Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
7. 1. 2024,
21.51

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

Natisni članek

Boeing 737 Boeing

Nedelja, 7. 1. 2024, 21.51

3 mesece, 2 tedna

Boeing 737 max 9

Črni dnevi pri Boeingu: našli odpadla "vrata"

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

Vstavek trupa za zaprtje odprtine zasilnega izhoda na boeingu 737 max 9, ki je v ZDA med letom odpadel od letala, je ta konec tedna spet poglobil krizo Boeinga. Med proizvajalcem trupa in Boeingom je že videti zapleteno deljeno odgovornost, ki bo otežila preiskavo. Ključen dokaz bi lahko predstavljal odpadli del, ki so ga oblasti skupaj z domačini iskale, in kot poroča BBC, tudi našle v bližini Portlanda. 

V petek je iz Portlanda vzletel boeing 737 max 9 prevoznika Alaska Air. Kmalu po vzletu se je med vzpenjanjem pri višini 4800 metrov odtrgal del trupa letala. To dejansko niso bila vrata, temveč vstavek v luknjo, ki omogoča uporabo še enih stranskih vrat za potrebe zasilnega izhoda. Te namestijo, ko bi letalo na krov sprejelo največje število potnikov – to je 220 potnikov in šest članov posadke, na letalu Alaska Air (takoj po dogodku se je vrnilo na letališče) je bilo v petek potnikov le 171.

Boeing je trenutno različnim naročnikom dostavil že več kot 200 tovrstnih letal in kar 171 med njimi jih ima vgrajen vstavek v odprtino zasilnih vrat. Vse te je ameriški odbor za letalsko varnost prizemljil. V Evropi taka letala uporablja turški Turkish Airlines.

boeing 737 max 9 | Foto: Reuters/posnetek zaslona Foto: Reuters/posnetek zaslona Novi črni dnevi za Boeingovo največje ozkotrupno letalo

Preiskovalci so začeli z zbiranjem informacij in iskanjem odgovornosti. Za Boeing je dogodek in njegove posledice spet nov udarec. Z dotičnim letalom so leta 2018 (Lion Air) in 2019 (Ethiopian Airlines) doživeli dve zaporedni tragični nesreči (skupno 346 žrtev), ki sta bili povezani z enakim izvorom napake. Boeing je moral za več kot leto prizemljiti vsa letala.  

Delnice podjetja so od leta 2019 izgubile 40 odstotkov vrednosti, na drugi strani so Airbusove pridobile 20 odstotkov. Boeingov dolg znaša 39 milijard dolarjev, kar tudi otežuje vlaganja v certifikacijo novega tipa letala 737 max 10. Zadnje težave na letu iz Portlanda so spet odprle pomisleke glede kakovosti izdelave Boeingovih letal.

Boeing 737 max 9 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kdo izdeluje odleteli vstavek?

Trup letala izdeluje podjetje Spirit AeroSystems iz ameriške zvezne države Kansas, ki se je leta 2005 ločilo od Boeinga. Spirit AeroSystems je eden od dveh dobaviteljev vstavka za ta tip letala, pri vgradnji vstavka pa nato obe podjetji sodelujeta. Spirit pošlje trup letala z vlakom iz Kansasa v proizvodno halo Boeinga pri Seattlu. Tam odstranijo vstavek, da lahko prek odprtine v notranjost trupla naložijo opremo za notranjo opremo letala, po tem postopku nato v luknjo spet vgradijo vstavek.

Ker je postopek zapleten, bo očitno iskanje krivca za odpadli vstavek trajalo nekaj časa. Letalo Alaska Air je staro le osem tednov. Nepogrešljiv del dokazov pri preiskavi je najdeni odpadli del, ki so ga oblasti iskale na večjem delu Portlanda. Pri iskanju so na pomoč priskočili tudi domačini. Odpadli vstavek je na svojem dvorišču našel učitelj, je v ponedeljek sporočil glavni vodja preiskovalcev, poroča BBC. V preteklosti so na podoben način že našli številne odpadle dele, ki so v posameznih nesrečah pomenili ključne dokaze pri preiskavi.

Odpadli deli trupa lahko povzročijo usodno dekompresijo

Odpadli deli trupa so v prejšnjih desetletjih že bili vzrok za več letalskih nesreč. Pri letalu DC-10 so vsaj dvakrat odpadla vrata tovornega prostora, kar je povzročilo takojšnjo dekompresijo in več dodatnih poškodb pri hidravliki, repu letala ter posledično pri neposredni zmogljivosti manevriranja z njim. Ker je boeing Alaska Air brez vstavka ostal še relativno nizko, kjer razlika v tlaku še ni kritična, tudi ni prišlo do resnejših okvar letala in pilota sta lahko z vsemi potniki varno pristala. Zraven odpadlega dela tudi ni sedel noben potnik.

Najosupljivejši let s srečnim koncem, med katerim je odpadel del trupa, je bil let družbe Aloha Airlines leta 1988. Zaradi slabega vzdrževanja in utrujenosti materiala se je med letom na boeingu 737 odtrgal večji del stropa letala v njegovem sprednjem delu. Potniki s sprednjimi sedeži so leteli kot v kabrioletu, a kljub resni okvari je pilotu uspelo pristati. V nesreči je življenje izgubila ena izmed stevardes, ki jo je med dekompresijo posrkalo iz letala, njenega trupla pozneje niso nikoli našli.

Letalo
Novice Med letom odletela vrata: "Bilo je brutalno" #video

 

Ne spreglejte