Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
19. 7. 2016,
6.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Natisni članek

Nemčija napad Policija

Torek, 19. 7. 2016, 6.48

6 let, 6 mesecev

Afganistanski begunec s sekiro nad ljudi, pri njem našli zastavo IS

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

nemčija, napad | Foto Reuters

Foto: Reuters

Najstniški afganistanski begunec je z nožem in sekiro na vlaku na jugu Nemčije ranil štiri ljudi, preden ga je ustrelila policija. Dve osebi sta v kritičnem stanju.

Islamska država (IS) je prek svoje novinarske agencije Amaq sporočila, da je bil najstnik njen borec.

Napad se je ob 21.15 zgodil na vlaku, ki vozi iz Treuchtlingena v Würzburg. V njem so bili trije ljudje iz Hongkonga huje ranjeni - dva sta v kritičnem stanju -, eden pa lažje, je sporočila policija. Štirinajst ljudi so zdravstveno oskrbeli zaradi šoka.

Napadalec se je nad ljudi s sekiro in nožem spravil kmalu zatem, ko je vlak prispel v Würzburg. Bavarski notranji minister Joachim Herrmann je potrdil, da so napadalca ustrelili, ko je skušal pobegniti: "Po napadu na več potnikov je storilec pobegnil z vlaka, pri tem pa naletel na nekaj policistov specialcev, ki so ga ustrelili, potem ko jih je napadel z nožem." Minister je zavrnil ugibanja, da je v napadu sodeloval še en napadalec.

Ena od prič je za nemške medije povedala, da je bil vagon, v katerem se je zgodil napad, videti kot klavnica in da je videla ljudi, ki so se plazili iz vagona, drugi pa so ležali na tleh.

V Nemčijo najverjetneje po balkanski poti

Napadalec, 17-letnik, ki je živel v bližnjem mestu Ochsenfurt, je najverjetneje pripotoval v Nemčijo kot mladoletnik brez spremstva. V Nemčijo je lani verjetno prišel po t. i. balkanski poti, ugotavljajo nemški mediji.

Policija je potrdila navedbe, da je med napadom vzkliknil Alah je velik, kot so poročale nekatere priče. V njegovi sobi v hiši družine, pri kateri je živel zadnja dva tedna, so po besedah Herrmanna našli na roko narisano zastavo Islamske države (IS) in nekaj dokumentov, ki nakazujejo na njegovo povezavo z IS in da se je napadalec sm radikaliziral. Policija bo zaslišala tudi člane družine, pri kateri je živel napadalec.

V Nemčiji vlada nervoza zaradi strahu pred morebitnim napadom islamistov, potem ko so ti izvedli več krvavih napadov v sosednji Franciji. IS je prevzela odgovornost tudi za zadnji napad, ko je 14. julija v Nici Mohamed Lahouaiej Bouhlel s tovornjakom ubil 84 ljudi.

Ne spreglejte