Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 10. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Natisni članek

potres Italija Rim Macerata Visso

Sreda, 26. 10. 2016, 20.00

6 let, 6 mesecev

Italijo stresel nov, še močnejši potres, čutili smo ga tudi v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

1

Osrednjo Italijo je po potresu z magnitudo 5,4 nocoj ob 21.17 stresel nov, še močnejši potres. Drugi potres je imel po preliminarni oceni magnitudo 5,9. Oba smo čutili tudi v Sloveniji. Iz Italije za zdaj poročajo o eni poškodovani osebi in gmotni škodi.

Takšne so bile posledice zadnjega potresa v Italiji konec avgusta, ki je imel magnitudo 6. | Foto: Reuters Takšne so bile posledice zadnjega potresa v Italiji konec avgusta, ki je imel magnitudo 6. Foto: Reuters

Italijanska televizija RAI je poročala, da je imel novi potres magnitudo 6,2, ameriški geološki institut navaja celo magnitudo 6,4. Žarišče novega potresa je bilo 68 kilometrov od Perugie. Kot je dejal vodja civilne zaščite Fabrizio Curcio, je ponoči in v slabem vremenu zelo težko oceniti razmere, zato bo šele, ko se bo zdanilo, bolj jasno, kakšen je obseg škode. 

Potresa sta v Italiji povzročila precejšnjo paniko, v več mestih, tudi v Rimu, so ljudje stekli na ulice. V številnih krajih so lokalne oblasti zaradi potresa v četrtek odpovedale pouk v šolah.

Treslo je tudi v Sloveniji

Tako kot prvi močen potres so tudi drugega čutili v Sloveniji. Po ocenah urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje intenziteta drugega potresa v Sloveniji ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici. Potres smo čutili tudi v uredništvu Siol.net v središču Ljubljane.


Morda vas zanima tudi:

Kaj krije zavarovalna polica v primeru potresa
Potres razgali vsako napako v gradnji #intervju
Med domačini v žarišču rušilnih potresov v Italiji #reportaža
Rušilni ljubljanski potres: "Strašno je bilo" #zgodba


V prvem potresu z magnitudo 5,4, ki je imel žarišče v pokrajini Macerata, je bilo porušenih več stavb, nastala je tudi druga gmotna škoda. Ponekod je bila prekinjena dobava električne energije. V pokrajini Macerata so po potresu ob 19.10 zabeležili več manjših popotresnih sunkov z magnitudo 2,6 in 2,5.

Potresa so danes med drugim čutili v mestih Pescara, Ancona in L'Aquila, kjer je v katastrofalnem potresu leta 2009 umrlo več kot 300 ljudi. Številni ljudje so tam v paniki zbežali na ulice.

Že drugič v dveh mesecih

To je že drugi večji potres v osrednji Italiji v dveh mesecih. V avgustovskem uničujočem potresu z magnitudo 6 je umrlo 298 ljudi, velika večina v kraju Amatrice. Nastalo je za štiri milijarde evrov škode, tri tisoč ljudi je ostalo brez strehe nad glavo, v zasilnih bivališčih jih še vedno živi okoli 1.400.

Italijo sicer pogosto prizadenejo potresi, obnova uničenih krajev pa zaradi birokratskih ovir, korupcijskih afer in vpletanja mafije v razpise za gradnjo traja najmanj deset let.

Ne spreglejte