Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 1. 2021,
8.09

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,34

16

Natisni članek

ZDA Koronavirus Velika Britanija COVID-19

Četrtek, 21. 1. 2021, 8.09

3 leta, 3 mesece

Avstrija podaljšuje ukrepe: zaprtje države vsaj do začetka februarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,34

16

Sebastian Kurz | V Avstriji bo javno življenje zaradi boja proti bolezni covid-19 ustavljeno še vsaj do 3. februarja. Na fotografiji avstrijski kancler Sebastian Kurz. | Foto Reuters

V Avstriji bo javno življenje zaradi boja proti bolezni covid-19 ustavljeno še vsaj do 3. februarja. Na fotografiji avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Foto: Reuters

V Avstriji bo javno življenje zaradi boja proti novemu koronavirusu ustavljeno še vsaj do 3. februarja. Glavni odbor avstrijskega parlamenta je danes prižgal zeleno luč za načrte vlade za podaljšanje ukrepov in za uvedbo obveznosti nošenja mask tipa FFP2 s povečano zaščito v javnem prometu in trgovinah. Obvezno razdaljo v javnosti so povečali na najmanj dva metra.

13:05

Švedska z digitalnimi potrdili

20:00

ECDC za še strožje ukrepe

17:35

Portugalska zapira šole

16:05

Visoka smrtnost v Afriki

16:04

Madžarska odobrila Sputnik V

16:02

Kurz kritičen do županov

15:29

Pomoč Francije za Eurostar

15:09

Načrt Irske za cepljenje

14:49

Sklece za tiste brez mask

13:17

Merklova: Trud se je izplačal

13:16

V Indiji požar v tovarni cepiv

  • 13:05

    Švedska z digitalnimi potrdili

    Švedska namerava do poletja uvesti digitalna cepilna potrdila, ki bodo med drugim dokazovala tudi cepljenje proti covidu-19. Kot je danes sporočila švedska vlada, so uvedbo digitalnih potrdil o cepljenju naložili več pristojnim oblastem. Vso potrebno digitalno infrastrukturo za izdajo digitalnih cepilnih potrdil nameravajo vzpostaviti do 1. junija.

  • 20:00

    ECDC za še strožje ukrepe

    Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je danes tveganje, povezano z bolj nalezljivimi sevi novega koronavirusa, dvignil na visoko do zelo visoko. Ob tem je države pozval, naj pripravijo strožje ukrepe za zajezitev virusa in pospešijo cepljenje proti bolezni covid-19, poroča STA.

    Tveganje, povezano s širjenjem bolj nalezljivih sevov novega koronavirusa, je od danes visoko do zelo visoko. To pomeni, da lahko članice EU in Evropskega gospodarskega prostora (EGP) pričakujejo "povečano število primerov covid-19 zaradi postopnega širjenja in možne prevlade različic, ki so bolj prenosljive", je zapisal ECDC.

    Do torka je bilo v 23 članicah EU in EGP potrjenih 1.300 primerov britanske različice novega koronavirusa. Med njimi so glede na poročilo ECDC tudi Avstrija, Italija in Madžarska. Južnoafriški sev so medtem do torka potrdili v desetih članicah EU in EGP, med njimi je od slovenskih sosed le Avstrija. V teh desetih državah je bilo potrjenih 27 primerov tega seva.

    ECDC je pozval svoje članice, naj spremljajo spremembe v prenosljivosti in resnosti okužbe, da bi identificirale in ocenile širjenje in vpliv različic. Svoje laboratorije pa naj pripravijo na okrepljeno testiranje.

    "Ključno sporočilo je, da se je treba pripraviti na hitro zaostritev omejitvenih ukrepov v prihodnjih tednih, da bi obvarovali zmogljivosti zdravstvenih sistemov, in pospešiti kampanje cepljenja," so zapisali pri ECDC. Dodali so, naj države povečajo število centrov za cepljenje in število osebja, ki izvaja cepljenje proti bolezni covid-19.

    Posvarili so tudi pred sproščanjem ukrepov, čeprav je večina držav že začela cepljenje. Skupine prebivalstva, ki so ključne pri širjenju virusa, namreč še nekaj mesecev ne bodo prišle na vrsto za cepljenje, so opozorili.

