Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 8. 2008,
8.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 21. 8. 2008, 8.29

8 let

Rusija zaostruje odnose z Natom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po ostrem odzivu Nata na rusko vojaško posredovanje v Gruziji je Rusija danes zvezo Nato obvestila, da je do nadaljnjega zamrznila vojaško sodelovanje z zavezništvom.

Napovedala je tudi preučitev odnosov z Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ker naj bi vedela, da Tbilisi pripravlja napad na Južno Osetijo. "Rusija Natu ne namerava zaloputniti vrat pred nosom" S sedeža Nata so v četrtek popoldne potrdili navedbe Norveške, ki jo je Rusija v sredo seznanila, da prekinja vse vojaške vezi z zavezništvom in njegovimi članicami. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je zagotovil, da Rusija Natu ne namerava "zaloputniti vrat pred nosom", da pa je vse odvisno od zavezništva. "Če bo dal Nato prednost podpori propadlega režima (Mihaela) Sakašvilija in ne partnerstvu z Rusijo, mi ne bomo krivi za posledice," je dejal.

"Ruski veleposlanik pri Natu se vrača v Moskvo" Neimenovani predstavnik ruske misije pri zvezi Nato je povedal, da je bil ruski veleposlanik pri zvezi Nato Dmitrij Rogozin odpoklican in da se vrača v Moskvo na posvetovanja o nadaljnjem razvoju odnosov med Rusijo in Severnoatlantskim zavezništvom. Rogozin je medtem v pogovoru za časnik Izvestija dejal, da bo odziv Rusije na dejanja Nata "pragmatičen".

Nato: Odnosi ne bodo, kot so bili Moskva je odločitev sprejela, potem ko so na torkovem izrednem zasedanju v Bruslju zunanji ministri članic Nata med drugim odločili, da zamrznejo sodelovanje v svetu Nato-Rusija, dokler Moskva ne bo izpolnila obljub in umaknila svojih vojakov iz Gruzije. Opozorili so tudi, da se odnosi z Rusijo po njeni invaziji na Gruzijo ne morejo nadaljevati kot običajno.

Nogavici: V Natu so vedeli, da gruzija pripravlja ofenzivo Namestnik načelnika generalštaba ruske vojske Anatolij Nogovicin pa je Ovse obtožil, da so v organizaciji vedeli, da Gruzija pripravlja ofenzivo v Južni Osetiji, da pa so to prikrivali. "Gruzijska stran jih je obvestila, da bo prišlo do invazije, vendar ruskih mirovnikov s tem niso seznanili," je povedal Nogovicin. Kot je dodal, bo Rusija v luči tega dejstva znova preučila svoje odnose z Ovsejem. "To (obveščanje o premikih sil) je dolžnost Ovseja in za to morajo odgovarjati," je poudaril.

Ceste so ostale pod ruskim nadzorom Nogovicin je ob tem potrdil napovedi Kremlja, da bo umik ruske vojske z gruzijskega ozemlja zaključen v petek. Po navedbah Kremlja so ruske enote v četrtek začele prvi večji umik iz Gruzije, med drugim iz okolice mesta Gori. Ceste naj bi medtem po poročanju tujih tiskovnih agencij ostale pod nadzorom ruske vojske, vojaške nadzorne točke pa so še vedno nameščene po celotnem delu gruzijskega ozemlja, ki ga je zasedla Rusija. Pri tem gre po zatrjevanju ruske strani za nujne varnostne ukrepe.

Kouchner: Videli smo nekaj opogumljajočih znakov Da je bilo od srede videti "nekaj opogumljajočih znakov", je v Parizu povedal tudi francoski zunanji minister Bernard Kouchner. Kot je dejal, "se tokrat zdi, da gre vsaj za začetek izpolnjevanja" zavez, ki jih je Rusija sprejela ob podpisu mirovnega načrta.

Rusija pripravila svoj predlog resolucije Potem ko je Rusija v Varnostnem svetu ZN zavrnila več predlogov resolucij o Gruziji, ki jih je pripravila Francija, je ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin v sredo razdelil ruski predlog resolucije. Dejal je, da gre za dobesedni prepis dogovora v šestih točkah med francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in ruskim predsednikom Dimitrijem Medvedjevom, ki sta ga Rusija in Gruzija podpisali minuli teden.

ZDA: Rusija z resolucijo potrjuje svojo razlago Namestnik ameriškega veleposlanika pri ZN Alejandro Wolff je ruski predlog resolucije že zavrnil in dejal, da želi z njim Moskva potrditi svojo razlago, s katero se ne strinjajo. Poleg tega naj ne bi imelo nobenega smisla ponavljati šest točk dogovora, ker to ne bo spremenilo dejstva, da Rusija dogovora ne spoštuje. Namestnik francoskega veleposlanika Jean Pierre Lacroix pa je dejal, da njihov predlog resolucije še vedno ostaja na mizi.

Množični zbori za rusko priznanje V prestolnicah gruzijskih separatističnih pokrajin Abhazije in Južne Osetije pa sta potekali množični zborovanji za neodvisnost od Gruzije in priznanje s strani Rusije. V Suhumiju se je zbralo okoli 50.000 ljudi, govorci pa so Tbilisiju med drugim očitali, da je proti pokrajinama vodil "bliskovito vojno".

"Mednarodno priznanje bi okrepilo varnost" "Po vojni, ki se je začela z ofenzivo Gruzije v Južni Osetiji 7. avgusta, Abhazijci ne morejo več živeti v eni državi z Gruzijci," je zbranim v Suhumiju povedal predsednik abhazijskega parlamenta Nugsar Ašuba in dodal, da bi mednarodno priznanje Abhazije okrepilo varnost v regiji. Predsednik Južne Osetije Edvard Kokojti pa je pred tisočglavo množico v središču Chinvalija napovedal, da bo južnoosetijsko vodstvo Rusijo v prihodnjih dneh zaprosilo za priznanje.

"Odgovornost nosi Sakašvili" Potem ko je ruska duma že napovedala možnost priznanja obeh separatističnih pokrajin, je ruski zunanji minister Lavrov napovedal, da bo rusko priznanje neodvisnosti pokrajin odvisno od ravnanja gruzijskega predsednika Sakašvilija. "Odgovornost za to, kaj se bo zgodilo v nadaljevanju, nosi Sakašvili," je dejal Lavrov.

Ne spreglejte