Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 3. 2017,
7.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Evropska komisija Donald Tusk Theresa May Evropska unija brexit Velika Britanija

Sreda, 29. 3. 2017, 7.13

6 let, 7 mesecev

Prvi korak Združenega kraljestva iz Evropske unije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

V Bruslju so prejeli uradno naznanilo Velike Britanije, da izstopa iz Evropske unije. Britanska premierka Theresa May je pismo, s katerim je sprožila 50. člen Lizbonske pogodbe, podpisala sinoči. Ob tem je dejala, da poti nazaj ni. Izstopna pogajanja bodo trajala dve leti, lahko tudi dlje. 

S sprožitvijo 50. člena bo po 44 letih "zakonske zveze brez ljubezni" stekel ločitveni postopek med Londonom in Brusljem, za katerega se je na referendumu junija lani izreklo 51,9 odstotka Britancev.

Velika Britanija je prva država, ki izstopa iz Evropske unije, o svoji nameri pa je morala najprej uradno obvestiti Evropski svet. Pismo premierke Mayeve je predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku izročil britanski veleposlanik Tim Barrow.

Tusk je v prvem odzivu dejal, da v tem procesu nobena stran ne bo nič pridobila, gre le za nadzor škode. Na pismo se namerava uradno odzvati v 48 urah z osnutkom smernic za pogajanja.

Nekaj minut po predaji pisma v Bruslju je Mayeva stopila pred poslance v Londonu. "Britanija zapušča EU, od zdaj bomo sami sprejemali odločitve in zakone, prevzeli bomo nadzor nad stvarmi, ki so za nas najpomembnejše. To priložnost bomo izkoristili ter zgradili močnejšo in pravičnejšo Veliko Britanijo za naše otroke in vnuke," je dejala in poudarila, da poti nazaj ni.

Britance je pozvala, naj bodo enotni in si skupaj prizadevajo za sklenitev čim boljšega sporazuma z EU, Uniji pa je ponudila nadaljevanje sodelovanja pri vprašanjih varnosti.

Mayeva se je sinoči po poročanju Financial Timesa v ločenih telefonskih pogovorih slišala s Tuskom, predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, nemško kanclerko Angelo Merkel in še nekaterimi drugimi. Strinjali so se, da je vsem v interesu, da EU ostane močna povezava, Velika Britanija pa tesna in predana zaveznica. Zavzeli so se tudi za konstruktivna in pozitivna pogajanja ter miren postopek izhoda.


Preberite tudi: 


EU se želi najprej pogajati o:

  • računu, ki ga bo Velika Britanija morala plačati ob odhodu (Bruselj ga je ocenil na 60 milijard evrov),
  • pravicah državljanov EU v Veliki Britaniji ter
  • meji med Irsko in Severno Irsko.

S sprožitvijo 50. člena bo po 44 letih "zakonske zveze brez ljubezni" stekel ločitveni postopek med Londonom in Brusljem. | Foto: Reuters S sprožitvijo 50. člena bo po 44 letih "zakonske zveze brez ljubezni" stekel ločitveni postopek med Londonom in Brusljem. Foto: Reuters

Dokončne smernice za pogajanja bodo voditelji 27 članic Unije sprejeli na vrhu 29. aprila. Sledil bo korak Evropske komisije, ki bo objavila priporočila za pogajanja. Ta morajo nato potrditi vse članice.

Šele ko bodo smernice potrjene, bo evropski pogajalec Michel Barnier dobil mandat za začetek pogajanj, ki bodo verjetno stekla maja ali junija. Po njegovi oceni bi se lahko pogajanja najhitreje končala oktobra 2018, nato pa bodo morali dogovor potrditi v britanskem in Evropskem parlamentu ter voditelji EU.

"Brexit je skok v neznano. V temi."

Škotska premierka Nicola Sturgeon je v Glasgowu brexit primerjala s skokom v neznano v temi. "Devet mesecev po referendumu premierka še vedno ne zna odgovoriti na vprašanje, kaj bo brexit pomenil za gospodarstvo in družbo," je dejala.

