Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 1. 2024,
7.47

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

letala tehnični pregledi Seattle težave Boeing

Torek, 9. 1. 2024, 7.47

3 mesece, 2 tedna

Po odpadlih vratih na boeingih odkrili razrahljane vijake #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Strokovnjaki ameriških letalskih družb United Airlines in Alaska Airlines so na več prizemljenih letalih Boeing 737 Max 9 po nedavnem incidentu v ZDA ob pregledu odkrili razrahljane vijake in druge dele, sta sporočili družbi po poročanju tujih tiskovnih agencij. Letala bodo v ZDA ostala prizemljena, dokler ne bodo končali pregledov.

Družba United Airlines je pojasnila, da so med pregledi odkrili več primerov, za katere se zdi, da so povezani s težavami pri namestitvi panela z vrati. Med njimi so razrahljani vijaki, zaradi česar bi lahko prišlo do podobne nesreče, kot se je zgodila pred nekaj dnevi na letalu družbe Alaska Airlines, ki mu je med letom odtrgalo del trupa. Ob tem so zagotovili, da bodo težave odpravili, preden bodo ta tip letala znova začeli uporabljati.

Alaska Airlines pa je v sporočilu za javnost zapisala, da so predhodni pregledi pokazali, da je na nekaterih letalih slabo pritrjena oprema. Poudarili so, da bodo nadaljnje preglede opravili v skladu z navodili ameriške zvezne uprave za zračni promet (FAA).

Mnogi potrebovali zdravniško pomoč 

Panel z vrati je del trupa z oknom, ki se lahko v določenih konfiguracijah letal uporablja kot izhod v sili. Tak panel je v petek kmalu po vzletu z letališča v Portlandu odpadel z letala Alaska Airlines. Ko je letalo pridobivalo višino in se je v njegovi kabini zvišal tlak, se je odtrgala ena od plošč trupa, ki se jih lahko uporabi za zasilni izhod.

Kljub temu nobenega potnika ni posrkalo v zrak, saj je pilotka letalo hitro spustila na nižjo višino in zmanjšala pritisk. Je pa več potnikov potrebovalo zdravniško pomoč.

FAA je nato v soboto prizemljila vsa nova Boeingova letala 737 Max 9 v ZDA. Alaska Airlines in United Airlines sta bila zaradi tega najbolj prizadeta. United ima namreč 79 letal 737-9 max, Alaska pa 65.

S temi letali leti tudi devet mednarodnih prevoznikov, med njimi AeroMexico, ki jih ima 19. FAA je sicer po poročanju ameriških medijev navedla, da jih po vsem svetu leti 171.

United Airlines je še sporočil, da je v ponedeljek odpovedal 200 letov s temi letali, Alaska pa je poročala o odpovedi 140 letov.

FAA pa je v ponedeljek sporočila, da bodo letala boeing 737-9 ostala prizemljena, dokler ne bodo končani potrebni pregledi, kar vključuje vrata za izhod iz leve in desne strani kabine, sestavne dele vrat ter pritrdilne elemente. "Operaterji morajo prav tako izpolniti zahteve za popravila, ki temeljijo na ugotovitvah pregledov," je še sporočila FAA, navaja STA.

Joe Sutter Boeing 747
Avtomoto Boeing: posebna čast za inženirja slovenskega rodu
Boeing CH-47 chinook
Avtomoto Velikanski helikopter na Brniku: iz Španije na delo v Slovenijo #foto
boeing 737 max 9
Avtomoto Črni dnevi pri Boeingu: našli odpadla "vrata"
Ne spreglejte