  • 17:35

    Portugalska zapira šole

    Zaradi širjenja bolj nalezljivega britanskega seva novega koronavirusa in posledičnega naraščanja okužb na Portugalskem se je portugalska vlada na današnji nujni seji odločila za 15 dni zapreti vse izobraževalne ustanove v državi, in sicer od osnovnih šol do univerz.

    Portugalski premier Antonio Costa je napovedal, da bodo šole zaprte od petka. Do zaprtja prihaja le teden dni po tem, ko so minuli petek v državi za mesec dni uvedli drugo ustavitev javnega življenja, a šole, sodišča, cerkve in cvetličarne pustili odprte. Danes so zaprli tudi sodišča, poroča STA.

    Zaprtje šol je Costa utemeljil s tem, da gre za previdnostni ukrep, ki je potreben zaradi "novega seva in hitrosti njegovega širjenja". Pojasnil je, da je bilo okužb z bolj nalezljivim britanskim sevom novega koronavirusa med novimi okužbami minuli teden osem odstotkov, trenutno jih je 20 odstotkov, že prihodnji teden pa bi jih lahko bilo do 60 odstotkov, piše STA.

    Ta teden iz te države z 10,3 milijona prebivalci dnevno poročajo o rekordnem številu okužb in smrti bolnikov s covid-19. Danes so poročali, da je v zadnjih 24 urah umrlo še 221 ljudi, skupaj pa že 9.686. Po rekordnih 14.647 novih okužbah v sredo so danes poročali o 13.544 novih okužbah. Zaradi slabih epidemioloških razmer so se že pojavili pozivi, da bi v državi preložili predsedniške volitve, ki naj bi potekale v nedeljo.

  • 16:05

    Visoka smrtnost v Afriki

    V Afriki stopnja smrtnosti zaradi novega koronavirusa znaša 2,5 odstotka, kar presega svetovno povprečje, ki znaša 2,2 odstotka, je danes sporočil afriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC). Ob tem so opozorili na pomanjkanje kisika in druge ustrezne medicinske opreme v afriških državah.

    V Afriki so doslej zabeležili okoli 3,3 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom in skoraj 82.000 smrtnih žrtev covida-19, kažejo podatki CDC.

    Te številke predstavljajo majhen delež skupnega števila okužb in smrtnih žrtev na svetu. Vendar se je število primerov v Afriki, ki ima 1,3 milijarde prebivalcev, v zadnjem mesecu vsak teden v povprečju povečalo za 14 odstotkov.

    Direktor CDC John Nkengasong je danes pojasnil, da stopnja smrtnosti trenutno v Afriki znaša 2,5 odstotka, na globalni ravni pa 2,2. Doslej je 21 afriških držav zabeležilo višjo smrtnost od svetovnega povprečja, med njimi so Sudan, Egipt in Liberija.

    Pojasnil je, da je bila pred tem umrljivost v Afriki v povprečju nižja od preostanka sveta. "V drugem valu vidimo ta obrat. Mislim, da je to ena glavnih lastnosti tega drugega vala, proti kateri se moramo močno boriti," je poudaril Nkengasong.

    Vodja afriškega urada Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Matshidiso Moeti je medtem dejala, da stopnja smrtnosti ni dramatično višja kot v drugih regijah.

    Višja smrtnost je po njenih besedah verjetno predvsem posledica izzivov, ki jih imajo pri zagotavljanju oskrbe bolnikov s covidom-19 afriške države, ki so najhuje prizadete v drugem valu pandemije. Med drugim je izpostavila, da se ponekod že soočajo s pomanjkanjem kisika.

    Na preobremenjenost zdravstvenih sistemov zaradi naraščajočega števila okužb in pomanjkanje kisika je opozoril tudi direktor CDC. V Nigeriji, ki ima največ prebivalcev med afriškimi državami, morajo zdravniki izbirati, koga bodo zdravili in koga ne, je dejal Nkengasong po poročanju tujih tiskovnih agencij.

