Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 9. 2010,
13.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 3. 9. 2010, 13.28

8 let

Slavni lovec na naciste Simon Wiesenthal je bil agent Mosada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
To razkriva nova knjiga Toma Segeva, ki je ta teden izšla v ZDA.

Dokumenti iz Wiesenthalove zapuščine so razkrili, da je bil človek, ki je preživel holokavst in življenje posvetil preganjanju nacističnih vojnih zločincev, agent Mosada. Simon Wiesenthal je umrl pred petimi leti na svojem domu na Dunaju star 97 let. Doslej je veljalo, da je deloval sam. Vendar novi dokumenti razkrivajo, da je bil sodelavec izraelske obveščevalne službe Mosad.

Izrael sodeloval pri pregonu vojnih zločincev

V novi biografiji o Simonu Wiesenthalu piše, da je Mosad podpiral Wiesenthala in da je Izrael storil za pregon nacističnih vojnih zločincev več kot je bilo znano do zdaj. V knjigi avtor Segev tudi razkriva, da je Izraelu leta 1948 spodletelo pri operaciji zajetja Adolfa Eichmanna v Avstriji.

Wiesenthal je bil med holokavstom zapornik v petih koncentracijskih taboriščih. Po vojni je stopil v stik z ameriško obveščevalno službo in jim ponudil seznam z imeni nacističnih vojnih zločincev. Wiesenthal je sodeloval tudi v podzemni organizaciji Bricha (Pobeg), ki je pomagala judom, ki so preživeli holokavst, da so se lahko po vojni odselili v Palestino.

Ko je bila ustanovljena izraelska država, je Wiesenthal sodeloval s političnim oddelkom izraelskega zunanjega ministrstva. Čeprav ni bil izraelski državljan, je prejel izraelski potni list, ki mu je omogočal, da je ostal v Avstriji.

Spodletela operacija že leta 1948

Decembra leta 1948 so Avstrijo obiskali trije agenti z vodjo izraelskih obrambnih sil Michaelom Blochom na čelu. Z Wiesenthalovo pomočjo in ob sodelovanju avstrijske varnostne službe so agentje na Eichmanna čakali v alpski vasici Altaussee. Tam je namreč živela njegova žena z otroki. Pričakovali so, da bo Eichmann, ki je ušel iz ameriškega taborišča Oberdachstetten, za novo leto obiskal svojo družino, vendar ga ni bilo. Morda so ga v zadnjem trenutku posvarili vaščani, da so v vasi Izraelci.

Bloch je to operacijo podrobno opisal. Njegovo zgodbo je potrdil tudi uradnik političnega oddelka na zunanjem ministrstvu, ki je kasneje postal izraelski ambasador v Nemčiji in Franciji, Asher Ben Natan.

Leta 1953 je Wiesenthal izsledil Eichmanna in obvestil izraelsko oblast. Vendar je izraelskim agentom Eichmanna uspelo ujeti šele leta 1960 v Argentini.

Poleg vojnih zločincev tudi o nemških znanstvenikih in inženirjih

Wiesenthal je za Mosad začel delati po Eichmannovem zajetju. Sodelovanje je trajalo naslednjih deset let. Njegova glavna naloga je bila slediti nemškim vojnim zločincem. Posredoval je tudi podatke o nemških znanstvenikih in inženirjih, ki so delali v Egiptu.

Mosad je Wiesenthalu mesečno nakazoval 300 ameriških dolarjev.

Ne spreglejte