Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 7. 2016,
6.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

Natisni članek

napad Nemčija

Ponedeljek, 25. 7. 2016, 6.52

6 let, 7 mesecev

Sirski samomorilski napadalec v Nemčiji je prisegel zvestobo IS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

10

nemčija, napad | Foto Reuters

Foto: Reuters

Neuspešni iskalec azila iz Sirije je v mestu Ansbach v Nemčiji razstrelil nahrbtnik, poln eksploziva, pri tem pa umrl sam in ranil 15 drugih ljudi. Napadalec je prisegel zvestobo Islamski državi, je sporočil bavarski notranji minister.

Moški je eksploziv detoniral v bližini glasbenega festivala na prostem. Po eksploziji, ki je odjeknila okoli 22.10 v baru v središču mesta, so oblasti evakuirale 2.500 ljudi. Med 15 ranjenimi so štirje huje poškodovani. Tri ranjene so že odpustili iz bolnišnice.

Prisegel je zvestobo Islamski državi

Pri napadu gre po besedah bavarskega notranjega ministra Joachima Herrmanna za teroristični napad iz islamističnega prepričanja. Na pametnem telefonu napadalca so preiskovalci našli videoposnetek, na katerem moški, ki so ga identificirali kot prosilca za azil iz Sirije, prisega zvestobo Islamski državi.

V videoposnetku napadalec tudi napoveduje maščevanje Nemcem, ker naj bi Nemčija pobijala muslimane. Prevod posnetka je pokazal še, da je moški napad izvedel v imenu Alaha. Hkrati se domnevni napadalec v posnetku sklicuje na voditelja skrajne skupine Islamska država Abuja Bakra Al Bagdadija. Če se bodo navedbe bavarskih varnostnih organov potrdile, bo to prvi samomorilski napad v Nemčiji.

IS sporoča, da je bil napadalec njen vojak

IS je prek tiskovne agencije Amak sporočila, da je bil napadalec njen "vojak". Njegovo delovanje je bilo odgovor na pozive k napadom na države mednarodne koalicije, ki se v Siriji in Iraku borijo proti IS, je še poročala agencija, ki se je sklicevala na neimenovan varnostni vir.

Herrmann je medtem dejal še, da so v begunskem centru, kjer je napadalec prebival, zasegli material za izdelavo bomb in predmete povezane s salafizmom, skrajno konservativnim gibanjem znotraj sunitskega islama. V Nemčiji so danes aretirali tudi domnevnega pomagača napadalca, ki je dejal, da ga je poznal zgolj kot prevajalec.

Nekaj časa preživel v psihiatrični kliniki

Herrmann je povedal tudi, da je 27-letni napadalec vstopil v Nemčijo pred dvema letoma. Prošnjo za azil so mu zavrnili pred letom dni, a so mu oblasti dovolile, da je zaradi razmer v Siriji ostal v Nemčiji. Moški je pred kratkim izvedel, da ga bodo deportirali v Bolgarijo.

Policija ga je zaradi zločinov, ki so bili med drugim povezani z drogami, obravnavala že v preteklosti. Znano je, da je v preteklosti dvakrat pokušal storiti samomor in da je nekaj časa preživel v psihiatrični kliniki. Napad dokazuje, da morajo "poostriti nadzor nad tistimi, ki živijo v naši državi", je še dejal minister.

Skušal je priti na festival, a ni imel vstopnice

Kot je sporočila županja Ansbacha Carda Seidel, je bilo v napadu ranjenih 15 ljudi, med njimi štirje huje, nihče pa ni v smrtni nevarnosti. Tiskovni predstavnik skupine bolnišnic ANregiomed je za nemški radio B24 še pojasnil, da je več žrtev napada "močno travmatiziranih".

Moški, ki je nosil nahrbtnik, je po besedah Joachima Herrmanna pred napadom skušal priti na prizorišče glasbenega festivala, a mu niso dovolili, ker ni imel vstopnice. Glasbeni festival, na katerem se je zbralo okoli 2.500 ljudi, so po napadu prekinili, središče Ansbacha pa zaprli za javnost. V tem mestu s 40 tisoč prebivalci je tudi ameriško vojaško oporišče.

Že četrti napad v Nemčiji ta teden

Gre za tretji napad na Bavarskem in četrti v Nemčiji v tednu dni. Pred enim tednom je napadalec na vlaku v Würzburgu ranil štiri ljudi, preden so ga policisti ustrelili. V petek je med strelskim pohodom v Münchnu 18-letnik ubil devet ljudi.

V mestu Reutlingen v deželi Baden-Württemberg je včeraj 21-letni prosilec za azil iz Sirije z mačeto napadel mimoidoče, pri čemer je ubil nosečo žensko, dve osebi pa ranil. Policija je napadalca prijela. Napadalec je bil več mesecev sodelavec žrtve, skupaj sta delala v manjši restavraciji. Policija je danes tudi potrdila, da je imel napadalec psihične težave.

Preiskujejo povezave 60 prosilcev za azil s terorizmom

Nemške oblasti preiskujejo 60 prosilcev za azil, ki jih sumijo podpiranja ali članstva v terorističnih organizacijah, vključno s skrajno sunitsko Islamsko državo, je sporočil nemški kriminalistični urad BKA.

"Zaradi nadaljnjih migrantskih gibanj v Nemčijo moramo domnevati, da so med begunci tudi aktivni ali nekdanji člani, podporniki ter privrženci terorističnih organizacij in islamističnih vojnih zločincev," je v izjavi zapisal urad.

Poteka 60 terorističnih preiskav, 20 med njimi so jih sprožili v zadnjih desetih tednih, so dodali v BKA. Urad je prejel 410 namigov lokalnih oblasti v 16 nemških zveznih deželah.

Nemški kriminalistični urad je še sporočil, da je število ljudi, ki so zapustili Nemčijo z namenom pridružitve Islamski državi v Siriji, naraslo z 800, kolikor jih je bilo v maju, na 840.

Od tretjine ljudi, kolikor se jih je vrnilo v Nemčijo, jih je bilo okoli 70 odstotkov deležnih usposabljanja za boj ali so se bojev udeležili, je še sporočil BKA.

Ne spreglejte