Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
29. 9. 2017,
13.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

3

Natisni članek

Dimitrij Rupel Katalonija referendum

Petek, 29. 9. 2017, 13.14

6 let, 6 mesecev

"Če tokrat ne bo uspelo, bo uspelo prihodnjič"

Rupel o dogajanju v Kataloniji: To bi moralo Evropejce skrbeti

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

3

Dimitrij Rupel | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Težko je pričakovati, da bi španska armada posegla tako, kot je jugoslovanska v Sloveniji, pred nedeljskim referendumom o neodvisnosti v Kataloniji pravi nekdanji slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel.

Rupel je trenutno kot vodja skupine parlamentarcev in politikov iz vse Evropske unije v Barceloni, prestolnici Katalonije, katere del si že dolga leta prizadeva za samostojnost od centralne oblasti v Madridu. Prejšnji teden je Madrid v Katalonijo poslal dodatne policiste, danes je prišlo v javnost, da je španska policija zasegla več kot šest milijonov glasovnic in ovojnic ter 100 volilnih skrinjic. "To je stara informacija. Danes so nam razlagali, da se je to zgodilo že prej," je dejal Rupel.

Oblasti v Madridu poskušajo na vsak način preprečiti nedeljsko glasovanje, potem ko je špansko sodišče odločilo, da je referendum nezakonit. Številni Katalonci so se zato zadnje dni odpravili na ulice protestirat. "Za zdaj kaj posebnega ni videti, razen da je tu pa tam kakšen policist več, kot so vajeni. Razpoloženje tukaj v Barceloni je sicer zelo pogumno in zelo pozitivno. Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Za zdaj se ni nič posebnega, razen da španska vlada grozi, medtem ko katalonska zelo ljubeznivo in stoično to prenaša ter zatrjuje, da glasovanje bo," utrip dogajanja v Barceloni opisuje prvi slovenski zunanji minister.

Ankete napovedujejo tesen referendumski izid - če referendum sploh bo. | Foto: Reuters Ankete napovedujejo tesen referendumski izid - če referendum sploh bo. Foto: Reuters

Kljub precej odločnim ukrepom Madrida, da prepreči referendum, je uradna Evropa precej neodzivna. "To bi moralo Evropejce skrbeti, ker gre ne nazadnje za neki demokratični proces, ki ga ni mogoče zaustaviti, ki ga nihče ne bo zaustavil. Lahko se bo začasno prekinil, ampak zaustavil se ne bo. Slovenci smo imeli zelo podobno izkušnjo in smo zdržali vse te pritiske. Čeprav je bila situacija pri nas nekoliko preprostejša, ker so bile vse stranke takrat opredeljene za samostojnost, medtem ko tu ni tako preprosto," meni vodja evropskih opazovalcev.

"Je pa po drugi strani težko pričakovati, da bi španska armada posegla tako, kot je jugoslovanska v Sloveniji. Jaz mislim, da se bo stvar relativno dobro iztekla. Če tokrat ne bo uspelo, bo uspelo prihodnjič oziroma bodo v Madridu prisiljeni, da začnejo pogovore," je Rupel optimističen, da dogajanje v Kataloniji ne bo zdrsnilo v nasilje.

Kot omenjeno in kot je v svojem pismu podpore Kataloncem zapisal prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan, je bila Slovenija pred četrt stoletja v podobni situaciji. Kljub temu pa obstaja nekaj pomembnih razlik s tedanjo situacijo, v kateri je bila Slovenija. "Razlika je v tem, da je v Sloveniji takrat vladalo premirje med strankami, neko sodelovanje med vlado in opozicijo. Tu pa je, čeprav imajo zagovorniki referenduma večino, nekaj omahovanja in nasprotovanja. Mi smo počeli, kar smo počeli, v senci dogajanja drugod. Takrat se je zrušil berlinski zid, bilo je neko okno priložnosti. Vrata zgodovine so se odprla. Zdaj je težje, za naše prijatelje tukaj v Kataloniji ni tako preprosto," meni Rupel.

Ne spreglejte