Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 3. 2024,
7.00

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,79

Natisni članek

Vladimir Putin Rusija

Ponedeljek, 25. 3. 2024, 7.00

1 mesec

Rusi brutalno mučili prijete teroriste #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,79

Rusko sodišče je v nedeljo četverici osumljencev za petkov smrtonosni strelski napad v koncertni dvorani v predmestju Moskve odredilo dvomesečni pripor z možnostjo podaljšanja. Danes je v povezavi z napadom odredila pripor še za tri osumljence. Vseh sedem je obtoženih terorizma in jim grozi dosmrtna zaporna kazen. Enega od napadalcev so na sodišče pripeljali na invalidskem vozičku, vsi pa so bili videti huje poškodovani. Njihove poškodbe kažejo na to, da so jih Rusi med zaslišanjem brutalno mučili. Sodišče je sicer sporočilo, da sta dva obtoženca priznala krivdo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruske oblasti so v soboto - dan po napadu, v katerem je bilo ubitih 137 ljudi, ranjenih pa 180 - sporočile, da so aretirali 11 ljudi, med njimi štiri domnevne napadalce. Ob tem naj bi zasegle avtomatsko orožje, uporabljeno v napadu. Osumljenci so imeli po navedbah ruske zvezne varnostne službe FSB stike v Ukrajini in so nameravali tja pobegniti.

Ruski predsednik Vladimir Putin je obljubil kaznovanje odgovornih za napad in ga, čeprav je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, povezal z Ukrajino. V Kijevu odgovornost za napad zavračajo.

Rusko sodišče je v nedeljo četverici odredilo dvomesečni pripor z možnostjo podaljšanja. Vsi štirje so obtoženi terorizma in jim grozi dosmrtna zaporna kazen. Sodišče je sporočilo, da sta dva obtoženca priznala krivdo. Med sojenjem so bili domnevni napadalci videti hudo poškodovani.

Po navedbah ruskih preiskovalcev je več zamaskiranih napadalcev v petek zvečer vdrlo v dvorano Crocus v moskovskem predmestju Krasnogorsk tik pred začetkom rock koncerta in začelo streljati. Pri tem naj bi tudi odvrgli zažigalno bombo in zanetili požar. Ob tem se je porušil del strehe objekta, v katerem naj bi bilo v času napada več kot 6000 ljudi.

Domnevne napadalce mučili

Osumljenci so bili med sojenjem videti huje poškodovani. Imeli so zatečene obraze z več modricami. Enega od njih so na sodišče pripeljali na invalidskem vozičku v tanki bolniški halji. Po poročanju medijev naj bi mu manjkalo eno oko, med sojenjem pa naj bi tudi izgubil zavest. Drugi osumljenec je imel povito uho, domnevno zato, ker so mu ga med aretacijo delno odrezali.

V javnost so pricurljali tudi posnetki brutalnih zaslišanj. Pri vsaj enem od osumljencev naj bi med zasliševanjem uporabili elektrošok, poroča britanski BBC.

Fotogalerija
1 / 3

V napadu umrlo 137 ljudi

Po navedbah ruskih preiskovalcev je več zamaskiranih napadalcev v petek zvečer vdrlo v dvorano Crocus v severnem moskovskem predmestju Krasnogorsk tik pred začetkom rock koncerta in začelo streljati. Napadalci naj bi uporabili avtomatsko orožje, odvrgli zažigalno bombo in zanetili požar, ob tem pa se je porušil del strehe objekta, v katerem naj bi bilo v času napada več kot šest tisoč ljudi.

Francija dvignila stopnjo teroristične ogroženosti na najvišjo

Po terorističnem napadu na koncertno dvorano je Francija dvignila stopnjo teroristične ogroženosti na najvišjo, je v nedeljo sporočil francoski premier Gabriel Attal. Za dvig stopnje ogroženosti so se odločili, ker je odgovornost za napad prevzela skrajna Islamska država (IS), je dodal.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem danes ob prihodu v Francosko Gvajano povedal, da je skupina, ki je izvedla teroristični napad v Moskvi, skušala več napadov izvesti tudi na francoskih tleh. Po informacijah, ki jih ima Pariz, za napadom v Moskvi stoji IS, je nadaljeval in v luči tega Rusijo pozval, naj odgovornosti zanj ne pripisuje Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruskim varnostnim službam je ponudil okrepitev sodelovanja in pojasnil, da bo šlo predvsem za stike na tehnični in ministrski ravni in ne za neposredne pogovore z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. "Videli bomo, kako se bo razvil ta kontekst in ali bodo prihodnji dnevi oziroma tedni upravičili osebni pogovor," je še dodal.

Francoska ocena teroristične ogroženosti ima tri stopnje, najvišja stopnja pripravljenosti pa se lahko vzpostavi takoj po napadu ali ko postane aktivna teroristična skupina. Najvišjo stopnjo običajno razglasijo za omejeno časovno obdobje ter omogoča izredno mobilizacijo virov in širjenje informacij, ki lahko zaščitijo državljane v krizni situaciji.

Novice Posnetek zaslišanja prijetega terorista: Dobil sem 5 tisoč evrov in navodilo, naj vse pobijem #video
Napad na Kijev
Novice Ruska raketa poletela nad Poljsko
s
Novice Pretresljivi posnetki trenutka, ko so islamisti sprožili krvavi napad #video

 

Ne spreglejte