Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 11. 2016,
12.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

potres Nova Zelandija

Nedelja, 13. 11. 2016, 12.49

6 let, 7 mesecev

Novo Zelandijo stresel močen potres, sledil mu je cunami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Foto: USGS

Južni otok Nove Zelandije je danes stresel močen potres z magnitudo 7,8, ki je povzročil predvsem obsežno gmotno škodo in sprožil cunami, pred katerim so prebivalci obalnih območij bežali na varno. Po dosedanjih podatkih je potres zahteval dve smrtni žrtvi, število pa bi lahko še naraslo, je dejal novozelandski premier John Key.

"V tem trenutku težko govorimo o tem, kaj je povzročilo smrtni žrtvi," je približno sedem ur po potresu povedal premier. Dodal je, da imajo težave s komunikacijami, zaradi česar je težko priti do informacij.

Potres je imel žarišče približno 90 kilometrov severno od mesta Christchurch na globini okoli 20 kilometrov. Čutili so ga po vsej državi. Sprva je ameriški seizmološki center USGS magnitudo ocenil na 7,4, kasneje pa oceno moči potresa povečal na magnitudo 7,8. Prav tako so popravili oceno globine potresa, ki so jo sprva ocenili na plitkih deset kilometrov, kar bi lahko povzročilo velikansko škodo na površju.

Potres je območje stresel dve minuti čez polnoč po tamkajšnjem času (ob 12.02 po srednjeevropskem času). Za zdaj ni poročil o žrtvah, je pa nastala velika gmotna škoda. Po vsej državi je prekinjena oskrba z elektriko, prav tako ne deluje telefonsko omrežje.


-> Kako zavarovati stanovanje pred potresom
-> Potres razgali vsako napako v gradnji #intervju
-> Med domačini v žarišču rušilnih potresov v Italiji #reportaža
-> Rušilni ljubljanski potres: "Strašno je bilo" #zgodba


Prebivalci na varnem

Novozelandsko ministrstvo za civilno zaščito je izdalo tudi opozorilo pred cunamijem, popotresnim morskim valom, ki bi lahko ogrožal življenja. Vzhodni del Južnega otoka so zatem dosegli prvi valovi cunamija, ki niso bili ravno veliki, a je ministrstvo opozorilo, da bi v prihodnjih urah lahko sledili tudi višji in morebiti uničujoči valovi. Prebivalci so se zato večinoma uspešno umaknili na varno.

Več potresov je Novo Zelandijo prizadelo tudi v preteklosti, nazadnje septembra z magnitudo 7,1, saj leži na stiku avstralske in pacifiške tektonske plošče, ki je del ognjenega obroča. Potres z magnitudo 7,1, ki ni zahteval smrtnih žrtev, je leta 2010 močno prizadel mesto Christchurch na Južnem otoku. Že naslednje leto je to mesto uničil potres z magnitudo 6,3, umrlo pa je 185 ljudi. Na Novi Zelandiji je sicer do 15 tisoč potresov letno.

Pred dvema tednoma hud potres v Italiji

Pred dvema tednoma je najmočnejši potres na Apeninskem polotoku po letu 1980 stresel Italijo. Žarišče potresa z magnitudo 6,5 je bilo blizu Norcie v osrednji Italiji. Tresenje tal ni zahtevalo smrtnih žrtev, poškodovanih je bilo 20 ljudi, je pa nastala precejšnja gmotna škoda, saj so se porušile številne zgradbe, ki so bile poškodovane v prejšnjih potresih.

Ne spreglejte