Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 9. 2017,
10.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

31

Natisni članek

Katalonija referendum Španija neodvisnost Milan Kučan WikiLeaks

Petek, 29. 9. 2017, 10.30

6 let, 6 mesecev

Pravico Kataloncev do samoodločbe podprl tudi Milan Kučan #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

31

Milan Kučan | Foto STA

Foto: STA

Katalonija se pripravlja na nedeljski referendum o neodvisnosti, medtem pa se španske oblasti trudijo za njegovo preprečitev. Katalonsko pravico do samoodločbe podprl tudi prvi predsednik Slovenije Milan Kučan, ki je v javnem pismu Barcelono in Madrid pozval, naj nesporazume rešita z mirnim dialogom.

"Danes je v Evropi le težko sprejeti nasilje ali celo samo grožnjo z orožjem, s katerima se poskuša Kataloncem preprečiti uveljavitev pravice do samoodločbe," je v pismu za javnost zapisal prvi predsednik Slovenije Milan Kučan.

Po izkušnjah, ki jih je imel ob slovenski osamosvojitvi, Kučan v pismu, ki ga je na Twitterju delil ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange, poziva k ustavitvi groženj z uporabo vojaške sile, saj "s silo ni mogoče priti do racionalnih odločitev".

"Madrid in Barcelono čakajo težka pogajanja o sobivanju, ne glede na izid referenduma"

Edini način za prekinitev napetosti je po njegovem mnenju dialog med Barcelono in Madridom o osnovnih težavah, ki so privedle do tega, da si Katalonci želijo neodvisnost. "Takšnega dialoga očitno do zdaj še ni bilo," je zapisal Kučan in še enkrat poudaril, da imajo Katalonci pravico do samoodločbe.

"Slovenci smo pravico do samoodločbe izkoristili pred četrt stoletja in te ne moremo odrekati drugim, če jo ti želijo izkoristiti na miren in demokratičen način."

Kučan opozarja, da Madrid in Barcelono čakajo težka pogajanja o sobivanju, ne glede na izid referenduma. Upa, da bodo razum in argumenti prevladali nad grožnjami in silo. "Mir in stabilnost morata biti tudi v interesu Evrope."

Brglez: Katalonci imajo pravico do samoodločbe

Predsednik DZ Milan Brglez je v zvezi z napovedanim referendumom o neodvisnosti Katalonije danes dejal, da imajo Katalonci pravico do samoodločbe. "Želim si pa demokratično pot brez uporabe prisile," je poudaril v izjavi v državnem zboru.

"Slovenija visoko ceni in je tudi nastala na podlagi pravice narodov do samoodločbe, zato nas skrbijo dogajanja med Barcelono in Madridom," je dejal Brglez. Po njegovih besedah je dejstvo, da ima vsako ljudstvo oz. narod pravico do samoodločbe. "Obenem je tudi dejstvo, da ima vsaka država pravico do ozemeljske celovitosti, vendar samo, če spoštuje pravico ljudstva do samoodločbe. To izhaja iz deklaracije sedmih načel," je pojasnil predsednik DZ.

Ocenil je, da bo v primeru še večje prisile večja tudi možnost priznanja pravice ljudstva.

Če bodo v Kataloniji uporabili demokratične metode, se Brglez ne boji, da bi referendum sprožil učinek domin drugod po Evropi. Se pa boji učinka domin pretirane uporabe prisile, ki "vodi v nasprotno smer od želene". "Prisila nikoli ni rešitev," je prepričan.

Katalonija | Foto: Reuters Foto: Reuters

Španska vlada uporablja trde prijeme

Ko je referendum 7. septembra prepovedalo špansko ustavno sodišče, je katalonska vlada odgovorila, da odločitev sodišča za Katalonijo ni veljavna, in nadaljevala priprave na referendum. Rajoyeva vlada se je odzvala nasilno, španska policija oziroma žandarstvo Guardia Civil je v Kataloniji opravilo več hišnih preiskav, tudi v prostorih katalonskih regionalnih uradov, in izvedlo množične aretacije. Za zapahi sta se znašla tudi dva ministra regionalne vlade v Barceloni.

Zaradi aretacij katalonskih visokih uradnikov so se množice Kataloncev zgrnile na barcelonske ulice, na udaru je tudi svoboda govora. Španske oblasti skušajo z uporabo kazenskega zakonika preprečiti izražanje političnih stališč in novinarsko svobodo.

