 8. 2019,
16.53

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Adolf Hitler hiša spor Avstrija

Ponedeljek, 5. 8. 2019, 16.53

4 leta, 9 mesecev

Sodišče zavrnilo zahtevo nekdanje lastnice Hitlerjeve rojstne hiše po višji odškodnini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Hitlerjeva rojstna hiša | Avstrija je leta 2016 razlastila lastnico Hitlerjeve rojstne hiše. Ta je pred sodiščem nato zahtevala višjo odškodnino. | Foto Reuters

Avstrija je leta 2016 razlastila lastnico Hitlerjeve rojstne hiše. Ta je pred sodiščem nato zahtevala višjo odškodnino.

Foto: Reuters

Avstrijsko vrhovno sodišče je danes končalo spor glede rojstne hiše nekdanjega nacističnega diktatorja Adolfa Hitlerja v kraju Braunau. Sodišče je po navedbah avstrijskega notranjega ministrstva zavrnilo zahtevo nekdanje lastnice po odškodnini v višini 1,5 milijona evrov.

Družina Gerlinde Pommer je imela zloglasno rumeno hišo v mestu Branau na meji z Nemčijo v lasti skoraj stoletje. Avstrija je nato leta 2016 razlastila Pommerjevo, saj je želela preprečiti, da bi se pred hišo zbirali skrajni desničarji in neonacisti. Za dvonadstropno hišo z garažami in več parkirnimi mesti je ponudila 310 tisoč evrov.

Adolf Hitler
Novice Mineva 75 let od spodletelega napada na Hitlerja

Nekdanji lastnici mora država plačati 810 tisoč evrov

Pommerjeva je zahtevala višjo odškodnino. To je v višini 1,5 milijona evrov sprva letos odobrilo sodišče v kraju Ried im Innkreis v Zgornji Avstriji, deželno sodišče v Linzu pa jo je znižalo na 810 tisoč evrov, kar je skladno s ceno nepremičnine na trgu.

V hiši, ki je od leta 2016 v lasti avstrijske države, se je 20. oktobra 1889 rodil nacistični voditelj Adolf Hitler. | Foto: Thinkstock V hiši, ki je od leta 2016 v lasti avstrijske države, se je 20. oktobra 1889 rodil nacistični voditelj Adolf Hitler. Foto: Thinkstock

Vrhovno sodišče je danes potrdilo odločitev sodišča v Linzu. S tem mora država Pommerjevi plačati 810 tisoč evrov, kar je več, kot so ji ponudili na začetku, a manj, kot je pričakovala. Po odločitvi sodišča je spor zdaj končan, zloglasno hišo pa lahko država preuredi v okviru načrtov, ki bodo preprečevali kakršnekoli nacistične aktivnosti, so sporočili z avstrijskega notranjega ministrstva.

Adolf Hitler rojstna hiša
Novice Avstrija mora nekdanji lastnici Hitlerjeve hiše plačati še 1,5 milijona evrov

Neonacisti redno obiskovali kraj, kjer se je rodil Hitler

Družina Gerlinde Pommer je imela hišo, v kateri se je 20. aprila 1889 rodil nacistični diktator Adolf Hitler, v lasti skoraj stoletje. Čeprav je Hitler v hiši preživel le kratko obdobje, so nacistični simpatizerji z vsega sveta redno obiskovali posestvo.

Ne spreglejte