    Po njegovih besedah bi morale afriške države vzpostaviti mednarodna partnerstva, prek katerih bi si zagotovile boljšo oskrbo s kisikom, tako kot so to storile za drugo opremo in zdravila za covidne bolnike. (STA)

  • 16:04

    Madžarska odobrila Sputnik V

    Madžarska je kot prva članica Evropske unije izdala začasno dovoljenje za uporabo ruskega cepiva proti covidu-19 Sputnik V, pa tudi cepiva švedsko-britanskega farmacevtskega podjetja AstraZeneca in oxfordske univerze, o katerem naj bi Evropska agencija za zdravila šele odločila in to do konca meseca.

    Vodja kabineta madžarskega premierja Viktorja Orbana, Gergely Gulyas je danes na tedenski novinarski konferenci dejal, da je bila madžarska vlada zaradi počasnosti Bruslja prisiljena najti svoje lastne vire za cepiva proti covidu-19, ker se množično cepljenje v EU še ni začelo zaradi zamud Evropske komisije.

    Povedal je, da se vlada pogovarja z vsemi potencialnimi dobavitelji, vključno s Kitajsko in Rusijo. Zagotovil je, da bodo kupili samo cepiva, s katerimi so cepili več milijonov ljudi in za katera bodo madžarske oblasti ugotovile, da so varna in učinkovita, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

    Evropsko agencijo za zdravila (Ema) je kritiziral zaradi počasnosti pri izdaji začasnih dovoljenj za promet s cepivi proti covidu-19. Ema je doslej za promet v EU odobrila dve cepivi - Pfizerja in BioNTecha ter Moderne - odločitev o dovoljenju za cepivo AstraZenece pa naj bi sprejela do 29. januarja.

    Gulyas je dejal, da je Madžarska, ki ima 9,8 milijona prebivalcev, od konca decembra prejela okoli 330.000 odmerkov cepiv Pfizerja in BioNTecha ter Moderne.

    Povedal je, da so madžarske oblasti že izdale začasno dovoljenje za uporabo cepiva AstraZenece. Če bo to storila tudi Ema, se bo na Madžarskem lahko začelo cepljenje, je dodal.

    Povedal je še, da so dovoljenje za začasno uporabo že izdali tudi za rusko cepivo Sputnik V. O tem se danes v Moskvi pogovarja zunanji minister Peter Szijjarto. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP mora Sputnik V dobiti še dovoljenje madžarskih zdravstvenih oblasti, tako da ni znano, kdaj bi z njim lahko začeli cepljenje.

    Po njegovih besedah je madžarska vlada podpisala tudi dogovor, na podlagi katerega bo lahko takoj dobila milijon odmerkov cepiva kitajskega podjetja Sinopharm, spomnil pa, da tega cepiva madžarske oblasti še niso odobrile.

    Po pravilih Eme sicer lahko nacionalni regulatorji v nujnih primerih izdajo začasna dovoljenja za uporabo cepiv, poroča AFP.

    Gulyas je še ocenil, da so zaloge cepiva v EU očitno nezadostne, medtem ko množično cepljenje že izvajajo v Izraelu, ZDA, Veliki Britaniji in več arabskih državah.

    Povedal je še, da bodo državljane pred cepljenjem proti covidu-19 vprašali, katero cepivo želijo. Če ne bo na voljo, bodo morali počakati, da ga nabavijo. Vsi, ki se bodo cepili ali pa preboleli covid-19, bodo verjetno od sredine februarja dobili potrdila v obliki plastičnih kartic.

    Menil je še, da bo glede na zamude pri dobavi cepiv proti covidu-19 v EU mogoče doseči njene cilje glede cepljenja 80 odstotkov starejših od 80 let do marca ter 70 odstotkov zaposlenih v zdravstvu in domovih za starejše do poletja samo z alternativnimi viri cepiv.

    Na vprašanje, kaj meni o stališčih zdravstvenih strokovnjakov, da bi kitajsko cepivo lahko uporabili samo, če bi ga odobrila Ema, pa je dejal, da "ima Madžarska svoje lastne oblasti in da vlada ne misli, da je dovoljenje evropskih oblasti bolj verodostojno", poroča MTI.

