Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
9. 8. 2023,
6.02

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,67

Natisni članek

chinook helikopter Boeing poplave

Sreda, 9. 8. 2023, 6.02

8 mesecev, 3 tedne

Boeing CH-47f chinook

Velikanski helikopter na Brniku: iz Španije na delo v Slovenijo #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,67
Boeing CH-47 chinook | Helikopter letalske enote španske vojske, ki je včeraj pozno popoldne pristal na Brniku.  | Foto Sierra5

Helikopter letalske enote španske vojske, ki je včeraj pozno popoldne pristal na Brniku.

Foto: Sierra5

Včeraj popoldne je na letališče na Brniku iz Francije prispel vojaški transportni helikopter boeing CH-47f z znamenitim imenom chinook. Dvigne lahko več kot 12 ton tovora, kar je trikrat več od največjega helikopterja Slovenske vojske.

Helikopter z oznako ET-421 pripada španski vojski oziroma njeni letalski enoti Famet. V Slovenijo je helikopter prispel, da bi pomagal pri prevozu tovora do prizadetih območij po zadnjih poplavah, je poročal letalski portal Sierra5.

Kdor se je včeraj pozno popoldne znašel blizu poti španskega helikopterja, ga je v zraku le težko spregledal. Kmalu zatem je helikopter že pristal na Brniku.

Med zadnjim delom poleta iz Francije do letališča na Brniku | Foto: Metka Prezelj Med zadnjim delom poleta iz Francije do letališča na Brniku Foto: Metka Prezelj

Že več kot 60 let eden od stebrov transporta s helikopterji

Eden najbolj prepoznavnih helikopterjev, ki ima zaradi dvojnega rotorja tudi svojevrsten značilen zvok, izvira že iz 60. let prejšnjega stoletja. Krstni polet z njim so pri Boeingu opravili že leta 1961. Takrat so razvijali tovorni helikopter, pri katerem bi namesto batnih uporabili turbinske motorje. Čeprav so sprva nameravali izdelati manjšega, so zaradi potreb po prevozu tovora vendarle izdelali helikopter še danes izjemnih dimenzij.

Za primerjavo: Slovenska vojska ima helikopterja bell 412 in eurocopter AS532 "cougar". Prvi lahko dvigne 2,4 tone, drugi pa 4,1 tone tovora. Chinook bi lahko istočasno dvignil oba slovenska vojaška helikopterja.

Prepelje lahko več kot 12 ton tovora, najvišja hitrost več kot 300 kilometrov na uro

Helikopter, ki je ime chinook dobil po istoimenskem indijanskem plemenu, je dolg dobrih 30 metrov, premer rotorja pa presega 18 metrov. Masa praznega helikopterja je nekaj čez deset ton, zmore pa dvigniti in prepeljati 12,1 tone tovora. Zaradi dvojnega rotorja je lahko tovor nameščen tudi zunaj točke težišča helikopterja. Ima nakladalno rampo in tri kavlje za zunanji tovor.

Ko so ga izdelali, je veljal za najhitrejši tovorni helikopter na svetu. S hitrostjo do 315 kilometrov na uro še danes spada med najhitrejše. Tudi 62 let po krstnem poletu še vedno opravlja številne naloge na terenu, v uporabi ga ima več kot ducat držav. Poleg tovornih nalog je bil chinook vselej nepogrešljiv tudi v vojaških operacijah, že v vojni v Vietnamu.

Ne spreglejte