Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Petek,
26. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Natisni članek

Skupina G7 Angela Merkel Donald Trump Theresa May Emmanuel Macron Justin Trudeau Šinzo Abe Paolo Gentiloni Donald Tusk Jean-Claude Juncker

Petek, 26. 5. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Sedmerica velikih, ki vlada svetu

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

1

Makete voditeljev držav iz skupine G7 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Voditelji držav skupine G7, ki združuje sedem najbolj razvitih gospodarstev na svetu, se danes in v soboto sestaja na italijanskem otoku Sicilija.

Skupino G7 sestavljajo ZDA, Japonska, Nemčija, Velika Britanija, Francija, Italija in Kanada. To so države, ki veljajo za države z najbolj razvitim gospodarstvom na svetu. V skupini G7 ni Kitajske, ki je drugo največje gospodarstvo na svetu, Indije (sedmo največje) in Brazilije (deveto največje).



Skupina G7 ima v rokah skoraj polovico svetovnega BDP

Države skupine G7 imajo skupaj 762 milijonov prebivalcev, njihov skupni bruto domači proizvod (BDP) pa je po podatkih Mednarodnega denarnega sklada (IMF) lani znašal 35,5 bilijona ameriških dolarjev, kar pomeni 47 odstotkov svetovnega BDP.  

Skupina G7 | Foto: Reuters Foto: Reuters

V primerjavi z lanskim srečanjem na Japonskem se je do letos kadrovska zasedba skupine G7 zelo spremenila. V Italiji tako ne bo Američana Baracka Obame (potekel drugi predsedniški mandat), Francoza Francoisa Hollanda (potekel mu je prvi predsedniški mandat, na letošnjih predsedniških volitvah pa zaradi nepriljubljenosti sploh ni kandidiral), Britanca Davida Camerona (odstopil po porazu na referendumu o izstopu Velike Britanije iz EU) in Italijana Mattea Renzija (odstopil po porazu na referendumu o ustavnih spremembah).

Zgodovina

Skupina G7 (okrajšava iz Group of seven, to je skupine sedmih) ima korenine v neformalnem srečanju uslužbencev finančnih ministrov petih držav (ZDA, Velika Britanija, Francija, Zahodna Nemčija in Japonska) leta 1974 v Washingtonu v knjižnici Bele hiše. To je bilo obdobje, ko je Zahod po naftni krizi leta 1973 padel v gospodarsko krizo. Skupine se je prijelo ime G5, group of five (sl. skupina petih).

Uradni začetek skupine G7 je bil leta 1975 v dvorcu Rambouillet v bližini Pariza, ko so se na povabilo takratnega francoskega predsednika Valeryja Giscarda d'Estainga sestali finančni ministri in guvernerji centralnih bank šestih držav. Poleg petih zgoraj omenjenih še Italija. To je bila skupina G6, ki pa se je že leta 1976, ko se je pridružila Kanada, preimenovala v G7.

Angela Merkel in Barack Obama | Foto: Reuters Angela Merkel in Barack Obama Foto: Reuters

Med udeleženci letošnjega sestanka skupine G7 bo imela najdaljši staž nemška kanclerka Angela Merkel, ki na srečanju skupine G7 sodeluje od leta 2006. Merklova je tudi edina od udeležencev srečanja iz leta 2006, ki je še na oblasti. To je bilo na primer leto, ko so bili tam ameriški predsednik George Bush mlajši, francoski predsednik Jacques Chirac in britanski premier Tony Blair.

Vladimir Putin | Foto: Reuters Vladimir Putin Foto: Reuters

Leta 1998 se je skupini G7 pridružila Rusija, zato je bila skupina nekaj let znana kot G8. Toda leta 2014 je bila Rusija izključena iz skupine, in sicer zaradi Putinove priključitve ukrajinskega polotoka k Rusiji. Tako je G8 spet postala G7.

Donald Trump | Foto: Reuters Donald Trump Foto: Reuters

Na srečanju skupine G7 bo ZDA, ki so najmočnejše gospodarstvo na svetu, prvič predstavljal Donald Trump. Sedemdesetletni ameriški predsednik bo tudi najstarejši udeleženec na letošnjem srečanju.

Emmanuel Macron | Foto: Reuters Emmanuel Macron Foto: Reuters

Prvič bo na srečanju skupine G7 sodeloval tudi novoizvoljeni francoski predsednik Emmanuel Macron. Ta bo z 39 leti tudi najmlajši udeleženec srečanja v Taormini na Siciliji.

Theresa May | Foto: Reuters Theresa May Foto: Reuters

Poleg Trumpa in Macrona bo nov obraz na srečanjih skupine G7 tudi britanska premierka Theresa May. Zaradi nedavnega terorističnega napada v Manchestru bo v ospredju pogovorov verjetno tudi boj proti terorizmu. Teme letošnjega srečanja so varnost državljanov (preprečevanje terorizma, kriza v podsaharski Afriki), trajnostni razvoj in spodbujanje inovativnosti.

Paolo Gentiloni | Foto: Reuters Paolo Gentiloni Foto: Reuters

Zadnji iz četverice letošnjih novih obrazov je italijanski premier Paolo Gentiloni, nekdanji zunanji minister. Gentiloni je tudi predsedujoči skupini G7 in gostitelj letošnjega srečanja.

Šinzo Abe | Foto: Reuters Šinzo Abe Foto: Reuters

Lani je skupini G7 predsedoval japonski premier Šinzo Abe. Japonska je tretje največje gospodarstvo na svetu in za ZDA druga gospodarsko najmočnejša članica skupine G7. Japonska je tudi edina azijska predstavnica med sedmerico velikih.

Justin Trudeau | Foto: Reuters Justin Trudeau Foto: Reuters

Prihodnje leto bo srečanje skupine G7 v Kanadi. Gostitelj srečanja, če se ne bo zgodilo kaj nepredvidljivega, bo kanadski premier Justin Trudeau.

Jean-Claude Juncker in Donald Tusk | Foto: Reuters Jean-Claude Juncker in Donald Tusk Foto: Reuters

Na srečanjih skupine G7 sodelujeta tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Kot gostje pa bodo letos na Sicilijo prišli tudi etiopski premier Hailemariam Desalegn, kenijski predsednik Uhuru Kenyatta, nigerijski predsednik Muhammadu Buhari in tunizijski predsednik Beji Caid Essebsi.

Ne spreglejte