    Rusija je cepivo proti covidu-19 Sputnik V registrirala že avgusta, mesece pred zahodnimi tekmeci, vendar še pred obsežnimi kliničnimi preizkusi, zato so do cepiva nekateri strokovnjaki zadržani. Moskva trdi, da je več kot 90-odstotno učinkovito, ta teden pa so z njim začeli množično cepljenje v Rusiji. Po podatkih ruskih oblasti so ga doslej registrirali v več državah, med drugim v Srbiji, Belorusiji, Venezueli, Boliviji in Alžiriji, poroča AFP.

    Iz Madžarske so medtem danes sporočili, da je umrlo še 98 bolnikov s covidom-19, skupno 11.700. (STA

  • 16:02

    Kurz kritičen do županov

    Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v sredo kritiziral več avstrijskih županov, ki so se proti covidu-19 cepili s "preostankom" cepiva in so s tem preskočili vrsto glede na strategijo cepljenja. "To me jezi," je dejal v pogovoru za avstrijski časnik Kronen Zeitung.

    "Če se nekdo postavi pred vrsto, je to moralna klofuta," je poudaril kancler.

    V več avstrijskih zveznih deželah, med njimi na avstrijskem Koroškem, so se pojavili primeri, ko zadnje odmerke cepiva v steklenički niso namenili starejšim ali zaposlenim v zdravstvu, ampak politikom ter njihovim svojcem, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

    "Če ostane cepivo, potem je pomembno, da se ga čim prej porabi. A porabiti ga je potrebno za starejše ljudi, ne politike, njihove soproge ali lokalne zvezdnike," je bil kritičen Kurz.

    Napovedal je, da bo avstrijsko ministrstvo za zdravje v prihodnje zahtevalo podrobnejšo dokumentacijo o cepljenju, da bodo lahko sledile pravne posledice, če pride do nepravilnosti.

    Tudi podkancler Werner Kogler je ogorčen nad tistimi, ki so preskočili vrstni red cepljenja. "To se ne sme dogajati," je dodal. Po njegovem se na tak način zlorablja verodostojnost.

    Eden od županov, ki je preskočil vrsto, Wolfgang Matt je v sredo za avstrijsko televizijo ORF branil svojo odločitev glede cepljenja z "ostankom" cepiva, rekoč, da starega kruha tudi ne meče stran, ampak se iz njega naredi toast. Zdravnica doma starejših v Felderkircherju se je sicer sprva branila, da bi ga cepila, nato pa popustila, je poročal Kronen Zeitung. (STA)

  • 15:29

    Pomoč Francije za Eurostar

    Francija obljublja, da bo skupaj z Veliko Britanijo pomagala podjetju Eurostar, ki upravlja z železniškim prometom v predoru pod Rokavskim prelivom med Veliko Britanijo in Francijo. Podjetje se je znašlo v kritičnem stanju, potem ko je omejitev potovanj zaradi pandemije covida-19 močno oklestila njegove prihodke.

    "Država bo Eurostarju stala ob strani, da ohranimo strateško linijo med Veliko Britanijo in Francijo," je dejal francoski prometni minister Jean-Baptiste Djebbari. Kot je dodal, pogovori med Francijo in Veliko Britanijo glede pomoči tečejo že več tednov.

    Eurostar je na kritično stanje opozoril prejšnji teden. Kot so sporočili iz podjetja, jim bo brez pomoči zmanjkalo denarja v nekaj mesecih.

    Število potnikov je zaradi omejitve potovanj v luči pandemije covida-19 lani strmoglavilo za 85 odstotkov, trenutno pa med Parizom in Londonom pelje le en vlak dnevno. Pred pandemijo sta vozila tudi po dva vlaka na uro, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    "Katastrofa je povsem mogoča," je stanje opisal izvršni direktor Eurostarja Jacques Damas in dodal, da so se razmere letos le še poslabšale, potem ko so že lani beležili 82-odstotni padec prihodkov. Ob tem je poudaril, da so v podjetju stroške že znižali na minimum, se zadolžili za 450 milijonov evrov, ob tem pa so delničarji družbi dali še 200-milijonsko injekcijo.

