Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 7. 2016,
11.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5

4

Natisni članek

terorizem teroristični napad München streljanje

Nedelja, 24. 7. 2016, 11.14

6 let, 7 mesecev

Bodo Nemci zaostrili zakonodajo o nošenju orožja?

Napadalec v Münchnu je napisal manifest, napad je pripravljal eno leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5

4

streljanje, München | Foto Reuters

Foto: Reuters

Osemnajstletnik, ki je v petek v strelskem pohodu v Münchnu ubil devet ljudi, nato pa si je sodil sam, svojih žrtev ni izbral ciljno, je povedal nemški tožilec. Napad je načrtoval leto dni, preiskava pa je pokazala tudi na psihično obolenje storilca.

Dozdajšnja preiskava je pokazala, da napadalec David Ali Sonboly svojih žrtev ni izbral namerno, je povedal vrhovni državni tožilec Thomas Steinkraus-Koch. Strelca ni motivirala politična ideologija, svoje žrtve pa je izbiral naključno.



Dva meseca preživel v zaprti psihiatrični ustanovi

Potrjeno pa je bilo, da je bil mladenič obravnavan zaradi psihičnih težav. Lani je dva meseca preživel v zaprti psihiatrični ustanovi, obravnavali so ga zaradi "socialnih fobij" in tesnobnosti. V njegovem stanovanju so našli tudi zdravila, vendar ni jasno, ali jih je tudi jemal. To naj bi pokazale toksikološke preiskave, ki pa bodo trajale več tednov.

Orožje dobil s Slovaške

Steinkraus-Koch je povedal tudi, da je napadalec redno igral strelske videoigre, kot je Protinapad (Counter-Strike). Orožje naj bi pridobil s Slovaške, in sicer nezakonito prek t. i. temnega spleta. Orožje je bilo najprej predelano v gledališki pripomoček, nato pa znova adaptirano v nevarno orožje.

Manifest in peta obletnica od napadov na Norveškem

Na streljanje se je storilec pripravljal leto dni, je dodal prvi mož bavarske policije Robert Heimberger. V tem času je obiskal prizorišče strelskega pohoda na šoli v nemškem Winnendenu in posnel več fotografij. Za svoje dejanje je pripravil tudi poseben pisni "manifest", podobno kot norveški terorist Anders Behring Breivik. Strelski pohod je Sonboly namreč izvedel prav na peto obletnico napada Breivika, ki je ubil 77 ljudi.

Sošolci so ga nadlegovali

Sicer pa so preiskovalci razkrili še, da je bil leta 2012 napadalec tarča nadlegovanja sošolcev. Ali je imelo to kakršno koli zvezo z napadom, še ni jasno.

 

V Nemčiji zdaj razmišljajo, da bi še zaostrili zakonodajo o nošenju orožja.  | Foto: Reuters V Nemčiji zdaj razmišljajo, da bi še zaostrili zakonodajo o nošenju orožja. Foto: Reuters

Bodo zaostrili zakonodajo o nošenju orožja?

Nemška koalicija je medtem obljubila, da bo z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi skušala preprečiti podobne tragedije v prihodnje. Govora je tudi o zaostrovanju zakonodaje o nošenju orožja.

Tako desnosredinska Krščansko-demokratska unija (CDU) kanclerke Angele Merkel kot levosredinski socialni demokrati (SPD) se strinjajo, da je za preprečevanje podobnih tragedij potrebna strožja zakonodaja, na spletni strani navaja nemški Deutsche Welle.

Vendar pa obstaja ena težava: nemški zakoni so že tako strogi, da vladi ostaja le malo manevrskega prostora, ocenjujejo pri Deutsche Welle.

Pohod začel pred McDonald'som

18-letnik je začel streljati v petek popoldne v restavraciji s hitro prehrano McDonald's, nato se je preselil na ulico in pozneje vstopil v trgovsko središče Olympia blizu olimpijskega štadiona v Münchnu. Ubil je devet ljudi in na koncu še sebe. Na pohodu je izstrelil najmanj 57 strelov. V Münchnu so sicer danes v smrtni nevarnosti zaradi poškodb še tri osebe. Skupno je bilo po uradnih navedbah v strelskem pohodu ranjenih 35 ljudi.

Vabil jih je pred Facebooka

Pred napadom je z lažnim računom na družbenem omrežju Facebook  napovedal, da bo v restavraciji hitre prehrane McDonald's plačal hrano za vse. "To je bil poskus tja pritegniti ljudi," je povedal Heimberger. Vendar pa po doslej zbranih podatkih med žrtvami ni ljudi, s katerimi je bil storilec v stiku prek tega omrežja.

 

Ne spreglejte