Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 12. 2022,
8.53

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

53

Natisni članek

Evropska unija kriza vojna Aleksandar Vučić Srbija Kosovo

Torek, 27. 12. 2022, 8.53

1 leto, 4 mesece

Smo tik pred izbruhom vojne na Balkanu? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

53

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v ponedeljek zvečer odredil najvišjo stopnjo bojne pripravljenosti srbske vojske in vseh enot pod nadzorom notranjega ministrstva, je sporočil srbski obrambni minister Miloš Vučević in pri tem dodal, da za zdaj ni razloga za paniko. Odredba predsednika prihaja v času vse večjih napetosti na Kosovu.

"Predsednik je kot vrhovni poveljnik oboroženih sil ukazal najvišjo stopnjo bojne pripravljenosti srbske vojske," je naznanil Vučević. Hkrati je srbski notranji minister Bratislav Gašić v pisni izjavi sporočil, da je v skladu z ukazom predsednika odredil polno bojno pripravljenost vseh enot pod nadzorom ministrstva, ki so zdaj že pod poveljstvom generalštaba, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Srbi o "molku mednarodne skupnosti"

Predsednikov ukaz je Vučević pojasnil z molkom mednarodne skupnosti in njihovimi nevtralnimi izjavami, ki ne vodijo k politični rešitvi spora. Skrbi ga tudi izogibanje pogovorom o vzrokih, ki so "pripeljali do političnega in demokratičnega boja srbske skupnosti na Kosovu".

Marjan Šarec
Novice Šarec na nemirnem Kosovu: Ni skrivnost, da ima Rusija tukaj svoje interese

Kot je dejal, ukazana stopnja bojne pripravljenosti dviguje srbsko vojsko na najvišjo raven delovanja, s čimer Srbija ščiti ozemeljsko celovitost in suverenost države ter preprečuje teror nad svojimi državljani, kjerkoli živijo.

Kosovski notranji minister: Srbija je pod vplivom Rusije dvignila stanje vojaške pripravljenosti

"Srbija je pod vplivom Rusije dvignila stanje vojaške pripravljenosti in odredila postavitev novih barikad, da bi upravičila in zaščitila kriminalne združbe, ki terorizirajo državljane srbske narodnosti na Kosovu," je dejal kosovski minister Xhelal Svecla, poroča Reuters na spletni strani.

"Izjave, da je Kosovo dvignilo stanje pripravljenosti, so popolnoma neresnične in so del propagande srbsko-ruskega dvojca," je po poročanju spletnega portala Kossev še dejal Svecla in pri tem namignil na Vučićeve ponedeljkove izjave o oboroževanju Albancev na Kosovu.

"Kosovo nima agresivnega pristopa in osvajalskih teženj kot Srbija. Kosovo meri na mir in stabilnost, Srbija pa na destabilizacijo in vojno," je dodal kosovski notranji minister.

Srbi za napetosti obtožujejo Prištino

"Srbija v upanju, da se bodo težave rešile v političnem formatu z dialogom, ostaja zavezana pogovorom, hkrati pa mora skrbeti za zaščito svojih nacionalnih interesov," je poudaril Vučević. Prištino je obtožil, da nenehno izvaja tvegane in enostranske poteze, ki dvigujejo napetosti in vodijo v nadaljnje stopnjevanje razmer.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v ponedeljek zvečer odredil najvišjo stopnjo bojne pripravljenosti srbske vojske in vseh enot pod nadzorom notranjega ministrstva. | Foto: STA , Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v ponedeljek zvečer odredil najvišjo stopnjo bojne pripravljenosti srbske vojske in vseh enot pod nadzorom notranjega ministrstva. Foto: STA ,

Vse državljane Srbije je pozval, naj ostanejo mirni in zbrani, naj ne nasedejo lažnim novicam in zlobnim komentarjem ter naj pokažejo dostojanstvo, nacionalno solidarnost in politično zrelost kot državljani in kot narod.

EU za vzpostavitev svobode gibanja

Evropska unija je medtem v ponedeljek pozvala k takojšnji in brezpogojni vzpostavitvi svobode gibanja za vse državljane, tudi za verske voditelje, potem ko so vodji srbske pravoslavne cerkve patriarhu Porfiriju nedavno prepovedali vstop na Kosovo. Z njim se je v ponedeljek zvečer sestal predsednik Vučić.

Kfor
Novice Na severu Kosova po nedeljskem streljanju še naprej napeto

"Pričakujemo, da se bosta Kosovo in Srbija vrnila k prizadevanjem za ustvarjanje okolja, ki bo ugodno za spravo, regionalno stabilnost in sodelovanje v korist državljanov, kar vključuje tudi zaščito srbskega prebivalstva na severu Kosova," je dejala tiskovna predstavnica EU za zunanjo politiko Nabila Masrali, poroča srbski portal N1.

Zaostritev razmer na Kosovu

Razmere na Kosovu so se v zadnjih dveh tednih ponovno zaostrile, potem ko je kosovska policija aretirala nekdanjega srbskega policista zaradi suma kršitve ustavnega reda, na kar so se Srbi odzvali s postavitvijo barikad in zahtevali njegovo izpustitev. Z barikadami vztrajajo že 18 dni kljub pozivom mednarodne skupnosti, naj jih odstranijo.

Kosovski Srbi v znak protesta proti oblastem v Prištini postavljajo barikade. | Foto: Reuters Kosovski Srbi v znak protesta proti oblastem v Prištini postavljajo barikade. Foto: Reuters

Barikado so ponoči postavili tudi v severnem delu Mitrovice v ulici Knjaza Miloša, ta vodi do središča mesta, poroča srbska televizija RTS. Gre za prvo postavljeno barikado v središču razdeljenega mesta, kjer živi velik del srbskega prebivalstva na Kosovu.

Srbska vojska v stanju povečane bojne pripravljenosti

Dodatne napetosti so v ponedeljek podžgale domneve, da ima kosovska vlada pripravljen operativni načrt za odstranitev barikad na severu Kosova in da za izvedbo tega pričakuje pomoč misije zveze Nato na Kosovu (Kfor).

Srbska vojska je bila sicer v zadnjih letih že večkrat v stanju povečane bojne pripravljenosti zaradi napetosti s Kosovom – nazadnje novembra, ko je trdila, da je več brezpilotnih letal s Kosova vstopilo v srbski zračni prostor.

Vučitrn
Novice Slovenska vojska se je na Kosovu izkazala z izjemno potezo #foto
Kosovo
Novice Napeto na severu Kosova
Aleksandar Vučić
Novice Tisoč srbskih vojakov na Kosovo? "Lov na Srbe se nadaljuje."
Kosovo
Novice Borrell opozoril, da so trenutne razmere na Kosovu nesprejemljive
Ne spreglejte