    Eurostar je v 55-odstotni lasti SNCF, 30 odstotkov ima kanadski sklad Caisse de depot et placement du Quebec, 10 odstotkov britanski sklad Hermes Infrastructure in pet odstotkov belgijski železniški operater SNCB. (STA)

  • 15:09

    Načrt Irske za cepljenje

    Irska namerava vse svoje državljane proti covidu-19 cepiti do septembra, je danes sporočil tamkajšnji zdravstveni minister Stephen Donnelly.

    Irska je trenutno sredi tretje ustavitve javnega življenja zaradi epidemije covida-19. Po podatkih oxfordske univerze ima ta država največ okužb z novim koronavirusom na milijon prebivalcev na svetu.

    "Naš program načrtujemo na podlagi dobave cepiv, kar pomeni, da bo lahko vsak državljan cepljen do septembra," je Donnelly povedal v spodnjem domu irskega parlamenta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Načrt je po njegovih besedah okviren, temelji pa na predvidevanjih glede dobav cepiv, ki še niso vsa odobrena v Evropski uniji.

    Irska sicer še ni objavila podatkov o dobavah cepiv Prizerja in Moderne, ki ju je EU že odobrila.

    Zdravstveni minister je danes povedal, da je do nedelje prvi odmerek cepiva proti covidu prejelo 94.000 ljudi. Do konca tega tedna bi lahko skupaj cepili 140.000 ljudi. Centre za množično cepljenje nameravajo po besedah ministra po državi odpreti v začetku februarja.

    Doslej je na Irskem zaradi covida-19 umrlo več kot 2760 ljudi, okužbo z novim koronavirusom so po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa potrdili pri 179.324 osebah. (STA)

  • 14:49

    Sklece za tiste brez mask

    Tuje turiste, ki jih na indonezijskem otoku Bali zalotijo brez zaščitne maske na obrazu, lahko doleti precej nenavadna kazen: izvajanje sklec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Na spletu se je minuli teden pojavil videoposnetek, kako več turistov v majicah in kratkih hlačah sredi tropske vročine izvaja sklece, policist pa jih pri tem nadzira.

    Nošenje zaščitnih mask na obrazu je v boju proti covidu-19 obvezno tudi na tem priljubljenem indonezijskem otoku. Vendar so v zadnjih dneh ujeli kar nekaj tujih turistov, kako te zapovedi ne spoštujejo.

    Kazen za to, če človek ne nosi zaščitne maske na javnih mestih, sicer znaša 100.000 rupij (okoli sedem dolarjev), a ker številni turisti "nimajo denarja", so jim naložili izvajanje sklec. Kdor ni nosil zaščitne maske, jih je moral narediti 50, kdor je ni nosil pravilno, pa 15.

    Indonezijske oblasti tudi opozarjajo, da tujce, ki ne spoštujejo ukrepov za omejevanje širjenja covida-19, lahko doleti tudi izgon iz države. Vstop za tuje turiste je sicer trenutno onemogočen, a je na Baliju veliko tujcev, ki tam "dopustujejo" že dlje časa. (STA)

  • 13:17

    Merklova: Trud se je izplačal

    Nemška kanclerka Angela Merkel je danes ocenila, da so omejevalni ukrepi v boju proti covidu-19 začeli kazati rezultate in da se je trud izplačal. Vendar so podatki o dnevnem številu umrlih grozljivi. "Ne gre zgolj za številke. Gre za ljudi, ki so umrli v osami, za njihovo usodo, gre za družine, ki žalujejo," je dejala.

    Vendarle je zadovoljna, da se številke dnevnih novih okužb z novim koronavirusom umirjajo. "To kaže, da so strogi ukrepi, ki so jih morali ljudje v Nemčiji spoštovati več tednov, začeli kazati rezultate. In to v bistvu kaže, da se trud izplača," je dejala kanclerka na današnji novinarski konferenci v Berlinu.

    Veliko skrbi jim sicer povzroča mutacija virusa, t.i. britanski sev, ki naj bi bil precej bolj nalezljiv in naj bi se širil še hitreje kot dosedanja različica. Širjenje tega seva bodo skušali kar se da upočasniti, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še povedala Merklova.

