Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2007,
18.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2007, 18.56

8 let

Putin je postal Timeova osebnost leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ugledni ameriški tednik Time je za osebnost leta 2007 razglasil ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Kot so pojasnili, so Putina izbrali zaradi njegovega "posebnega vodenja države, s katerim mu je nekdaj kaotični državi uspelo povrniti stabilnost". Poleg Putina sta se za naslov osebnosti leta potegovala še letošnji Nobelov nagrajenec za mir in nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore in avtorica legendarnih knjig o Harryju Potterju J. K. Rowling. "Rusijo je znova umestil na zemljevid svetovnih velesil" "Putin je na račun načel, ki jih cenijo svobodni narodi, ubral poseben način vodenja države in s tem v državo vrnil stabilnost, ki jo je ruski narod imel le malokdaj, ter Rusijo znova umestil na zemljevid svetovnih velesil," je v svoji obrazložitvi zapisal urednik tednika Time Richard Stengel. Kot je pojasnil, so Putina prav zaradi tega izbrali za osebnost leta 2007.

"Putin po merilih Zahoda nikakor ni demokrat. Prav tako ni vzor za svobodo govora. Zavzema se predvsem za stabilnost - stabilnost pred svobodo, stabilnost pred možnostjo izbire, stabilnost v državi, ki je v zadnjih sto letih skorajda ni poznala," je še zapisal Stengel.

Putin bo najverjetneje še naprej ostal v vrhu ruske politike Kot so še prepričani pri tedniku Time, je Putin v zadnjih dneh znova potegnil uspešno potezo. Zagotovil si je namreč mesto predsednika vlade, v kolikor na spomladanskih predsedniških volitvah v Rusiji zmaga njegov varovanec Dmitrij Medvedjev. S tem si je obenem zagotovil obstanek v vrhu ruske politike - kljub temu, da se mora z mesta predsednika po dveh zaporednih mandatih umakniti.

Izbor osebnosti leta omenjenega tednika ima burno zgodovino. Že leta 1979 so namreč pri Timeu za osebnost leta razglasili iranskega ajatolo Homeinija, ki je tistega leta stal na čelu islamskih revolucionarjev, ki so strmoglavili šaha Rezo Pahlavija in prevzeli oblast v Iranu. Kontroverzna odločitev je tedaj povzročila izgubo mnogih naročnikov tednika. Med osebnostmi leta so se kasneje znašli tudi Adolf Hitler, Stalin in celo računalnik.

Po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001 so naziv osebnosti leti najprej podelili županu New Yorka Rudolphu Giulianiju, kljub temu da je znotraj uredništva tednika prišlo do predloga, da bi osebnost leta postal kar voditelj mednarodne teroristične mreže Al Kaida Osama Bin Laden.

Lani so osebnost leta postali blogerji

Giulianiju so med drugimi sledili še ameriški vojak leta 2003 in ameriški predsednik George Bush leta 2004. Leto za Bushem so zaradi njegove dobrodelnosti z laskavim naslovom okitili pevca skupine U2 Bona in zakonca Melindo in Billa Gatesa, lani pa si bil za osebnost leta izbran "ti" oziroma milijoni neznanih uporabnikov spletnih dnevnikov (blogov).

Ne spreglejte