Škotski parlament je sicer prav v torek podprl predlog Sturgeonove o novem referendumu o samostojnosti Škotske. Dogovor o njem morajo škotske oblasti doseči z Londonom, kjer za zdaj predlogu nasprotujejo.

Avtor 50. člena Lizbonske pogodbe žalosten, da ga bo Velika Britanija uporabila

Besedilo 50. člena Lizbonske pogodbe je pripravljal nekdanji britanski diplomat John Kerr, nekdanji generalni sekretar evropske konvencije, ki je v letih 2002 in 2003 pripravljala ustavno pogodbo. Kot je dejal za spletni medij Politico, takrat ni imel v mislih Velike Britanije, temveč kak diktatorski režim, ki bi v silni jezi lahko hotel izstopiti. Zdelo se mu je razumno, da tak postopek obstaja in se EU tako izogne pravnemu kaosu. Za to, da ga bo prva uporabila Velika Britanija, se ne čuti krivega, je pa zelo žalosten.

Cerar za enoten nastop EU v pogajanjih z Veliko Britanijo

Miro Cerar | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Premier Miro Cerar je po današnji sprožitvi postopka izstopa Velike Britanije iz EU izrazil željo, da bi sedemindvajseterica v pogajanjih z Otokom nastopila enotno in tako, da bo zaščitila svoje interese oziroma interese držav članic in njihovih državljanov.

Kot so ob tem še sporočili iz kabineta premierja, si je po Cerarjevem mnenju treba prizadevati za obojestransko sprejemljivo rešitev, ki bo ohranila pomemben prijateljski odnos Združenega kraljestva in EU ter dobre dvostranske odnose Združenega kraljestva s Slovenijo.

Brexit tudi priložnost za prenovo unije

Lojze Peterle | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Evropski poslanci iz Slovenije so poudarili, da se začenja novo poglavje v zgodovini EU ter da so na vrsti naporna pogajanja z Otokom. Več jih je ob tem ocenilo, da je lahko brexit tudi priložnost za prenovo unije na več področjih.

Lojze Peterle (EPP/NSi) meni, da se bomo zdaj morali oboji soočiti s posledicami, tako preostala EU kot Velika Britanija. "Ključno je, da storimo vse, da EU iz zgodbe o brexitu izide močnejša," je izpostavil in dodal, da mora izstop Velike Britanije za unijo pomeniti nov začetek in odločnejše delovanje. Po njegovih besedah imamo priložnost boljše Evrope, bolj trdne Evrope, ki bo pomemben globalni igralec.

Za pogajalsko mizo sesti odločno in s trezno glavo

Tanja Fajon | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Tanja Fajon (S&D/SD) je ocenila, da se začenja novo poglavje v zgodovini EU. Sledila bodo pogajanja, pri katerih morata strani za pogajalsko mizo sesti odločno in s trezno glavo, pri tem pa je pomembna popolna transparentnost. "Rezultat bo odvisen predvsem od Londona, a izhodišča Bruslja so jasna. Zagotoviti je treba čim bolj nemoten, urejen in pravno jasen izstop, ki bo državljanom in gospodarstvu prinesel čim manj negotovosti," je zapisala poslanka in izrazila bojazen, da v pogajanjih ne bo zmagovalcev. Izstop Velike Britanije po njenem lahko predstavlja tudi priložnost za prenovo EU.

"Danes začenjamo novo štetje časa v EU"

Igor šoltes | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač "Brexit resda ne pomeni konca EU in prav tako ne konca sodelovanja z Združenim kraljestvom, nedvomno pa pomeni, da danes začenjamo novo štetje časa v EU: čas pred in čas po brexitu," je ocenil Igor Šoltes (Zeleni). V katero smer bo šlo prihodnje obdobje, je po mnenju poslanca odvisno predvsem od tega, ali bomo znali brexit razumeti kot veliko streznitev za EU in če bomo zmogli preseči trenutne vse bolj vidne delitve in razpoke, ki so zarezale najgloblje od podpisa rimske pogodbe pred 60 leti.

Ne spreglejte