    Zavzela se je, da bi morali vztrajati pri ukrepih za zajezitev širjenja virusa. Če bomo oklevali, bo lahko prišel še tretji val, morda še hujši kot sedanji, je opozorila. "A to še lahko preprečimo. Še je nekaj časa, da se izognemo nevarnosti, ki tiči v tem mutiranem virusu," je dejala nemška kanclerka.

    Vsi dodatni ukrepi so namenjeni preventivni skrbi za državo, za zdravje ljudi in tudi za gospodarstvo, zaposlene in kulturo, je še dejala in branila uvedbo novih ukrepov, ki so jih v Berlinu sprejeli v torek zvečer skupaj s predsedniki deželnih vlad. "Vse je namenjeno temu, da letos omejimo pandemijo in jo končno tudi premagamo," je po poročanju dpa še dejala Merklova.

    V Nemčiji medtem veliko upanja polagajo tudi na cepljenje, pri čemer se za odobritve novih cepiv čaka na Evropsko agencijo za zdravila (Ema). Na tem področju je bilo v zadnjem času več govoric, da je Merklova v stiku z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom glede cepiva Sputnik V.

    Kanclerka je danes potrdila, da sta s Putinom govorila o sodelovanju kljub političnim razhajanjem, saj da je humanitarni vidik pomembnejši. Cepivo mora sicer odobriti Ema, Merklova pa je pristojni nemški inštitut Paula Ehrlicha prosila za podporo Rusiji. Ko bo cepivo enkrat odobreno, bi lahko nadaljevali pogovor o proizvodnji ruskega cepiva v Nemčiji, je dodala. (STA)

  • 13:16

    V Indiji požar v tovarni cepiv

    V tovarni indijskega proizvajalca cepiv Serum Institute je danes izbruhnil požar, v katerem je umrlo najmanj pet ljudi. Požar v tem največjem proizvajalcu cepiv na svetu sicer ne bo vplival na proizvodnjo cepiva proti covidu-19, ki sta ga razvila podjetje AstraZeneca in oxfordska univerza.

    Požar je izbruhnil v mestu Pune v zvezni državi Maharashtra na zahodu Indije v novem proizvodnem kompleksu, ki ga še gradijo, da bi okrepili proizvodne zmogljivosti, je povedal vir v podjetju. "Ne bo vplival na proizvodnjo cepiva proti covidu-19," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

    Od tovarne, kjer izdelujejo cepivo proti covidu, je kompleks oddaljen nekaj minut vožnje z avtom, poročajo lokalni mediji.

    Na kraj požara je po navedbah lokalnih gasilcev prispelo šest ali sedem gasilskih vozil. Gost dim je oteževal gašenje, a jim je uspelo požar spraviti pod nadzor.

    Nato so reševalci našli pet trupel, so poročali lokalni mediji. "Umrlo je pet ljudi," je potrdil tudi župan Puneja Murlidhar Mohol.

    Izvršni direktor podjetja Adar Poonawalla je na Twitterju izrazil sožalje družinam umrlih. Drugih podrobnosti ni podal, navaja AFP.

    Serum Institute, ki ga je leta 1966 ustanovil Cyrus Poonawalla, proizvede največ cepiva na svetu. Pred pandemijo so vsako leto proizvedli 1,5 milijarde odmerkov cepiv, ki jih izvažajo v več kot 170 držav. Med drugim proizvajajo cepiva proti tetanusu, hepatitisu B, mumpsu, ošpicam in otroški paralizi.

    Zdaj proizvajajo tudi cepivo proti covidu-19, imenovano Covishield, ki sta ga razvila švedsko-britansko farmacevtsko podjetje AstraZeneca in oxfordska univerza.

    V Indiji so januarja poleg tega cepiva odobrili še cepivo lokalnega podjetja Bharat Biotech, imenovano Covaxin. Cepljenje s tema cepivoma so v državi z 1,3 milijarde ljudi začeli v soboto. Do julija želijo cepiti 300 milijonov ljudi.

