Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 12. 2022,
13.24

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

10

Natisni članek

KFOR Kosovo

Ponedeljek, 26. 12. 2022, 13.24

1 leto, 4 mesece

Na severu Kosova po nedeljskem streljanju še naprej napeto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

10

Kfor | Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v nedeljo zvečer na mejo s Kosovom poslal poveljnika generalštaba srbske vojske Milana Mojsilovića. | Foto Reuters

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v nedeljo zvečer na mejo s Kosovom poslal poveljnika generalštaba srbske vojske Milana Mojsilovića.

Foto: Reuters

Misija zveze Nato na Kosovu (Kfor) je danes potrdila, da je v nedeljo zvečer na območju kraja Zubin Potok na severu Kosova izbruhnilo streljanje nedaleč od ene od njenih postojank. Pri tem so poudarili, da streli niso bili usmerjeni proti pripadnikom Kforja, poročajo tuje tiskovne agencije. Okoliščine streljanja za zdaj še niso razjasnjene.

Kfor je v izjavi navedel, da njihovo patruljno vozilo v streljanju ni bilo poškodovano, prav tako ni bil poškodovan nihče od njegovih pripadnikov, na spletni strani poroča Deutsche Welle.

Okoliščine streljanja še niso razjasnjene

V nedeljo zvečer so nekateri srbski mediji poročali, da so se spopadi začeli, potem ko so kosovske oblasti poskušale odstraniti barikado, ki so jo postavili lokalni Srbi. Kosovska policija je to zanikala in sporočila, da njeni policisti niso bili vpleteni v spopade.

Noč v kraju Zubin Potok, kjer so Srbi blokirali ceste in postavili barikade, je kljub povečanim napetostim minila mirno. Okoliščine streljanja za zdaj še niso razjasnjene, lokalna policija in oblasti v Prištini pa so sprožile preiskavo.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v nedeljo zvečer na mejo s Kosovom poslal poveljnika generalštaba srbske vojske Milana Mojsilovića, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Mojsilović je razmere označil za zelo zapletene in zagotovil, da bo vojska v celoti opravila naloge, ki so ji bile dodeljene, vendar ni navedel nobenih podrobnosti.

Vučitrn
Novice Slovenska vojska se je na Kosovu izkazala z izjemno potezo #foto
Marjan Šarec
Novice Šarčev obisk v Sarajevu odpovedan zaradi megle

Spomnimo

Na severu Kosova se napetosti zaostrujejo, odkar so srbski predstavniki zaradi zahteve Prištine po preregistraciji vozil v začetku novembra izstopili iz kosovskih institucij. Razmere so se dodatno zaostrile po 10. decembru, ko so kosovski Srbi postavili barikade na več cestah zaradi aretacije nekdanjega srbskega policista.

Priština je posledično s sklicevanjem na vse slabše varnostne razmere in nezadostno varovanje zaradi odhoda srbskih policistov na sever države napotila okoli 300 svojih policistov. Beograd je v odgovor na Kfor naslovil zahtevo za napotitev svoje vojske na sever Kosova.

Marjan Šarec
Novice Šarec na nemirnem Kosovu: Ni skrivnost, da ima Rusija tukaj svoje interese
Dojenček
Novice Tragedija na Kosovu: mrtvorojenega dojenčka dali v pralni stroj
Ne spreglejte