Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 12. 2022,
19.18

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

5

Natisni članek

Kosovo

Nedelja, 18. 12. 2022, 19.18

1 leto, 5 mesecev

Napeto na severu Kosova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,92

5

Kosovo | Na shodu se je zbralo okoli sto ljudi. | Foto Reuters

Na shodu se je zbralo okoli sto ljudi.

Foto: Reuters

Na srbski strani mejnega prehoda Jarinje, ki vodi na Kosovo, je danes potekal shod skrajnih desničarjev. Nekaj deset metrov pred mejo jih je ustavil kordon srbske policije. Pripadniki mirovnih sil pod vodstvom zveze Nato na Kosovu (Kfor) pa so na kosovski strani prehoda postavili bodečo žico.

Protestniki so po poročanju medijev pripadniki Narodne patrulje pod vodstvom Damjana Kneževića in gibanja Ljubezen, vera, upanje Nemanje Šarovića, ki naj bi bila povezana s skrajno desno skupino Rusov in rusko paravojaško organizacijo Wagner. Shod je potekal pod sloganom Nikoli meja, Kosmet je Srbija, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Protestniki so pred policijskim kordonom pred mejnem prehodom peli nacionalistične pesmi in vzklikali parole o Kosovu in Srbiji. V nekem trenutku jim je uspelo prebiti policijski kordon in se približati mejnemu prehodu, kjer jih je pričakal drugi policijski kordon.

Po poročanju portala N1 se je na shodu zbralo okoli sto ljudi. Po približno treh urah so se umaknili z mejnega prehoda. Na drugi strani mejnega prehoda so pripadniki Kforja na dveh lokacijah postavili bodečo žico.

Razmere se zaostrujejo

Na severu Kosova se napetosti zaostrujejo, odkar so srbski predstavniki zaradi zahteve Prištine po preregistraciji vozil v začetku novembra izstopili iz kosovskih institucij. Razmere so se dodatno zaostrile od 10. decembra, ko so kosovski Srbi postavili barikade na več cestah po aretaciji nekdanjega srbskega policista Dejana Pantića.

Priština je posledično s sklicevanjem na vse slabše varnostne razmere in nezadostno varovanje zaradi odhoda srbskih policistov na sever države napotila okoli 300 svojih policistov. Beograd pa je v odgovor sporočil, da bo na Kfor naslovil zahtevo za napotitev svoje vojske na sever Kosova. Poveljnik mirovnih sil pod vodstvom zveze Nato na Kosovu (Kfor) generalmajor Angelo Michele Ristuccia je v petek zatrdil, da ima dovolj vojakov in zmogljivosti za zagotavljanje varnosti na Kosovu.

Aleksandar Vučić
Novice Tisoč srbskih vojakov na Kosovo? "Lov na Srbe se nadaljuje."
Kosovo
Novice Borrell opozoril, da so trenutne razmere na Kosovu nesprejemljive
Kosovo
Novice Slovenija ponuja pomoč pri reševanju spora med Prištino in Beogradom #video
Kosovo
Novice Na severu Kosova napeto
Ne spreglejte