    Podjetje Serum Institute cepivo proti koronavirusni bolezni 19 proizvaja tudi za več drugih držav, med drugim Butan, Bangladeš in Nepal. (STA)

  • 12:07

    Na Hrvaškem 776 novih okužb

    Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 5.735 opravljenih testih potrdili 776 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 27 bolnikov s covid-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

    Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je nekoliko nižje, kot je bilo kot prejšnji četrtek, ko so ob 6.497 opravljenih testih potrdili 980 novih okužb z novim koronavirusom. V četrtek, 7. januarja, so potrdili 562 novih okužb, vendar je bilo zaradi praznika dan pred tem opravljenih le 3.614 testov.

  • 12:07

    Na Švedskem podaljšali ukrepe

    Na Švedskem so podaljšali del protikoronskih ukrepov in priporočil. Med drugim v lokalih in restavracijah še najmanj do 7. februarja ne bodo smeli streči alkohola po 20. uri, je danes sporočil premier Stefan Löfven. Podaljšali so tudi priporočilo gimnazijam, da nadaljujejo poučevanje na daljavo.

    Vlada je podaljšala priporočila za pouk na daljavo za gimnazije do 1. aprila, so pa dodali izjemo, da lahko od ponedeljka del pouka poteka tudi v živo, poroča švedski portal The Local.

Ob tem so uvedli še tedensko testiranje za zaposlene v zdravstvu in domovih za starejše. To bo postalo obvezno tudi za zaposlene v trgovinah in drugih storitvenih dejavnostih, kjer prihaja do stikov s strankami. Prav tako se bodo morali redno testirati učitelji. Kdor ne bo testiran, bo moral nositi masko tipa FFP2, poroča STA.

Cepljenje covid-19
Novice Nepravilnosti pri cepljenju: cepili družinske člane, partnerje in prijatelje zaposlenih

V Avstriji potrdili 47 primerov okužbe z angleškim sevom

Avstrijski zdravstveni minister Rudolf Anschober je pojasnil, da so se razmere v Avstriji glede na stanje v novembru izboljšale. Število novih okužb z novim koronavirusom se giblje pri številki okoli 1.500 na dan, a je to še vedno previsoko, so pa trendi pozitivni, je ocenil Anschober. Dejavnik reprodukcije se je znižal z 1,14 na 0,89, kar pomeni, da vsak okuženi okuži manj kot enega človeka.

Na intenzivnih oddelkih avstrijskih bolnišnic se kljub temu še vedno zdravi 340 ljudi, ki prebolevajo hudo obliko bolezni covid-19. Minister je tudi opozoril na novi sev virusa, ki naj bi se širil precej hitreje. Od ponedeljka so v državi potrdili 47 primerov okužbe s tem sevom, odkrili pa so ga v več žariščih. Bolj natančne informacije glede razširjenosti in tudi hitrosti širjenja tega novega seva, ki naj bi prišel iz Velike Britanije, Anschober pričakuje v začetku prihodnjega tedna.

Lenart, testiranje
Novice Nevarno: na hitre teste tudi posamezniki s potrjeno okužbo s PCR-testi

Nov črn rekord v Veliki Britaniji

V Veliki Britaniji je v zadnjem dnevu umrlo 1.820 ljudi, kar je največ od izbruha pandemije bolezni covid-19. Skupaj je ta bolezen po uradnih podatkih na Otoku zahtevala več kot 91 tisoč smrtnih žrtev. Prejšnji rekord v številu umrlih za covid-19 so dosegli prejšnjo sredo, ko je bolezen zahtevala 1.564 življenj, poroča britanski BBC.

V Veliki Britaniji je v zadnjem dnevu umrlo 1.820 ljudi, kar je največ od izbruha pandemije bolezni covid-19. | Foto: Reuters V Veliki Britaniji je v zadnjem dnevu umrlo 1.820 ljudi, kar je največ od izbruha pandemije bolezni covid-19. Foto: Reuters

Skupaj je v 28 dneh po pozitivnem izidu testiranja na novi koronavirus umrlo 91.470 ljudi. Če bi upoštevali vse, pri katerih je covid-19 naveden kot vzrok smrti na mrliškem listu, poleg tega pa še pred kratkim umrle covidne bolnike, bi po navedbah BBC ta številka presegla sto tisoč. V zadnjih 24 urah so na Otoku potrdili še več kot 33.300 novih okužb z novim koronavirusom, skupno že skoraj 3,5 milijona.

