Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 1. 2024,
16.02

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84

Natisni članek

vojaki vojaška vaja Nato

Četrtek, 18. 1. 2024, 16.02

3 mesece, 1 teden

Nato napovedal največjo vojaško vajo od konca hladne vojne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,84
Nato, vojaki | Vaja Steadfast Defender bo trajala do konca maja, v njej pa bodo sodelovale enote iz vseh 31 držav članic Nata. | Foto Guliverimage

Vaja Steadfast Defender bo trajala do konca maja, v njej pa bodo sodelovale enote iz vseh 31 držav članic Nata.

Foto: Guliverimage

Zveza Nato je danes napovedala, da bo prihodnji teden začela svojo največjo vojaško vajo po koncu hladne vojne. V vaji z imenom Steadfast Defender bo sodelovalo 90 tisoč vojakov, ki se bodo več mesecev urili za odvračanje ruske agresije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vaja Steadfast Defender bo trajala do konca maja, v njej pa bodo sodelovale enote iz vseh 31 držav članic Nata in kandidatke Švedske, je pojasnil vrhovni poveljnik Natovih sil v Evropi Christopher Cavoli. "To je rekordno število vojakov, ki jih lahko vključimo v vajo v takšnem obsegu," pa je dejal predsednik vojaškega odbora Nata, admiral Rob Bauer.

Po njegovih besedah se mora tudi civilna družba v članicah zavezništva pripraviti na morebitno vojno z Rusijo. "Zavedati se moramo, da ni samoumevno, da bomo živeli v miru," je opozoril. Ob tem je poudaril, da Nato ne išče konflikta, temveč mora biti nanj v primeru napada le pripravljen.

Simulacija ruskega napada na članice zavezništva

Osrednji scenarij vaje naj bi bila simulacija ruskega napada na članice zavezništva, kar bi sicer sprožilo 5. člen severnoatlantske pogodbe o skupni obrambi, po katerem je napad na eno zaveznico napad na vse.

Steadfast Defender bo največja Natova vaja po vaji Reforger iz leta 1988. Sestavljena bo iz več manjših vaj, potekala pa bo na območju od Severne Amerike do Natovega vzhodnega krila v Evropi. V njej bo sodelovalo 50 vojaških plovil, 80 letal in več kot 1.100 bojnih vozil.

Nato je od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 izvedel več vojaških vaj. Zadnje največje vaje zavezništva od konca hladne vojne, imenovane Trojni stik (Trident Juncture), so potekale leta 2018, večinoma na Norveškem. V njih je sodelovalo približno 51.000 vojakov, vključno s 232-članskim kontingentom Slovenske vojske.

Velika Britanija je v ponedeljek napovedala, da bo na vajo napotila 20.000 pripadnikov svojih oboroženih sil. Po besedah britanskega obrambnega ministra Granta Shappsa bo to največja napotitev britanskih vojakov na misijo pod okriljem zavezništva v zadnjih štirih desetletjih.

Hrvaška vojska, vojaki
Novice Hrvaška načrtuje uvedbo obveznega vojaškega usposabljanja
nemška vojska
Novice Tajni dokumenti: nemška vojska se pripravlja na Natovo vojno z Rusijo
Rdeče morje, EU, ZDA, ladje, vojaške ladje
Novice Ali EU v Rdeče morje pošilja pomoč v obliki vojaških ladij?
Ne spreglejte