Video: Planet TV


Španska policija zasegla več milijonov glasovnic

Španska policija je pred nedeljskim referendum o neodvisnosti Katalonije zasegla več kot šest milijonov glasovnic in ovojnic ter 100 volilnih skrinjic, je sporočil vir v policiji. Oblasti v Madridu poskušajo na vsak način preprečiti nedeljsko glasovanje, zato so odredile zaseg vsega gradiva, povezanega z referendumom.

"Civilna straža (policija) je zasegla 2,5 milijona glasovnic, štiri milijone ovojnic in 100 volilnih skrinjic v skladišču v Igualadi," je dejal vir v policiji, ki je želel ostati neimenovan.

Policija je tokrat prvič zasegla tudi volilne skrinjice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vir je še povedal, da so v podjetju, kjer so zasegli skrinjice, zatrdili, da so namenjene za volitve v nogometnem klubu Barcelona.

V nogometnem klubu so potrdili, da jim je to podjetje v preteklosti dejansko dobavilo skrinjice za volitve predsednika kluba.

Pripravljenih več kot 2300 volišč

Katalonska vlada je danes sporočila, da je za nedeljski referendum o neodvisnosti Katalonije pripravljenih 2315 volišč, pri organizaciji pa sodeluje več kot 7200 ljudi. Več kot 5,3 milijona Kataloncev, ki imajo volilno pravico, bo lahko svoj glas oddalo od 9. do 20. ure.

"Želimo izraziti svoje spoštovanje, čislanje in, če dovolite, ljubezen do Španije," je na novinarski konferenci dejal katalonski podpredsednik Oriol Junqueras. Kot je poudaril, ukrepi Madrida za preprečitev referenduma ne slabijo katalonskih oblasti, temveč krepijo njihovo odločenost, ki bodo naredile vse, da državljanom omogočijo glasovanje.

Ravnanje španske vlade je nesprejemljivo tudi za Škote

Škotski poslanci Katalonija | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort 48 poslancev evropskega parlamenta iz 18 držav je španskega premierja Rajoya pozvalo naj ustavi represijo nad katalonskim ljudstvom, podporo katalonski pravici do samoodločbe so posebej odločno izrazili poslanci škotskega parlamenta, ki so v pismu predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku zapisali: "Glede na zadnje dogodke v Kataloniji ugotavljamo, da je španska vlada s svojimi dejanji spodkopala načelo samoodločbe, ki ga določa prvi člen ustanovne listine Združenih narodov."

Škotski poslanci od Evropskega sveta zahtevajo, da javno obsodi represivne ukrepe španske vlade in to tudi pozovejo, naj Kataloncem zagotovi izvedbo referenduma. Evropski svet mora po mnenju škotskih poslancev prevzeti tudi vlogo posrednika v "diplomatskih in mirnih pogajanjih med vladama Katalonije in Španije".

Županja Barcelone poziva Evropsko komisijo

Županja Barcelone Ada Colau pa je pozvala Evropsko komisijo, naj posreduje v krizi. Evropska komisija mora "odpreti prostor za mediacijo med špansko in katalonsko vlado, da bi prišli do izpogajane in demokratične rešitve za konflikt", je zapisala v prispevku za britanski časnik Guardian.

"Evropska komisija mora odpreti prostor za mediacijo med špansko in katalonsko vlado, da bi prišli do izpogajane in demokratične rešitve za konflikt." | Foto: Reuters "Evropska komisija mora odpreti prostor za mediacijo med špansko in katalonsko vlado, da bi prišli do izpogajane in demokratične rešitve za konflikt." Foto: Reuters

Županja sicer ne podpira enostranske odcepitve, želi pa, da Madrid dovoli Kataloniji izvesti zakonit referendum o tem vprašanju. V skladu z določilom španske ustave, da je Španija nedeljiva država, je namreč ustavno sodišče referendum razglasilo za nezakonitega.

Da bi njihova morebitna odcepitev morala biti zakonita, je nedavno Katalonce posvaril tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Če bi v nedeljo zmagali zagovorniki neodvisnosti, naj bi katalonski parlament v skladu z načrti vlade razglasil neodvisnost v 48 urah. Madrid bi se na to lahko odzval z odvzemom avtonomije Kataloniji, česar doslej sicer še ni naredil v primeru nobene od avtonomnih regij.

Ne spreglejte