Množično testiranje. Test. Hitri test. Covid-19. Koronavirus.
Novice Hitri testi: agencija za zdravila do zdaj ni odkrila nepravilnosti

V Nemčiji najnižja sedemdnevna incidenca okužb od novembra

Število novih okužb z novim koronavirusom v Nemčiji upada. Kot je danes sporočil Inštitut Roberta Kocha, število potrjenih novih okužb na sto tisoč prebivalcev trenutno znaša 119, kar je najmanj po prvem novembru. Rekordno sedemdnevno incidenco so v Nemčiji zabeležili 22. decembra, ko je znašala 197,6. V zadnjih desetih dneh število novih okužb v državi stalno upada, piše STA.

Število novih okužb z novim koronavirusom upada tudi v Nemčiji. | Foto: Reuters Število novih okužb z novim koronavirusom upada tudi v Nemčiji. Foto: Reuters

V zadnjem dnevu so v Nemčiji potrdili skoraj 20.400 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je več kot tisoč covidnih bolnikov. Skupno je covid-19 v Nemčiji do zdaj zahteval skoraj 50 tisoč življenj, z novim koronavirusom se je okužilo nekaj manj kot 2,1 milijona ljudi. Nemške oblasti so kljub izboljšanju razmer ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa ta teden podaljšale najmanj do 14. februarja.

Zaradi mutiranega seva novega koronavirusa so oblasti ukrepe celo nekoliko zaostrile. Tako so uvedle obvezno nošenje mask z višjo zaščito v trgovinah, lokalih in javnem prevozu, šole bodo ostale zaprte do 14. februarja. Zaprti ostajajo tudi gostinski lokali, gledališča in opere, pa tudi nenujne trgovine. Izjeme veljajo le za supermarkete in drogerije, poroča STA.

Na dan Bidnove inavguracije več kot 4.400 mrtvih zaradi covid-19

V sredo, ko je na položaj prisegel 46. predsednik ZDA Joe Biden, je v državi zaradi bolezni covid-19 umrlo več kot 4.400 ljudi. | Foto: Reuters V sredo, ko je na položaj prisegel 46. predsednik ZDA Joe Biden, je v državi zaradi bolezni covid-19 umrlo več kot 4.400 ljudi. Foto: Reuters V sredo, ko je na položaj prisegel 46. predsednik ZDA Joe Biden, je v državi zaradi bolezni covid-19 umrlo več kot 4.400 ljudi, na novo pa se jih je okužilo 186 tisoč. Cepljenja proti novemu  koronavirusu po ZDA potekajo počasneje od načrtov, guverner New Yorka Andrew Cuomo pa opozarja, da bo njegovi zvezni državi zmanjkalo cepiva v treh dneh.

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je v ZDA do srede zvečer z novim koronavirusom okužilo 24,4 milijona ljudi, za covid-19 pa jih je umrlo več kot 405.600. V sredo se je število hospitalizacij povzpelo nad 122.700, poroča STA.

V Kaliforniji je zaradi covid-19 v sredo umrlo 694 ljudi, v bolnišnicah pa se jih zdravi skoraj 20 tisoč. V New Yorku je umrlo 185 covidnih bolnikov, v bolnišnicah se jih zdravi 9.273.

V New Yorku trenutno cepijo po 65 tisoč ljudi na dan, vendar jim bo brez novih pošiljk v od dveh do treh dneh zmanjkalo cepiva, je opozoril Cuomo. Centrom za cepljenje je naročil, naj ne načrtujejo cepljenj, dokler ne bo jasno, ali bodo dobili cepivo. V Ohiu so med tem uničili 890 odmerkov cepiva Moderne, ker ga niso hranili pri dovolj nizki temperaturi.

Joe Biden
Novice Joe Biden takoj po prisegi umaknil vrsto Trumpovih ukrepov

Ne spreglejte