Aleš Žužek

Četrtek,
14. 1. 2016,
13.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ann Coulter Donald Trump ZDA migranti

Četrtek, 14. 1. 2016, 13.51

8 let

Ne naša Melanija, to je v resnici ženska, ki navdihuje Trumpa

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Milijarder Donald Trump še vedno prepričljivo vodi med republikanskimi kandidati. Predvsem zaradi političnih stališč, ki so v resnici zamisli konservativne kolumnistke Ann Coulter.

Če bo kandidatka demokratov na ameriških predsedniških volitvah verjetno Hillary Clinton, pa je stanje bolj negotovo na republikanski strani. Po javnomnenjskih anketah je najbolj priljubljeni republikanski kandidat še vedno milijarder Donald Trump (okoli 35 odstotkov podpore), sledi konservativni senator iz Teksasa Ted Cruz (19 odstotkov), tretji je senator iz Floride Marco Rubio (slabih 12 odstotkov).

Primarne volitve: od 1. februarja do 7. junija Bolj tesno je v Iowi, kjer se bodo 1. februarja začele republikanske primarne volitve, na katerih bodo republikanski volivci izbrali republikanskega kandidata za predsednika ZDA. V podeželski Iowi namreč Cruz malenkostno vodi pred Trumpom. Za teksaškega senatorja kubansko-ameriškega rodu bi glasovalo 26,7 odstotka, za najbogatejšega slovenskega zeta pa 26,2 odstotka volivcev.

Precej drugače bo v New Hampshiru 9. februarja, kjer bo po javnomnenjskih napovedih zmagal Trump s 30,2 odstotka glasov. V državi na vzhodni obali ZDA naj bi Cruz pristal šele na tretjem mestu (10,8 odstotka), drugouvrščeni naj bi bil zmerni republikanec Rubio (13,2 odstotka). Republikanske primarne volitve se bodo končale 7. junija.

Trumpa najprej nad Mehičane, nato nad muslimane Vse je torej še odprto, toda obstaja realna možnost, da bo republikanski predsedniški kandidat prav Trump. Ta je zbudil pozornost javnosti in medijev že ob najavi svoje predsedniške kandidature junija lani, ko je ostro napadel mehiške priseljence, napovedal gradnjo zidu na meji z Mehiko in izgon nezakonitih priseljencev.

Nepremičninski mogotec, ki je poročen s Slovenko Melanijo oziroma Melanio, je postal še bolj priljubljen, ko je začel nasprotovati prihodu sirskih beguncev, po terorističnem napadu v kalifornijskem San Bernardinu pa tudi buril duhove s prepovedjo priseljevanja vseh muslimanov v ZDA.

Ženska, ki navdihuje Trumpa Kot piše ameriška revija The Atlantic, Trump ni sam iznašel ameriške protimuslimanske retorike, ampak se navdihuje pri konservativnih protiislamskih ideologih, kot je 54-letna konservativna publicistka in kolumnistka Ann Coulter.

Ta v liberalnem New Yorku rojena hči agenta FBI irsko-nemškega rodu je pogosta gostja raznih televizijskih in radijskih oddaj, prah pa dviga tudi s provokativnimi knjigami, ki so prodajne uspešnice (prodala je že več kot dva milijona izvodov svojih knjig). Ena od njih – iz leta 2008 – ima na primer naslov: Če bi demokrati imeli možgane, bi bili republikanci (izvirno: If Democrats Had Any Brains, They'd Be Republicans).

Ženska, ki ne izbira besed Coulterjeva je postala znana že devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila ostra kritika ameriškega predsednika Billa Clintona. Je ostrega jezika in ne izbira besed, številni ji očitajo fanatizem, hujskaštvo in rasizem.

Nekaj dni po terorističnem napadu na New York 11. septembra 2001, v katerem je umrla tudi njena dobra prijateljica, je tako v svoji kolumni o muslimanskih napadalcih in njihovih podpornikih v muslimanskih državah zapisala: " … Vemo, kdo so ti samomorilski norci. To so tisti, ki ravno zdaj slavijo in plešejo od veselja. Morali bi napasti njihove države, pobiti njihove voditelje in jih spreobrniti v krščanstvo. Nismo bili previdni, ko je bilo treba najti in kaznovati Hitlerja in njegove glavne častnike. Bombardirali smo nemška mesta, pobijali civiliste. To je vojna. In zdaj smo v vojni."

Leteče preproge in kamele Nekaj dni pozneje je tudi dejala, da bi moral kongres takoj izglasovati zakon, ki bi od vseh državljanov arabskih držav zahteval, da zapustijo ZDA. Leta 2003 je tudi zagovarjala stališče, da bi letalske družbe lahko organizirale lete potniških letal, v katerih med potniki ne bi bilo muslimanov.

Na vprašanje, kako naj potem muslimani potujejo, je odvrnila: "Lahko bi uporabili leteče preproge." Ko ji je leta 2010 v Kanadi eden od študentov arabskega rodu v polemiki dejal, da nima leteče preproge, pa je Coulterjeva zabrusila: "Uporabi svojo kamelo."

Najprej Ann Coulter, nato Donald Trump Trump je navdušen nad Coulterjevo. V roke rad vzame njene knjige, številne zamisli, ki jih naprej izreče Coulterjeva, pozneje prevzame Trump. Tako je Coulterjeva, ko je junija lani Trump ob napovedi kandidature dejal, da v ZDA iz Mehike prihajajo posiljevalci, na Twitterju zapisala: "Od koga mislite, so prišli tisti zabeljeni podatki o mehiških posiljevalskih običajih? Donald Trump je vnaprej dobil moj izvod."

Januarja lani, po terorističnih napadih na uredništvo francoskega satiričnega časopisa Charlie Hebdo, pa je predlagala, da bi za nekaj časa zaustavili priseljevanje muslimanov. Podobno stališče je decembra lani začel zagovarjati tudi Trump.