Ponedeljek,
10. 7. 2017,
18.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Rusija Donald Trump mlajši Donald Trump

Ponedeljek, 10. 7. 2017, 18.54

6 let, 7 mesecev

Se je Trumpov sin v predvolilnem času srečal z rusko odvetnico?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Donald Trump & Donald Trump ml. | Foto Reuters

Foto: Reuters

Sin ameriškega predsednika Donalda Trumpa, Donald Trump mlajši, se je junija lani srečal z rusko odvetnico Natalijo Veselnicko, ki je povezana s Kremljem, je v nedeljo poročal časnik New York Times. Obljubila naj bi mu informacije o demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton, ki bi pomagale kampanji njegovega očeta.

Donald mlajši je srečanje priznal že v soboto in dodal, da ni poznal imena osebe, s katero je imel napovedano srečanje. V soboto je trdil, da so se pogovarjali le o posvojitvah ruskih sirot v ZDA, ki je bilo priljubljeno pred uvedbo sankcij proti Rusiji zaradi Ukrajine.

"Njene izjave so bile nedoločne, dvoumne in niso imele nobenega smisla"

V nedeljo je svojo izjavo rahlo spremenil in dejal, da je bilo rečeno, da bi lahko na sestanku dobil informacije, ki bi lahko pomagale pri kampanji. Rusinja je nato na sestanku najprej začela govoriti o tem, da ima informacije, da posamezniki iz Rusije financirajo kampanjo Hillary Clinton.

"Njene izjave so bile nedoločne, dvoumne in niso imele nobenega smisla," je sporočil in dodal, da naj bi Veselnicka želela predvsem govoriti o posvojitvah ruskih sirot v ZDA, ki so jih prekinili leta 2009.

Sestanka sta se udeležila tudi Trumpov zet Jared Kushner in takratni šef kampanje Paul Manafort, Donaldu mlajšemu pa naj bi hitro postalo jasno, da ne bo prinesel koristnih informacij. Sestanek so zato hitro končali.

"Donald mlajši ni dosleden v svojih izjavah"

New York Times je Donaldu mlajšemu očital, da ni dosleden v svojih izjavah, kar je danes na Twitterju zavrnil. "Očitno sem prva oseba na kampanji, ki je šla na sestanek, da bi slišala informacije o nasprotniku. Ni peljalo nikamor, ampak sem moral poslušati," je še tvitnil. Poleg svojih objav je delil še prispevek časnika New York Post z naslovom Timesov prispevek o Donaldu Trumpu mlajšemu je velik dolgčas.

Veselnicka je v soboto v izjavi, ki jo navaja New York Times, dejala, da na srečanju niso razpravljali "o ničemer glede predsedniške kampanje", povzema britanski BBC.

Kot je pisal ameriški časnik, ki je o srečanju sprva poročal v soboto, nato pa še v nedeljo, naj bi šlo za prvo javno potrjeno srečanje med ruskimi predstavniki in predstavniki Trumpovega ožjega kroga glede volitev.

Kremelj: Odvetnice ne poznamo

V Kremlju medtem zanikajo, da bi omenjeno odvetnico poznali. "Ne vemo, kdo je to. Seveda ne moremo spremljati niti srečanj vseh ruskih odvetnikov v naši državi, kaj šele v tujini," je po poročanju nemške tiskovne agencije, ki se sklicuje na ruske medije, dejal tiskovni predstavnik Kremlja.

Ameriški obveščevalci so lani sporočili, da se je Rusija po navodilih iz Kremlja aktivno vpletala v ameriške volitve s hekerskimi vdori in širjenjem lažnih informacij, domnevno z namenom pomoči Donaldu Trumpu. O tem potekajo preiskava FBI oziroma posebnega tožilca Roberta Muellerja in več kongresnih preiskav.